Siber Güvenlik

Twitter’da güvende kalmak isteyenlere 4 ipucu

Sosyal medya hesabının başka birinin eline geçmesi çoğumuzun kabusu haline geldi. Öyle ki, bilişim uzmanlarına en çok sorulan sorulan ‘Twitter hesabım çalınırsa ne yapabilirim?’ veya ‘Instagram hesabımı geri almak için ne yapmam gerekiyor?’ gibi sorular oluyor.

‘Benim hesabımda saklayacak bir şeyim yok.’ demeyin. Hesabınızı korumanız hem itibarınız hem de çevrenizin güvenliği için önem taşıyor. Eğer hesabınız başka biri tarafından ele geçirilirse, sizin adınıza açılmış bir hesaptan atılan sosyal medya gönderileri başınıza hiç olmadık işler açabilir. Kanun dışı paylaşımlar ile soluğu Emniyet’te dâhi alabilirsiniz.

Oysa bazı ufak önlemlerle hesabınızı kötü niyetli hackerlardan korumanız mümkün. İşte yapmanız gerekenler:

1. İstemediğiniz hesapları sessize alın

Hoşunuza gitmeyen bir Twitter hesabını takipten çıkmayarak “sessize alıp” o hesabı yok sayabilirsiniz. Bu Twitter hesapları sessize alındıklarında bildirim almıyor, siz de bu hesaplardan ancak sizden bahsettiklerinde veya size direkt mesaj gönderdiklerinde haberdar olabiliyorsunuz. Takip etmediğiniz Twitter hesaplarını da sessize alabilir, bu hesapları uyarılarda görmenizin önüne geçebilirsiniz. Bu sayede zararlı bağlantı paylaşabilecek hesaplardan korunmada da önemli bir adım atmış olursunuz.

2. Fotoğraflarınızın etiketlenmesine izin vermeyin

Twitter, platforma yüklenecek bir fotooğrafın kime ait olduğunu etiketleme özelliğini kullanıcıların hizmetine sundu. Ancak siz kullanıcı olarak fotoğraflarda etiketlenip etiketlenmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Fotoğraflarınızı sadece arkadaşlarınızın etiketlemesine izin verebilir, herkesin etiketlemesine izin verebilir veya hiç kimsenin etiketlemesine izin vermeyebilirsiniz. Sizlere tavsiyemiz very mahremiyeti açısından güvenli bölgede kalmak için fotoğraflarınızın kimse tarafından etiketlenmesine izin vermeyin.

3. Twitter üzerinden mail ve numaranıza ulaşılmasına izin vermeyin

Sosyal medyada uzun zamandır görmediğimiz ilkokul arkadaşımızı görmek hepimize eşsiz bir duygu yaşatıyor. Çeşitli sosyal medya platformları size bu özellikten daha fazla yararlanmanız için ‘rehberinizi bağlama’ imkanını sunuyor. Rehberinizi bağlamadan önce uygulamanın hangi özelliklere ulaşacağından emin olun. Daha da önemlisi kendi mail adresiniz ve telefon numaranızın başkaları tarafından görülmesine izin vermeyin. Bu sayede mail adresinize kötücül yazılım içeren istenmeyen tuzak maillerin gelmesinin önüne geçersiniz.

4. İki adımlı kimlik doğrulama kullanın

Kötü niyetli hackerları şaşırtmanın en iyi yolu, parolanızı ele geçirdiğini düşünen bir siber saldırganın hevesini kursağında bırakmaktır. Eğer iki adımlı kimlik doğrulamayı aktifleştirirseniz Twitter hesabınıza girerken sadece parolanızı sormakla kalmaz; doğru parola girdiğinizde sizden bir başka doğrulama yöntemini daha geçmenizi ister. Bu da saldırganların işini oldukça zorlaştırır. Mesela, zor olduğunu düşündüğüz bir parola belirlediniz. Fakat kendini sürekli geliştiren hackerlar parolanızı bir şekilde ele geçirdi. Tam yolun sonuna geldiğini sanarken, iki adımlı doğrulama hesabınızı hackerlardan koruyacaktır. İki adımlı doğrulama örneğin telefonunuza SMS olarak gelecek bir kod olabilir. Parolanızdan sonra bu kodu girmesi gerekecek olan siber saldırgan şayet telefonunuza erişimi yoksa, hesabınızı ele geçirmesi olanaksızdır.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu