Siber Güvenlik

Ordular siber silah kullanmaya başladığında saldırganın isnat avantajı ortadan kalkacak

2016 yılı siber araçların askeri bağlamda kullanılması bakımından devrim niteliğinde oldu. Amerika, İngiltere ve Avusturalya ilk kez IŞİD’e karşı ofansif siber araçlar kullandığını kabul etti. Amerika, Çin, Rusya ve diğer devletlerin istihbarat ajansları, bilgisayar ağlarına girme çalışmalarını 90’ların başından beri sürdürüyor. Fakat istihbarat ajanslarındansa, askeriyenin kötü amaçlı yazılım kullanmasını ve sahadaki çatışmalarda üstünlük sağlayacak bilgileri ele geçirmesini kabul etmek tamamen yepyeni bir şey.

İlgili haber >> IŞİD siber saldırı düzenleyebilir mi? 

Her şey, Savunma Bakanı Ash Carter’ın “siber bomba” terimini kullanması ile başladı ve bu iki kelime büyük ses getirdi. New York Times’a göre Amerika ordusu İslam Devleti’nin söylemlerini yayma, kendi amacı doğrultusunda yeni katılımcılara ulaşma, müritlerine ödeme yapma gibi işlerini aksatmak için siber araçlar kullandı.  Diğer bir deyişle, ABD sözde İslam Devleti’nin kumanda ve kontrol ağlarına sızdı. Amerika’daki siyasiler İslam Devleti’ne karşı kullanılan ofansif siber araçların etkili olup olmadığına dair bir açıklama yapmadı.

CFR’da yayınlanan bloga göre, bu konuda tartışılan birkaç nokta olmasına rağmen askeri alanda siber saldırı operasyonlarının kullanılması üç bakımdan çok önemli.

Birincisi, gelecekte siber saldırı operasyonları tüm orduların olmasa da büyük bir kısmının kullandığı bir taktik haline dönüşecek. Tabii ki, sadece siber ordu olacak savaşlar da ağlar üzerinden yürüyecek gibi bir şey demek şimdilik mümkün değil fakat siber güçlerin desteklediği bir ordunun sivil ölümlerini azaltabileceği bir gerçek.

İkincisi, siber operasyonların ordu tarafından kullanılması Amerika’nın, Uluslararası İnsancıl Hukuk (IHL) uygulamasını sınamasını sağlayacak. 2011 yılında uluslararası siber stratejiyi ortaya çıkardığından beri Amerika, IHL’nin geleneksel savaş alanlarının yanında siber saldırı alanında da geçerli olması gerektiğini savunuyor. Bu alanda ilk adımı atan devletlerden biri olduğu için iddiasını destekleyebilecek delil elde edebilecek. Böylece diğer ülkeler de bu keşfedilmemiş alanda kullanılacak uluslararası hukuku bilecek ve ona göre uygulamalar yapacak.

İlgili yazı >> Siber güvenlik algısının önündeki tehlike: Fuat Avni

Son olarak, siber saldırı araçlarının kullanılması bu alana olan yaklaşımın değişmesine sebep olacak. Devlet destekli siber aktivitelerin çoğu casusluk ve istihbarat için kullanıldığından kimliğin gizlenmesi ve saldırının nereden geldiğinin belli olmaması gerekmekteydi. Siber saldırı yöntemlerinin ordu tarafından kullanılması düşmanın saldırının kimden geldiğini bilmesini gerektirecek. Bu değişiklik siber alanda, askeri kullanım için geliştirilecek yeni araçlara olan gereksinimi doğuracak.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu