KüreselSektörel

Dünya devlerine yardımcı olan hacker: Anand Prakash

Anand Prakash, Hindistan’ın bereketli teknoloji ortamında şansını deneyen yüzlerce gençten biri. Bengalore bölgesi de ABD’nin bilgi teknolojileri arka ofisi ve yardım masası olarak görülüyor. Mühendislik ve geliştirme takımlarında çalışan yaşıtlarının aksine Prakash, yazılım kırmada daha rahat: Çünkü o bir hacker. Hem de ülke çapındaki şöhretinin yanı sıra Facebook, Google ve daha pek çok şirket tarafından tanınıyor.

Bir ‘beyaz şapkalı hacker’ olan Prakash, dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden birine teknik yardım sunuyor. Yazılım zafiyetlerini kökünden kazıyıp, teknoloji devlerine açıkları bildiriyor ve bunları hiç de fena olmayan ücretler karşılığında yapıyor. Prakash’ın, Facebook’taki bir milyardan fazla kullanıcı hesabını etkileyecek bir açığı bildirmenin karşılığında 15 bin dolar aldığını da ekleyelim. Bu şekilde toplam 200 bin dolardan fazla kazanç sağlayan hacker, kişisel blogunda güvenlik açıklarından ustalıkla yararlanarak bir başkasının hesap şifresini sıfırlamanın kolaylığını anlatıyor.

Günümüzde ‘hacker’ olmak, her ne kadar ‘kötü adam’ ya da ‘yabancı ajan’ olarak görülüyorsa da Prakash’ın duruşu adeta buna meydan okuyor. Düzgün giyiminden kibar ve sakin konuşma tarzına kadar geldiği kırsal çevreden ve çiftçi ailesinden aldığı görgü kurallarıyla farklı bir profile sahip. Ailesinin, yaptığı işi tam olarak bilmediğini ama kendisiyle gurur duyduklarını da ekliyor Prakash.

İlk kez 16 yaşında kent merkezine gelen hacker, arkadaşının Google hesabını kırarak başladığı serüvene biraz araştırma ve programlama öğrenerek devam ediyor. Mühendislik lisansını tamamlarken ‘etik korsanlık’ kavramını keşfeden Prakash, o sıralarda Facebook’un hata ödenek programıyla karşılaşıyor ve bu model bugün Pentagon gibi pek çok kuruma örnek teşkil ediyor.

Genç hacker, bulduğu hata ve açıkları yerine değil de başka amaçlar taşıyan kişi veya kurumlara satarak çok daha fazla kazanç elde edebileceğini ama işini sadece para için yapmadığını da vurguluyor: “Esas önemli olan veri gizliliğiyken kullanıcılara zarar vermek istemem. İyi bir amaca hizmet etmek, bir çeşit mutluluk” diye ekliyor.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu