disinformation

Facebook dezenformasyona savaş açtı: Fransız ve Rus ordusuyla bağlantılı hesaplar kapatıldı

Facebook CEO’su Marc Zuckerberg, son Fransa ziyaretinde nefret söylemi konusunda uyarılmıştı

Facebook, dezenformasyonla mücadele kapsamında Rusya merkezli 2 ağı ve Fransız ordusuyla bağlantılı bir ağı kapattı.

Sosyal medya devi konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu ağları Afrika’daki seçimlere müdahale kampanyaları yürütmekle suçladı. Sosyal medya platformu, birden fazla Facebook hesabına sahip iki ağın Rus İnternet Araştırma Ajansı ile bağlantılı kişiler tarafından yönetildiğini, üçüncü bir ağın ise “Fransız ordusuyla bağlantılı kişilerle ilişkili” olduğunu söyledi. 

Üç ağın da Facebook’un ülkelerin içişlerine müdahale edilmemesine ilişkin politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle siteden kaldırıldığı belirtildi. Açıklamaya göre hesapların çoğunlukla Kuzey Afrika’daki ve Orta Doğu’daki bazı ülkeleri hedeflemiş. Fransız ordusu iddialara ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.

HESAPLAR BİRBİRLERİYLE BAĞLANTI İÇİNDE

Facebook’un Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkanı Nathaniel Gleicher ve Küresel Tehditi Engellemeden Sorumlu Başkanı David Agranovich yayınladıkları bir blogda kampanyaların çevrimiçi olarak birbirleriyle iletişim halinde olduklarını ve sürekli karşılıklı atışma halinde olduklarını söyledi. Blog yazısında Fransa ve Rusya merkezli iki kampanyaya ait hesaplarda her iki tarafın karşı tarafı sahte haber yaymak, birbirlerinin paylaşımlarına yorum yapmak ve eleştirmek de dahil aktif olarak sürekli birbirleriyle etkileşim halinde oldukları belirtildi. 

Seçimlerde yalan habere karşı ‘sağlıklı iletişim’ nasıl olmalı?

 

ÖZELLİKLE ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ VE MALİ HEDEFTE

Fransa ile bağlantılı olan ağ, yoğunlukla Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’yi hedef alırken Nijer, Burkina Faso, Cezayir, Fildişi Sahili ve Çad da çok yoğun olmamakla birlikte hedefteki ülkeler arasında yer aldı. Facebook’un “Koordineli olarak gerçek olmayan davranış” politikasını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırılan ağlar 84 Facebook hesabı, 6 sayfa, 9 grup ve 14 Instagram hesabını içeriyor.

Fransızca ve Arapça paylaşımların bir kısmı Fransa’nın Frankofon Afrika’daki politikaları, Rusya’nın Orta Afrika Cumhuriyeti seçimlerine müdahale ettiğine dair iddialar, Fransız ordusu hakkında olumlu yorumlar ve Rusya’ya yönelik eleştirileri içeriyordu.“Rus emperyalistleri Mali’de bir kangren!” içerikli mesaj, Facebook tarafından paylaşılan bir örnek. 

Gleicher ve Agranovich, elde ettikleri bulguları kolluk kuvvetleri ve iş ortakları ile paylaştıklarını belirterek ekledi: “Facebook’un bu şekilde kötüye kullanımının kökünü kazıma noktasında ilerleme kaydediyoruz, ancak daha önce de söylediğimiz gibi, bu devam eden bir süreç ve bu işi bir adım ileriye taşımaya kararlıyız.”

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu