Uluslararası İlişkiler

“Kuzey Kore, siber hedeflerine eskisine göre daha hızlı odaklanıyor”

Kuzey Kore siber alanda yürüttüğü operasyonlarda hedeflerine eskisinden daha hızlı odaklandığı ortaya çıktı. Siber güvenlik şirketi CrowdStrike araştırmacıları, Kuzey Kore’nin yeni siber operasyonlarını değerlendirdi.

Kuzey Kore’nin siber operasyonlarının eskisine göre değiştiğini belirten araştırmacılar Kuzey Kore’nin “çift yönlü” yaklaşıma geçtiğini, siber saldırılarının gerekçelerinden biri olan finansal motivasyonlarının altında başka sebeplerin olabileceğini ve Kuzey Kore’nin siber saldırılarının, ‘hedeflerine’ eskisinden daha hızlı odaklandığını vurguladı.

KUZEY KORE ‘ÇİFT YÖNLÜ’ YAKLAŞIMA GEÇTİ

Kuzey Kore, siber yeteneklerini, hedeflerini tamamıyla yok etmeye çalışan saldırılardan ziyade daha sofistike teknik saldırılara doğru geliştirmesi birkaç yılı aldı. Bu değişim, Kuzey Kore’yi üst düzey ulus-devlet gruplarıyla rekabet edecek duruma getirdi ve kendi rejimini desteklemeyi nasıl planladığı konusunda stratejik değişiklikler ortaya koydu.

Stratejik değişimlerin başlangıç tarihi için Kuzey Kore’nin 2014’te Sony’ye yönelik gerçekleştirdiği siber saldırı örnek gösteriliyor. Kuzey Kore bu siber saldırıdan sonra hedefine tamamıyla zarar veren siber saldırılardan uzaklaşmaya başladı.

ABD Ordusunun istihbarat raporu: Kuzey Kore’nin 6 bin hackerı var, 5 ülkeden operasyonlarını yönetiyor

Diğer sebepler içinse ABD’nin Kuzey Kore’ye yaptırım süreci örnek gösterilebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Kore’ye yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımlar ve ekonomik baskılar, ülkenin ekonomisini canlandırma ve rejimin devamlılığını sağlama motivasyonuyla hareket ettiği ‘çift yönlü’ bir yaklaşıma geçmesine neden oldu. Değişen bu motivasyonla Kuzey Kore’nin saldırı teknikleri de farklılaştı.

CrowdStrike’ta tehdit istihbaratçısı olarak çalışan ve Kuzey Kore’deki gelişmeleri takip eden Josh Burgess, “Kişisel olarak 6 ila 7 yıldır kötücül yazılım kampanyalarında ne yaptıklarını, nasıl yaptıklarını, değişmelerini ve gelişmelerini izledim.” ifadelerini kullanıyor.

“KUZEY KORE’NİN FİNANSAL MOTİVASYONU DİĞER ÜLKELERDEN AYRILIYOR”

Kuzey Kore, finansal motivasyonla gerçekleştirdiği siber saldırılarını ikiye katladı. Bangladeş Merkez Bankası’na yönelik siber saldırı, Hindistan’da faaliyet gösteren Cosmos Bank’ın SWIFT/ATM altyapısına yönelik düzenlenen siber saldırı bunlardan birkaçı.

Burgess, “Kuzey Kore’nin finansal motivasyonunun, Rusya, Çin ve İran gibi ulus-devletlerden ayrıldığını” belirtti.

CrowdStrike’ın küresel stratejik danışma grubunun direktörü Jason Rivera ise diğer ulus-devlet aktörlerinin saldırılarının çoğunun ulusal güvenlik veya ulusal ekonomik amaçlardan kaynaklandığını ve faaliyetlerinin öncelikle ülkenin genel refahına odaklandığını vurguladı.

Rivera ayrıca, “Kuzey Kore’nin yapıyor gibi göründüğü şey aslında rejimin devamlılığını sağlamak, rejim yasa dışı faaliyetlere devam edebilsin diye finansal anlamda motive edilmiş operasyonlar yürütmek.” değerlendirmesinde bulundu

“HEDEFLERİNE DAHA HIZLI ODAKLANIYORLAR”

Öte yandan Kuzey Kore’nin siber operasyonları, diğer devletlerin saldırılarına oranla hızlandı. Bu hızlanışa örnek veren araştırmacılar ‘Kırılma Süresi’ne (ing: Breakout time) örnek gösterdi. Kuzey Kore’nin yatay ilerlerken çıkışa geçmesinin iki saat 20 dakika sürdüğünü açıkladılar.

Karşılaştırmak için diğer ülkelerin kırılma sürelerine örnek veren araştırmacılar, Rusya için bu sürenin 19 dakika olduğunu, İran için beş saat olduğunu ve Çin içinse ortalama dört saati bulduğunu söylüyor.

Kuzey Kore’nin hızlanma süresinin kısalmasıyla ilgili Rivera, “Bu, onların hedeflerine çok daha fazla odaklandığını gösteriyor” dedi.

ABD Ordusunun istihbarat raporu: Kuzey Kore’nin 6 bin hackerı var, 5 ülkeden operasyonlarını yönetiyor

 

KUZEY KORE GELECEKTE NELER YAPABİLİR?

Kuzey Kore’nin hedefleriyle ilgili olarak tespitlerde bulunan Rivera, “Birçok yönden, Kuzey Kore’nin birincil hedeflerinden birinin öncelikle ABD toplumunun daha sonra dünyanın geri kalanının davranışını etkilemek olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Araştırmacılar, Kuzey Kore’nin ekonomik hedeflerine odaklanmaya devam edeceğini ve bu planları destekleyici casusluk avlarını sürdüreceğini tahmin ediyorlar. Bu operasyonları daha etkili ve kompleks hale getirecek araçlar üreteceklerini, daha gelişmiş fidye yazılımı operasyonları gerçekleştirebileceklerini iddia ediyor. Henüz bu iddiaları doğrulayacak bir kanıt olmasa da Kuzey Kore’nin uzun zamandır uygulamaya koyduğu planların gerçekleşmesine yönelik hedeflerle uyumlu görünüyor.

 

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu