Uluslararası İlişkiler

Kuzey Koreli siber casuslar, Rus füze sistemine sızdı

Kuzey Kore hükûmetiyle ilişkilendirilen siber casusluk gruplarının, Rusya’nın en iyi füze teknolojisi geliştiricisinin ağına sızdığı ortaya çıktı.

Güvenlik araştırmacılarının raporlarına göre, casuslar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ses hızının dokuz katına çıkan “Zircon” hipersonik füzesini tanıtmasıyla da bilinen şirketin sisteminde beş ay kadar kaldı.

ŞİRKET, SOVYET DÖNEMİNDEN BERİ DEVLET VE ORDUYLA ÇALIŞIYOR

Kuzey Kore hükûmetiyle ilişkilendirilen ScarCruft ve Lazarus adlı gruplar, Rusya’nın en iyi füze teknolojisi geliştiricisi NPO’nın ağına sızdığı belirlendi.

Rusya merkezli bir savunma sanayi şirketi olan NPO Mashinostroyeniya’nın, füze sistemleri, uçaklar, uzay araçları ve diğer askerî ekipmanların tasarımı ve üretimi gibi savunma teknolojilerinde uzmanlaştığı biliniyor.

Sovyetler Birliği döneminde, 1944 yılında kurulmuş olan şirketin Rus devleti ve ordusuyla birlikte çalıştığı biliniyor.

Füze uzmanlarına göre hedef alınan şirketin faaliyet gösterdiği alanlar, ABD anakarasını vurabilecek bir Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) yaratma misyonuna başladığından beri Kuzey Kore’nin yoğun ilgisini çekiyordu.

SİSTEMLERDE BEŞ AY KALDILAR

İhlal haberi, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun geçen ay Kore Savaşı’nın 70. yıldönümü dolayısıyla Pyongyang’a yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra gerçekleşti. Ziyaret, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana bir Rus savunma bakanı tarafından Kuzey Kore’ye ilk kez düzenleniyordu.

ABD’li siber güvenlik firması SentinelOne’da güvenlik araştırmacısı olarak görev yapan ve sızıntıyı ilk keşfeden Tom Hegel’e göre, tehdit grupları şirketin BT ortamına girerek e-posta trafiğini okuma, ağlar arasında geçiş yapma ve veri elde etme becerisi kazandı.

Araştırmacılar yaşanan ihlal sırasında herhangi bir verinin alınıp alınmadığını ya da hangi bilgilerin görüntülenmiş olabileceğini belirleyemedi.

Teknik verilere göre, ihlal kabaca 2021’in sonlarında başladı ve incelenen şirket içi yazışmalara göre, BT mühendislerinin tehdit gruplarının faaliyetlerini tespit ettiği Mayıs 2022’ye kadar devam etti.

Kuzey Kore’nin siber saldırı başarısı nereden geliyor?

Sistemin ihlalini takip eden aylarda Pyongyang, yasaklı balistik füze programında bazı gelişmeler olduğunu duyursa da bunun sızmayla ilgili olup olmadığı net değil.

Uzmanlar bu olayın, Kuzey Kore’nin kritik teknolojileri elde etmek amacıyla Rusya gibi müttefiklerini bile nasıl hedef alabileceğini gösterdiğini ifade ediyor.

“BUNLAR ANCAK FİLMLERDE OLUR”

2019 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NPO Mash’ın ses hızının yaklaşık dokuz katına çıkabilen “Zircon” hipersonik füzesini “umut verici yeni bir ürün” olarak duyurmuştu.

Kuzey Kore’nin füze programlarını araştıran füze uzmanı Markus Schiller, Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının Zircon hakkında bilgi edinmiş olmalarının aynı kabiliyete hemen sahip olacakları anlamına gelmediğini söyledi.

Schiller, “Bunlar ancak filmlerde olur. Planları alıp bu tür şeyleri inşa etmede bu bilgiler size pek yardımcı olmaz. İşin içinde çizimlerden fazlası var.” dedi.

Bununla birlikte Schiller, NPO Mash’ın en iyi Rus füze tasarımcısı ve üreticisi olarak konumu göz önüne alındığında, şirketin değerli bir hedef olduğunu da sözlerine ekledi.

HEDEF FÜZE YAKIT VE İKMAL YÖNTEMİ OLABİLİR

Öte yandan Kuzey Kore’nin ilgisini çekmiş olan bir başka konunun NPO Mash’ın kullandığı yakıt ve ikmal yöntemi olduğu iddia edildi.

NPO Mash’in Kıtalararası Balistik Füzesi olan SS-19’un kullandığı yakıt ve ikmal yöntemi, savaş sırasında füzelerin daha hızlı konuşlandırılmasını sağlıyor.

Geçtiğimiz aylarda Kuzey Kore, katı yakıt kullanan ilk Kıtalararası Balistik Füzesi olan Hwasong-18’i test amaçlı fırlatmıştı.

Füze araştırmacısı olan Jeffrey Lewis, “2021’in sonlarında Kuzey Kore hemen hemen benzer bir şeyi yaptığını açıklamıştı. NPO Mash’ta onlar için yararlı bir şey olacaksa, bu yöntem listenin başında olurdu.” dedi.

NPO Mashinostroyeniya, Rusya’nın Washington’daki büyükelçiliği ve Kuzey Kore’nin New York’taki Birleşmiş Milletler elçisi de konuyla alakalı yorum talebine yanıt vermedi.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu