İsrail

Türkiye’nin bölgesel rakibi BAE İsrail’den casus yazılım satın aldı

Libya meselesi dolayısıyla Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında baş gösteren gerginlik devam ediyor. Türkiye BAE’yi Libya ve Suriye’deki Türkiye karşıtı teröristleri desteklemekle suçlarken, BAE de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar üzerinden Türkiye’yi Arap ülkelerinin içişlerine karışmakla itham ediyor. Karşılıklı söz düelloları devam ederken Türkiye son olarak BAE’nin İsrail ile yakınlaşmasına tepki gösterdi. İsrail ile yapılan normalleşme anlaşmasına Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi: “Filistin davasına ihanet eden BAE’nin riyakar davranışını bölge halklarının vicdanı asla affetmeyecektir.”

Normalleşme anlaşmasının gündemi henüz soğumamışken, İsrail ve BAE arasındaki ittifaka ilişkin yeni bir haber de Haaretz gazetesinde yayınlandı. Habere göre İsrailli casus yazılım firması NSO’nun Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer körfez ülkeleri ile anlaşmalar yaptığı ortaya çıktı. Şirket her ne kadar aksini iddia etse de diktatörlükle yönetilen ülkelerde muhalifleri izleme aracı olma potansiyeli bulunan yazılımları üzerinde kontrol sahibi olmadığı konuşuluyor.

WhatsApp’ı hackleyerek telefonlara sızan NSO zor durumda: Satın alanlar hapse atıldı

DEVLETLERİN KOD ADLARI VAR

Yazılımları, cep telefonlarını hackleme aracı olarak kullanılan NSO Group Technologies şirketi, son birkaç yılda Pegasus adlı casus yazılımını yüz milyonlarca dolar karşılığında başta BAE olmak üzere körfez ülkelerine satmış. Şirketin, yazılımlarını rejim karşıtı aktivistlerin izlendiği ülkelere satmasının yolunu İsrail hükümetinin açtığı biliniyor. NSO’yu Körfez ülkeleri ile bir araya doğrudan İsrail hükümeti getiriyor hatta Arap ülkelerindeki istihbarat yetkilileri ile NSO yöneticilerinin toplantılarında bizzat yer aldığı belirtiliyor.  Şirket sadece devlet yetkilileri ile iş yapıyor ancak devletin diktatörlükle mi demokrasiyle mi yönetildiğine dikkat etmiyor. Bazı toplantılar İsrail’de gerçekleştiriliyor.

NSO’nun sadece Körfez ülkelerine odaklı çalışan bir ekibi var. Bu birim şirketin en yüksek kâr elde eden bölümü. Her bir Körfez ülkesinin, ülke adının baş harfi ve bir otomobil markası ile kombine edilmiş bir takma adı bulunuyor: Suudi Arabistan’a Subaru, Bahreyn’e BMW, Ürdün’e (Jordan) Jaguar deniliyor. Ve ülkelerden bahsedilirken genelde bu isimler kullanılıyor.

Haaretz’in elde ettiği bilgiye göre NSO’nun Bahreyn, Umman, Suudi Arabistan, Abu Dhabi ve Ras Al-Khaimah ülkeleri ile iş anlaşmaları bulunuyor. İsrail’in yasakladığı Katar ile ise anlaşma yapılmamış. Körfez ülkelerinde gerçekleşen toplantılarda, NSO temsilcileri genellikle yanlarında getirdikleri cep telefonlarını kullanarak yazılımlarının hackleme kabiliyetlerini ortaya koyuyormuş. Şirket politikası, NSO’ya ait olmayan cihazlara girmeyi yasaklasa da bazı hevesli müşteriler için NSO temsilcilerinin Pegasus’un neler yapabileceğini göstermek adına şirket dışı cihazlara da saldırdığı gelen bilgiler arasında. Körfez yetkililerinin teknoloji konusunda çok heyecanlandıkları ve 250 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığı dile getirilen iddialardan bir diğeri.

WhatsApp’ı hackleyerek telefonlara sızan NSO zor durumda: Satın alanlar hapse atıldı

AVRUPA’DA 10 MİLYON DOLARA SATILAN YAZILIM KÖRFEZ’DE 10 KATINA ALICI BULUYOR

NSO’nun Avrupa ülkelerinden ziyade Körfez ülkeleri ile iş yapma noktasında daha hevesli olduğu biliniyor. Şirketin finansal işleri ile yakından ilgili bir kaynak, “Avrupa’da 10 milyon dolara satabileceğin bir ürüne Körfez’de 10 katı fazla para veriliyor.” diyor.

Casus yazılımı satın alan istihbarat elemanının yapması gereken tek şey, hedefe aldığı kişinin telefon numarasını girmek. Çoğu durumda cihaza birkaç saat içinde girilebiliyor ve ardından telefonun içeriği kopyalanabiliyor. NSO, ajanın kimliğini korumak için teknik sınırlamalar getirebiliyor. Bu arada NSO elemanları, yazılımı uzaktan kontrol edebiliyor. Şirket elemanları, yazılımı istedikleri zaman kapatabiliyor veya toplanan bilgilere eş zamanlı olarak bakabiliyor. Örneğin, şirket kayıp öğrencileri araştıran gazetecilerin gözaltına alınmasının ardından Meksika’daki faaliyeti durdurmuştu.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİNDE PEGASUS KULLANILDI İDDİASI

Konuyla ilgili ilginç bir detay da 2018’de İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteciye kadar uzanıyor. Cemal Kaşıkçı’nın Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinin ardından, krallığın istihbarat servislerinin muhalif Suudi Amerikalı gazeteciyi takip etmek için NSO teknolojisini kullandığı iddia edilmişti. Bunun üzerine birçok şirket çalışanı casus yazılımların cinayeti kolaylaştırdığını ileri sürerek şirketi eleştirmiş hatta birkaçı da istifa etmişti.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu