İsrail

İsrail, Türkiye’ye casus yazılım satmaya devam edecek mi?

İsrail, Türkiye'ye casus yazılım satmaya devam edecekİsrail’in casus yazılım satışına izin verdiği ülkeler arasında Türkiye’ye yer vermemesi konuya ilişkin iş birliğinin devam edeceği konusunda şüphelere neden oldu.

İsrail Savunma Bakanlığı´nın geçtiğimiz perşembe günü paylaştığı rapora göre, casus yazılım firması NSO Group´a karşı oluşan olumsuz kanılardan dolayı İsrailli şirketlerin 65 ülkeye siber teknoloji ihracını yasakladı.

Raporda, İsrail’in yeni müttefikleri Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere İnsan Hakları Kaydında ağır ihlalleri olan ülkelere siber teknoloji satışının kaldırıldığı açıklandı. Listeden kaldırılan ülkeler arasında NSO’nun müşterilerinden Bahreyn ve Suudi Arabistan da bulunuyor. Daha önce 102 ülkenin bulunduğu listedeki ülke sayısı 37’ye kadar düştü.

Listede halihazırda, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD bulunuyor.

Türkiye’nin bölgesel rakibi BAE İsrail’den casus yazılım satın aldı

Ülke sayısının azaltılması nedeniyle İsrail’in siber teknoloji endüstrisinin ciddi şekilde etkilemesi bekleniyor.

NSO Group, hükümetlerin casusluk yapmasına yardımcı olduğu iddiaları nedeniyle birçok ülke kamuoyundan tepkiyle karşılaşmıştı. Firmanın casus yazılımı Pegasus, belirlenen bir kişinin telefonunun kontrolünü ele geçirme, cihazdaki tüm verileri indirme, kamerasını veya mikrofonunu etkinleştirme olanağı sağlıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı, NSO’yu kara listeye aldığını duyurmuş, geçtiğimiz salı günü de ABD’li teknoloji devi Apple, cihazlarını kullanan kişileri hedef aldığı için NSO’ya dava açmıştı.

NSO ise Pegasus yazılımının ihraç edilen ülkelerde sadece terörle mücadele için kullanıldığını iddia ediyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu