Amerika ile Çin arasındaki sanal bilek güreşi bitecek gibi durmuyor. Amerika, siber saldırılara karşı teyakkuza geçmiş durumda ama Çin’den gelen saldırıların da ardı arkası kesilmiyor.
Çin’in son hedefi, kendi ülkesindeki internette uyguladığı kısıtlamaları aşılmasına yardımcı olan Amerikan şirketi oldu. Ancak DDoS saldırısının bu kez biraz daha farklı bir şekilde gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) şirketlere gönderdiği uyarı mesajında, Çin’den gelen saldırıların “man-in-the-middle” methoduyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
İLGİLİ HABER >>> ÇİN INTERNET STRATEJİSİ: TEKNOLOJİYE EVET, DEMOKRASİYE HAYIR
Bu tip saldırılarda, sanal korsanlar, kullanıcıların bilgisayarlarına bulaştırdıkları bir küçük program ile hedefteki sitelere pek çok talep gönderilmesini sağlıyor. Ama kullanıcıların bu işlemlerden haberi olmuyor.
FBI mesajında, “ABD hükümetinin değerlendirmesine göre, Çin dışına giden internet trafiğinin bir yerde kesilerek kullanıcıların, ABD merkezli sitelere istek göndermeleri sağlanıyor. Çin’in internet ağından kaynaklanan bu kasıtlı hareket, ABD merkezli internet sitelerinin hizmetlerinde aksamaya yol açtı” denildi.
İLGİLİ HABER >>> ABD SİBER ALANDA İLK YENİLGİSİNİ ALDI
Bu internet faaliyetlerinin, Çin Unicom ve Çin Telekom siteleri kaynaklı olarak gözüktüğü belirtildi. FBI, bu iki devlet şirketinden kaynaklanan saldırıların Pekin’in bu işin arkasında olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Güvenlik uzmanları, Çin’in Google’u olarak bilinen Baidu’nun bu saldırılarda anahtar bir rol oynadığına dikkat çekti. Milyonlarca kişinin kullandığı Baidu ise bu iddiaları yalanladı.
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’nun mesajında hangi şirketlerin hedef alındığı belirtilmedi. Ancak Wall Street Journal’ın 29 Mart tarihli haberinde, Pekin’in sansür duvarının aşılmasında yardımcı olan iki şirketin hedef alındığı ifade edilmişti. Bu şirketlerin arasında San Francisco merkezli GitHub’un da bulunduğu kaydedildi.
İLGİLİ HABER >>> ÇİN HONG-KONG GÖSTERİCİLERİNİ MOBİLDEN VURDU
Çin kaynaklı bu saldırı, ABD Savunma Bakanlığı’nın yeni siber stratejisini açıkladığı bir döneme denk geldi.
Bakanlık raporunda, Pekin yönetiminin “siber savaş kapasitesine büyük yatırım yapan dört düşmandan biri olduğu” ve Amerikan topraklarını ve çıkarlarını hedef aldığı belirtildi.
Raporda, “Çin ve Rusya bu alana büyük yatırım yapıyor. Çin, küresel çapta şirketlerin fikri mülkiyetlerini çalıp bunu kendi şirketlerine aktarıyor ve Amerika’nın rekabetçiliğine ket vuruyor” ifadeleri yer aldı.
Savunma Bakanı Ash Carter da 23 Nisan tarihli konuşmasında Çin ve Rusya’dan yükselen siber saldırılara dikkat çekmişti.
İLGİLİ HABER >>> WIRELURKER VİRÜSÜ APPLE-ÇİN İLİŞKİLERİNİ ETKİLER Mİ?
HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ
[wysija_form id=”2″]