ABDRusya

Hatıra topu mu, casusluk faaliyeti mi?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ABD Başkanı Donald Trump’a hediye ettiği futbol topu, bu topa dinleme cihazı yerleştirilmiş olabileceğine yönelik komplo teorilerini tetikledi. Hatta Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham konuyla ilgili bir twit atarak, “Topun Beyaz Saray’a girmesine asla izin vermem” dedi.

Gelişmeler ise komplo teorilerinin çok da yabana atılmayacak cinsten olduğunu kanıtladı aslında. Nitekim top üzerindeki işaretler yakınlardaki telefonlara iletimde bulunan ince antenli bir çipin bulunduğunu ortaya koyuyordu. Ancak çip bir casusluk aletinden ziyade Adidas markalı topun reklam özelliği.

İlgili haber>> İspanyol federasyonu, futbolseverleri ‘casus’ olarak kullanmış

Putin’in topu Trump’a teslim ettiği Helsinki’deki basın toplantısından elde edilen fotoğraflar, topun yakın saha iletişimini (NFC) işaret eden bir logo taşıdığını gösteriyordu. Adidas’ın internet sitesine göre üretim esnasında topun, WiFi sinyali işaretine benzeyen logonun altında kalan iç kısmına NFC çipi yerleştirilmiş. Çip, taraftarların mobil cihazlarını topa yakınlaştırarak oyuncu videolarına, yarışmalara ve diğer içeriklere erişebilmelerini sağlıyor. Söz konusu özelliğe sahip toplar, Adidas’ın web sitesinde 165 dolara satılıyordu.

ADİDAS SESSİZ!

Adidas, çipin bir Rus siber saldırısında taşıyıcı olarak kullanılıp kullanılamayacağı yönündeki iddialar hakkında yorum yapmamayı tercih ederken bu tür topların ya da çiplerin herhangi bir güvenlik zaafiyetine sahip olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunmuyor.  Adidas’ın web sitesindeki ürün açıklamasında çipin modifiye edilemeyeceği şu ifade ile belirtiliyor: “Şifreli parametrelerin silinmesi ya da yeniden yazılması mümkün değil.”

Top üzerindeki logo, çipin varlığına işaret etse de fotoğraflardan çipin kaldırıldığı, yerine gerçek bir casusluk tertibatı konulup konulmadığı hatta topun kendisinin Adidas’ın söz konusu modeline benzetilmek suretiyle üretilip üretilmediğini anlamak mümkün görünmüyor.

Teoride, böylesi etiketler bir telefonu hacklemek üzere programlanabiliyor. 2015’te Forbes dergisi bir mühendisin yakınlardaki bir Android telefona bir linke tıklamaya yönelik istek göndermek için NFC çipi kullandığını yazmıştı. Haberde linke tıklanması halinde telefona cihazı ele geçirecek bir zararlı dosya yükleneceği belirtiliyordu.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu