Siber Güvenlik

‘Uçağı hackledim’ diyen hackerın şirketinden şaşırtan iflas  

Amerika’da kurucusunun yolcu uçaklarının eğlence sistemlerine laptopunu bağlayarak ondan fazla uçuşu hacklediğini söylediği Colorado merkezli bir siber güvenlik firması iflas başvurusunda bulundu. Bu yıl başından beri kurucusunun FBI ajanları ile görüşmesi ve şirketin borçlarının büyük kısmını ödeyebilecek konumda olması göz önüne alındığında iflas başvurusu bazı soruları beraberinde getiriyor.

2009 yılında Chris Roberts tarafından kurulan One World Labs şirketi, geçtiğimiz Cuma günü kabaca 720 bin dolar borcu olduğunu belirterek iflas koruma talebinde bulundu.

İLGİLİ HABER >> HACKERLAR 22 UÇAĞIN UÇUŞ BİLGİLERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Şirket yetkilileri, Denver merkezli bu istihbarat firmasını satmak için görüşmelerini sürdürüyor. Şirket yetkililerine göre firmanın “şirketleri, hükümetleri ve kar amacı gütmeyen kuruluşları korumak için dünyanın en büyük karanlık içerik indeksine erişimi” bulunuyor. Bu da şirketlere, çalınan bilgilerini bulmaları için bu veritabanında arama yapmalarına olanak veriyor. Denver’daki İflas Mahkmesi’ne yapılan başvuruya göre firma geçtiğimiz yıl 3 milyon dolar gelir elde etmiş.

İLGİLİ HABER >> KURAN’I CASUSLUĞA ALET EDEN KARANLIK ŞİRKET: HACKİNGTEAM 

Gerçekleşecek bir potansiyel satış, şu an Roberts’in başında olduğu One World Labs şirketinin sahibinin kim olacağını netleştirebilir. Roberts şirketin baş bilgi güvenliği sorumlusu olarak görev yapıyordu ve Eylül ayında bu görevinden ayrılmıştı. Mahkemedeki belgelere göre şirketin yüzde 59,8’i hala Roberts’in elinde bulunuyor.

Roberts, daha önce de Fox News ve bazı medya kuruluşlarında yayınlara katılmış ve uçakların sanal bilgisayar korsanlığına karşı nasıl korumasız oldukları üzerine konuşmuştu. Roberts, iflas kararını da Twitter hesabı üzerinden duyurdu.

Bu yılın başlarında ise FBI’ın kendisi hakkında bir arama kararı olduğunun ortaya çıkmasıyla Roberts yine manşetlere taşınmıştı. Roberts, FBI yetkililerine 2011’den başlamak üzere “yaklaşık 15-20” defa bazı uçuşları “tehlikeye attığını” söylemişti. Belgeye göre bir defasında “uçağın güç yönetme bilgisayarının üzerine yeni kod yazmıştı” ve uçağın yana eğilmesine neden olmuştu.

İLİGLİ HABER >> FBI OTÇU HACKERLARA MUHTAŞ MI KALDI?

Roberts, uçakların sistemine nasıl sızdığını ise laptopunu uçakların koltukların arkasında bulunan eğlence sistemine bağlayarak yaptığını anlatmıştı. Dosyaya göre ise federal ajanların, izin olmaksızın uçağın sistemine erişmesinin federal bir suç olduğunu kendisine bildirmeleri üzerine artık yapmayacağını iletmişti.

Havacılık yetkilileri Roberts’in iddialarının hiçbirini doğrulamadı; ancak bu hadise güvenlik uzmanlarını endişelendiren bir konuyu gündeme getirdi: uçakların kontrol sistemlerine yönelik potansiyel saldırılar.

21 Haziran tarihinde Varşova Chopin Havaalanı’nda LOT Polish Airlines’ın uçuş planlaması yapan bilgisayarlara bir siber saldırı diye açıkladığı nedenden dolayı uçuşlar bozulmuştu. Havayolu yetkilileri güvenliğin hiç etkilenmediğini söyleseler de 10 LOT uçuşu iptal edilmiş ve 15 kadar uçak da saatlerce yerde beklemek zorunda kalmıştı. Toplamda ise 1400 civarında yolcu etkilenmişti.

Amerikan havacılık düzenleyicileri ve endüstri yetkilileri, Amerikan Federal Havacılık Dairesi tarafından kurulan bir danışma komitesi üzerinden uçaklar için kapsamlı sibergüvenlik koruması geliştirmeye başladılar. Bu komitede dünyanın çeşitli yerlerinden uçak üreticilerinin temsilcileri, pilotlar ve parça sağlayıcılar yer alıyor.

İLGİLİ HABER >> CYBERARK 20 ÇALIŞANI OLAN ŞİRKETİ ALDI

One World Labs şirketinin iflas başvurusu hakkında Roberts ve FBI ajanlarının bu yılın başlarında yapmış oldukları görüşmelerin, şirketin finansal sorunlar yaşamasına neden olup olmadığı belli değil. Şirketin avukatı Duncan Barber, bu bağlantı konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

One World Labs şirketi borçlarının büyük kısmını ödeyebiliyor ancak avukat Barber’a göre iflas başvurusunun teşvik ettiği yatırımcıların gelecek olmasından dolayı büyük ödemeler yapacak kadar da parası olmayacak.Barber, satın almak için kimin teklif verdiği konusunda bilgi vermiyor, hatta ne kadar fiyat teklif ettiğini konusunda da bilgi vermiyor.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu