Siber Saldırılar

İtalya’da siber saldırı aşı randevu sistemini felç etti

İtalya'da siber saldırı aşı randevu sistemini felç ettiİtalya’da sağlık sistemine düzenlenen siber saldırı aşı randevu sistemine erişimi alt üst etti.

Ülkede başkent Roma’yı da kapsayan Lazio bölgesinde Kovid-19 aşılamalarının da organize edildiği sağlık sistemini hedef alan saldırganlar Bitcoin ile fidye talep etti.

Siber saldırı nedeniyle, yaklaşık 6 milyon nüfuslu Lazio bölgesinin sağlık sistemine ait internet hizmet sağlayıcıları tamamen bloke oldu. Geçen hafta sonundan bu yana Kovid-19 aşı randevuları, aşı sertifikaları ve hastane randevularına internet üzerinden erişilemiyor.

TERÖR SALDIRISI OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Lazio Bölge Başkanı Nicola Zingaretti, “muhtemelen İtalya topraklarında bugüne kadar meydana gelen en ciddi siber saldırı” ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Zingaretti olayı bir “terör saldırısı” diye niteledi.

İtalyan basını, siber saldırıyı düzenleyen bilgisayar korsanlarının Bitcoin ile fidye talep ettiğini yazdı. Lazio Bölge Başkanı Zingaretti ise fidye talebi iddialarını yalanladı ve saldırganlarla müzakere etmeyeceklerini söyledi.

Kişisel verilerin korunması konusunda sistemsel yetersizlikler yeniden tartışılmaya başlarken, özel bilgileri de içeren verilerin “dark webde satılması” ihtimalinden de söz ediliyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDE GECİKMELER YAŞANDI

Haber bugünkü İtalyan gazetelerinin baş sayfalarında, “Siber korsanlardan İtalya’ya şantaj”, “Lazio hacker’ların rehini”, “Bilgisayar terörü” gibi başlıklarla duyuruldu.

İtalya’da Covid-19 krizi de dahil sağlık hizmetlerinde bölge yönetimleri büyük oranda kontrol sahibi. Aşı randevuları ve aşı sertifikaları da bölge yönetimleri tarafından idare ediliyor. Siber saldırı sonrası Lazio bölgesinde bu hizmetlerde gecikmeler yaşanmaya başladı.

Kaynak: BBC Türkçe

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu