Türkiye

Türkiye, Telegram’dan 122 kullanıcının bilgisini istemiş

Romanya seçimlerine müdahale iddialarıyla gündeme gelen haberleşme uygulaması Telegram yayınladığı ‘şeffaflık raporuyla’ tartışmaların odağına oturdu.

Geçtiğimiz yıl Fransa’da göz altına alınan Telegram CEO’su Pavel Durov, şirketin kullanıcı verilerini devletlerle paylaşma konusunda ‘ikna edilmişti.’ 2025’in ilk çeyreğine ait “şeffaflık raporunu” yayımlayan şirket hangi devletten ne kadar veri talebi geldiğini ve bunların kaçına olumlu yanıt verildiğini kamuoyuyla paylaştı.

Sayılar Var, Şeffaflık Yok

Telegram’ın yayımladığı beşinci çeyrek raporu, yalnızca hangi ülkeden kaç veri talebi geldiğini ve kaç kullanıcının bu taleplerden etkilendiğini listeliyor. Ancak söz konusu taleplerin içeriği, hangi yasal süreçlere dayandığı ya da paylaşılan verilerin kapsamı hakkında hiçbir bilgi yer almıyor.

Rapora göre, 2025’in ilk çeyreğinde en çok talep Hindistan’dan geldi: 9.197 talep ile 9.941 kullanıcı hedef alındı. Almanya 1.311 talep ile 3.777 kullanıcı, Fransa 668 talep ile 1.425 kullanıcı ve ABD 576 talep ile 1.664 kullanıcıya ait bilgi istedi.

Türkiye ise listede 44 resmi talep ile yer aldı; bu talepler 122 kullanıcıyı kapsıyor.

Bunların dışında:

  • Birleşik Krallık: 201 talep, 207 kullanıcı

  • İtalya: 142 talep, 298 kullanıcı

  • İspanya: 161 talep, 267 kullanıcı

  • Polonya: 120 talep, 189 kullanıcı ile raporda öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Telegram, bugüne kadar dünya genelinde 20 binden fazla kullanıcının verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaştığını açıkladı. Ancak bu sayıların doğruluğu bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamıyor. Hangi kullanıcıların verilerinin paylaşıldığı, bu taleplerin hangi mahkeme kararlarına dayandığı ve bilgilerin nasıl aktarıldığı tamamen belirsiz.

Eleştirmenlere göre, Telegram’ın “şeffaflık raporu” adı altında sunduğu bu belgeler, kamuoyuna güven vermekten uzak ve gerçek anlamda şeffaflıktan oldukça uzak.

Rusya’dan BAE’ye, Oradan Fransa’da Gözaltına

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Rusya’da kullanıcı verilerini hükümetle paylaşmayı reddettiği için 2014’te ülkeyi terk etti ve şirketini Birleşik Arap Emirlikleri’ne taşıdı. Ancak bu “veri gizliliği” politikası, 2024 yılında Fransa’da gözaltına alınmasının ardından değişti. Durov; çocuk istismarı görsellerinin yayılması, terör faaliyetleri, uyuşturucu ticareti ve güvenlik birimleriyle iş birliği yapmamak gibi ciddi suçlamalarla karşılaştı. Bu süreçten sonra Telegram, uluslararası baskılara yanıt olarak kolluk kuvvetleriyle daha fazla iş birliği yapacağını duyurdu ve her çeyrek düzenli olarak “şeffaflık raporları” yayımlamaya başladı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu