disinformation

Trump’a ’86’ kodlu suikast planı ya da Wikipedia’nın dezenformasyon sınavı

ABD Başkanı Trump’ın aşırı sağcı militanları kınamayı reddettiği için eleştirilmesinin ardından, ani bir manevrayla durumu avantaja çevirmeye çalışması, seçim öncesi gündemin ilginç bir kısmını oluşturdu. Trump’ın “Siyasi şiddeti biz teşvik etmiyoruz, diğer taraf ediyor!” diyerek ileri sürdüğü iddia ise ilginç bir argümana dayanıyordu. Söz konusu argüman, Michigan’ın Demokrat valisi Gretchen Whitmer’ın başkana karşı önemli bir tehdit unsuru olduğu ve bu tehdidin bir kod ile gizlendiği iddiasıydı.  Üstelik tehdit mesajının, bir talk show’da Whitmer’ın arkasına yerleştirilen bir 86 ve 45 rakamları ile verildiği iddia ediliyordu.

Trump’ın ekibine göre, 45 ABD’nin 45. Başkanı olan Donald J. Trump’a atıfta bulunurken, 86 da başkanın öldürülmesi gerektiği anlamına geliyordu. Kampanya ekibi bir tweet atarak Whitmer’ın “Başkan Trump’a karşı suikast girişimlerini teşvik etmekten başka bir şey yapmadığını” iddia etti. FBI tarafından engellenen bir adam kaçırma planının hedefi olan vali ise iddiaya, “Beyaz Saray şaka yapıyor olmalı” diyerek cevap verdi.

Trump sosyal medyaya savaş açtı: Facebook ve Twitter’a karşı yasal işlem başlatma yetkisi geldi

86 45 TRUMP’A SUİKAST ÇAĞRISI MI?

Trump tarafı da kanıtını bir tweet ile sunmakta gecikmedi. Tweet, Wikipedia’nın 86 (terim) maddesinin ilk satırının görüldüğü bir ekran görüntüsü içeriyordu. Nitekim bahsi geçen satırda ‘birini öldürmek’ ifadesine vurgu yapılıyordu. Wikipedia’ya göre 86 birinden kurtulmak anlamına gelen bir argo kelime. 

Amerikan seçimlerine artık sayılı saatler kaldı. Geçmiş yıllarda özellikle seçimleri etkileyecek ölçüde dezenformasyon iddialarıyla gündeme gelen sosyal medya mecraları bu seçimi sıkı önlemlerle karşılaşıyor. Seçime çok kısa bir süre kala Trump’ın oldukça ilginç bir iddiası ile birlikte anılmak durumunda kalan Wikipedia da seçimlere sıkı önlemlerle hazırlanıyor. 

Trump sosyal medyaya savaş açtı: Facebook ve Twitter’a karşı yasal işlem başlatma yetkisi geldi

30 GÜNÜ DOLDURMAYAN EDİTÖRLER SEÇİM MADDELERİNE DOKUNAMAYACAK

2020 seçim sayfasını korumaya almak için harekete geçen dev internet ansiklopedisi, söz konusu önlemleri seçimin sonucuna bağlı olarak güncellenmesi gereken diğer birçok maddeye de uygulayacak. Bunu yaparken Covid-19 salgını hakkındaki dezenformasyona karşı halihazırda uyguladığı adımlara benzer adımlar atacak. Yeni, henüz test edilmemiş editörlerin seçim günü geçinceye kadar tek bir ekleme bile yapmamasını sağlamak için kontrol mekanizmaları kurmak ve seçimle ilgili makalelerde yapılan tüm değişiklikler konusunda uyarılacak büyük editör ekiplerinin olduğundan emin olmak, bu önlemlerin bazılarını oluşturuyor.  Siyasi içerikli maddelerin izlenmesinden sorumlu yöneticilerden Drmies’e göre Wikipedia yöneticileri tüm eyaletlerdeki, kongre bölgelerindeki seçimlerle ve seçime bir şekilde dahil olan çok sayıda kişiyle ilgili maddeler içeren bir izleme listesine bel bağlamış durumda. 

YAZARLARA VE EDİTÖRLERE KISITLAMA

 Wikipediada GorillaWarfare adıyla bilinen Boston’lı yazılım mühendisi Molly White alınan önlemleri şöyle dile getiriyor: “Kasım seçimleri ile ilgili yazıları düzenleyecek bir editörün 30 günden fazla bir süredir kayıtlı kullanıcı olması ve sitede hali hazırda 500 makale düzenlemiş olması gerekiyor. Bu durumun yeni editörlerin sayfada birtakım bilgileri doğru olduğuna inandıkları şeylerle değiştirme girişimlerini azaltacağını ümit ediyorum.” White bir makaleyi korumak onu kötü niyetli kişilerin yanı sıra seçimin galibi gibi büyük bir haberi ilk açıklayan olmak için acele eden fazla heyecanlı editörlerden uzak tutmak anlamına da geldiğini yazdı. 

“86” TANIMINI YUMUŞATTI

Wikipedia’nın “86” (terim) maddesi Trump tarafından kullanılır kullanılmaz hemen yeniden ziyaret edildi. İlk başta editörlerden biri, bu tanım için yeterli güvenilir kaynak olmadığına dikkat çekerek öldürmeye yapılan atfı yazıdan çıkardı. Ancak daha sonra bu değişikliğin ‘Wikipedia’nın Trump’ın kampanyasına yardım etmemeye o kadar meyilli ki makaleleri bile değiştirebiliyor’ algısı oluşturacağını öne süren diğer editörler buna karşı çıktı ve öldürme ifadesi yazıya geri döndü. Fakat ilk satırda değil ve biraz değişikliğe uğramış olarak: “Terim artık daha genel olarak birinden veya bir şeyden kurtulmak anlamında kullanılıyor. 1970’lerde bu terimin anlamı cinayete atıfta bulunacak şekilde genişlemişti. “

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

  

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu