Dijital Güvenlik

Pegasus kötülerle savaşıyor balonu söndü: NSO kurucusunun gizli gündemi mi var?

Pegasus kötülerle savaşıyor balonu söndü: NSO kurucusunun gizli gündemi mi var?Her casus kendini zaman zaman James Bond olarak hayal eder. Ancak İsrailli Shalev Hulio’nun 007 takıntısı, casus olmasından kaynaklanmıyordu.

Nitekim tombul, patavatsız biri olarak bilinen bu adam, hiçbir zaman casus olmadı. Olsa olsa kendini büyük sırların ve paranın kesiştiği yerde bulan İsrailli bir teknoloji hastasıydı. Belki de bu yüzden, birkaç yıl önce, James Bond filmlerinde kurgusal bir karakter olan Q’dan (Quartermaster) esinlenerek Q Suite adı altında siber silah Pegasus’u satmaya başladı.

Ancak Hulio’nun on yıl önce kurduğu İsrail askeri casus yazılım üreticisi NSO Group, Q’nun işlerini yürüttüğü basit atölyenin çok ötesinde bir yapı haline geldi. Kadrosunda İsrail’in seçkin askeri istihbarat birimlerinin baş döndürücü derecede iyi para kazanan eski çalışanlarının olduğu NSO, herhangi bir telefona uzaktan girebilecek, telefonun tüm şifreli uygulamalarını delebilecek ve kamerasını ve mikrofonunu açabilecek kadar güçlü bir yazılım parçası olan Pegasus’un yaratıcısı olarak tanınıyor.

İSRAİL DEVLETİ TARAFINDAN KORUNUYOR

NSO’nun müşterileri, çoğunlukla gerçek dünya casusları ve çok gizli. Yazılım için her türlü ihracat iznini onaylayan ve Pegasus’u yalnızca ülkenin mevcut ya da potansiyel müttefiklerine satılacak bir silah olarak gören İsrail Savunma Bakanlığı tarafından korunuyor. Ancak zaman zaman, NSO’nun genellikle paravan şirketlerin ve gizlilik anlaşmalarının katmanlarının arkasına gizlenmiş olan kendi sırları da açığa çıkabiliyor.

Geçtiğimiz hafta 17 basın kuruluşu, Uluslararası Af Örgütü ile birlikte Pegasus yazılımı üzerinden telefonları takip edildiği ortaya çıkan 50 bin kişilik bir listeyi inceleme altına aldı. Listede çoğu baskıcı rejimlere muhalif olan prensesler, devlet başkanları, krallar ve sarayları ile gazeteciler ve siyasi muhalifler yer alıyordu. Söz konusu liste ile NSO Group’un yazılımlarını otoriter rejimlere satmadığına ilişkin yıllardır ileri sürdüğü tez de çürütülmüş oldu. 

Cihazınızda Pegasus yazılımı olduğunu nasıl öğrenebilirsiniz?

Silikon Vadisi tarzı bir büyüme hikayesine sahip diğer İsrailli girişimciler gibi, Hulio da NSO’nun İsrail’in merkezindeki bir kibbutz’daki bir tavuk kümesinde kariyerine nasıl başladığı hakkında konuşmayı seviyor. İyi eğitimli korumalar tarafından gözetilen bu kişi, şimdilerde ise yakın zamanda patlak veren skandalı temizlemeye çalışıyor. 

PEGASUS KÖTÜ ADAMLARI AVLIYOR EFSANESİ BALON MU?

Hulio yıllardır kötü adamların, pedofillerin, teröristlerin ve uyuşturucu baronlarının yakalanmamak için şifreli uygulamalar kullandığını NSO’nun ise Pegasus’u dikkatli bir incelemeden sonra sadece iyi adamlara ve sadece kötü adamları durdurabilmeleri için sattığını ileri sürüyordu.

Hulio’nun avukatları söz konusu iddialara cevaben “NSO, her zaman olduğu gibi teknolojilerinin kötüye kullanıldığına dair güvenilir kanıtları iyice araştıracak ve gerekirse sistemi kapatacaktır. NSO, bu kısır iftira kampanyasına alet olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Hulio’yu uzun süredir tanıyanlar, NSO’nun şimdiye kadar hayatta kalmasının sadece teknik nedenlerle dahi olsa şaşırtıcı olduğunu düşünüyor. Onu liseden beri tanıyan ve adını vermek istemeyen bir kişi, Apple gibi telefon üreticilerinin sonunda onu piyasadan silmenin bir yolunu bulacağını söylüyor. Aynı kişi bu durumu kedi-fare oyununa benzetiyor ve ekliyor: “Her yeni işletim sistemi yeni bir özellik ekliyor ve bir güvenlik açığını kapatsa bile, bir diğeri bulunuyor.”

Yazılımın hayatta kalması, Hulio’yu epeyce zenginleştirdi — şirket yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde ve onda biri Hulio’ya ait. 

SUUDİ ARABİSTAN, BAE VE FAS’A YAZILIM SATIYOR

Şirketin kurucu ortaklardan biri yıllar önce ayrılırken bir diğeri olan Omri Lavie ise 2013’te Financial Times’a yaptığı açıklamda NSO müşterileri hakkında konuşmak istemediğini, çünkü başının kesilmesini istemediği söyleyerek espri yapmıştı. NSO’ya aşina olan insanlar, şirketin Suudi Arabistan, Azerbaycan, Fas ve BAE ile iş yaptığını söylüyor.

Afrika’da bir satış yapmak için kullanıldıktan sonra kendisine hiç ödeme yapmadığını söyleyen bir aracı, şimdilerde resmi olarak NSO ile iş yapmadığından içinin rahat olduğunu söylüyor ve devam ediyor: “Bu teknoloji, iki terörist ya da iki suçluyu yakalamak için kullanılmış olsa da bu şey siyasi amaçlar için tasarlandı.”

HER ZAMAN BİR KAÇIŞ PLANIN OLMALI

Neticede bu Hulio’nun ikilemi olarak öne çıkıyor. Suçluları ve teröristleri yakalamak için tasarlandığı söylenen bir teknoloji devinin başarı hikayesi balonu çeşitli gazeteler, bağımsız bir BM İfade Özgürlüğü Raportörü ve şimdi de bu son konsorsiyum tarafından söndürülmüş oldu.

Dünyayı NSO’nun iyi adamlardan biri olduğuna ikna etmek için Hulio, arkasında büyüyen sır perdesini kaldırmak zorunda kalacak ve aynı zamanda Apple’dan Facebook’a kadar onu kapatmak isteyen teknoloji devleriyle savaşacak.

Q’nun Bond’a verdiği ilk direktifinde (Asla yaralandığını  görmelerine izin verme!) şimdiden başarısız olan şirketin geleceği, Hulio’nun direktiflerden ikincisini ne kadar iyi uyguladığına bağlı olacak gibi görünüyor: Her zaman bir kaçış planın olmalı.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu