Siber Güvenlik

Siber Sigorta nedir? İşletmenizi nasıl korur?

Araba, ev, hırsızlık, DASK gibi sigorta çeşitleri hayatımızın olmazsa olmazı olurken artık bir sigorta çeşidi de hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı: Siber sigorta.

Peki, siber sigorta nedir? İşletmenizi nasıl korur?

Bu yazıda siber sigorta üzerinde durup bunun ayrıntılarına anlatacağız.

Veri ihlalleri, fidye yazılımlar, e-dolandırıcılık vakaları manşetlerden düşmüyor. Bütün bunlar şu sorunun cevabını çok önemli kılıyor: İşletmenizi hackerlardan ve bunların hileli, para odaklı veri hırsızlığı yöntemlerinden nasıl koruyabiliriz?

Acı gerçek, yapacağın çok fazla şey olmaması. Çünkü hackerlar genellikle mücadeleyi bir adım önde götürüyorlar. Bu da dünya üzerindeki hiçbir teknik ve güvenlik protokolünün size güvende tutamayacağı anlamına gelmekte. Ayrıca, insan kaynaklı hatalar, hackerları işletmenize musallat etmek gibi bir eğilime sahipler.

Bununla birlikte, yapabileceğiniz bir şey var. O da siber suçlular gelip çattığında buna karşı hazırlıklı olabilmek. Bu da bir planınızın olması gerektiği anlamına geliyor. Nasıl tepki vereceğinize dair net bir fikrinizin olması, bir siber saldırının yol açabileceği hasarı en aza indirgemeniz ve bu kötü durumdan nasıl çıkacağınızı bilmeniz demek.

Saldırıyı durdurabilecek bir BT uzmanı iseniz, sistemi yedekleyip yeniden çalıştırabilirsiniz ya da fidye yazılımcı ile pazarlığa oturup işinizi yapamayacağınız durumda yaşayacağınız kayba karşılık olarak hiç yoktan fidyeciye para ödeyebilirsiniz.

Yok eğer BT uzmanı değilseniz, siber sigorta gibi bir seçeneğiniz var. Pratikte bir siber krizden çıkmanıza yardımcı olacak olan sigorta ek faydaları ile adeta size ait sihirli bir IT uzmanı haline gelebilir.

Peki nereden başlamak gerekiyor ve siber sigorta nedir ve tam olarak ne işe yarıyor?

İlk olarak kimlerin siber sigortaya ihtiyaç duyabileceğine bir göz atalım. Aslında şu içinden geçtiğimiz günlerde hepimizin ihtiyacı var fakat öncelikle ihtiyaç duyanları şu şekilde sıralamak mümkün:

*Web sitesi olanlar

*Çevrimiçi iş yapan işletmeler

*Müşterilerinin bilgilerini dijital ortamda saklayanlar

*Müşterilerini ödeme bilgilerini dijital ortamda tutanlar

Burada kilit soru şu: İşletmeniz sunuculara, e-postaya, web sitesine ve diğer çevrimiçi işlemlere erişmeden ne kadar süre dayanabilir? Müşteri kaybetmeye başlamadan ne kadar süre dayanabilir?  Muhtemelen çok uzun değil. Dolayısıyla bu, yedekleme planını düşünmek için iyi bir sebep.

Sigorta şirketi Hiscox tarafından 2018 Ekiminde yapılan bir araştırmaya göre küçük ölçekli işletmelerin yüzde 30’u bir önceki yıla kıyasla en az bir kere veri sızıntısı ile kaşı karşıya kalmış.

Bu, hackerların saldırıda bulunurken şirketin büyük olup olmadığıyla ilgilenmediğine dair bir ipucu aslında. Tabii ki büyük bir şirkete denk gelmeleri onlar için büyük bir şans fakat küçüklerden elde edebilecekleri veri önbellekleri ve ufak fidyeler günü kurtarmalarına da yetecektir.

Kısaca, işinizi bir siber saldırının maliyetli sonuçlarından uzaklaştıracak olan en önemli şeylerden biri de siber sigorta. Belki işletmenizin hackerlar tarafından saldırıya uğramasını engelleyemez ancak saldırı sonucu yaşanacak kargaşayı gidermeye yardımcı olabilir ve işinizi hızlı bir şekilde yeniden toparlamanıza yardımcı olabilir.

Siber poliçeleri nedir ve neleri kapsıyor?

– Zararı giderme

İhlalin tespiti, güvenlik açığının kapatılması, hem yazılım hem de donanımdaki hasarların onarılması noktasında hukuki destek. Bu, verileri, ağları ve web sitelerini geri yüklemeyi,  ekipmanı değiştirmeyi veya onarmayı içermekte.

– Fidye

Dosyalarınız şifrelenmişse ve bir bilgisayar korsanı, kilidini açmak için sizden yığınla bitcoin talep ediyorsa, durumu ele alma konusunda uzman bir müzakereci. Tabi ki fidye de karşılanmalı.

– Veri ihlali masrafları

Kişisel verilerinizi çaldırdıysanız, mağdur olan herkesin bunu bilmesini sağlamalısınız. Ve ortaya çıkan herhangi bir soruşturma konusunda yetkili kişilere destek vermelisiniz. Üçüncü şahıslar tarafından dava edildiyseniz, hukuki masraflar ve tazminat için de sigorta kapsamına alınmanız gerekiyor.

Siber mali sorumluluk sigortası ne kadara mal olur?

Siber mali sorumluluk sigortasını, diğer sigorta türlerinde olduğu gibi ne yaptığınıza, seçtiğiniz poliçe türüne ve ne kadar güvenceye ihtiyaç duyduğunuza bağlı olarak istediğiniz ölçüde düşük maliyetli tutabilirsiniz. Ayrıca, teminatınızın mali suç gibi şeyleri kapsayıp kapsamayacağı da size bağlı.

Ancak, cirosu belli kendi hesabına çalışan bir girişimci iseniz, siber sorumluluk sigortası ayda yaklaşık 8 sterline mal olabilir. Bu Hiscox’un bir siber saldırıdan sonra normale dönmesi için ortalama küçük bir şirkete malolduğunu tahmin ettiği 25,700 Sterlinden çok daha az bir miktar.

Siber mali sorumluluk sigortası nasıl satın alınabilir?

Diğer birçok şeyi satın alırken yaptığınız gibi işe Google ile başlayın. Sigorta şirketlerinin ne gibi hizmetler sunması gerektiğine, poliçelerinin neleri kapsadığına, ne kadar maliyet çıkardıklarına ve tabii ki müşteri memnuniyeti istatistiklerine bir göz atın. Ve şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu asla unutmayın.

Siber mali sorumluluk sigortasının tüm detaylarını çok iyi bilen bir aracıya başvurmak her zaman daha iyi olacaktır.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Siber sigorta alanında şirketlerin bilinci ve iştahı ülkemizde yavaş yavaş artıyor. Şimdilik 3-4 şirketin bu konuyla ilgili bir ürünü oluşmuş. Ancak yazıda da bahsettiğiniz gibi, önemli olan sigortalının gerçekten ihtiyacı olduğu teminatların poliçede yer alması.

    En verimli poliçe içeriğinin oluşması için belki de şirketlerin de bir zamana ihtiyacı olacak. Devam eden poliçelerdeki hasar oranları, art niyetli kullanımlar ve ürüne gösterilen ilgi alaka ilerleyen dönemde bu sigorta ürününün geleceğini belirleyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu