disinformation

Dezenformasyonun hedefi olan Avustralya, Çin’den özür bekliyor

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin’e sert tepki gösterdi

Avustralya, askerlerini sahte fotoğrafla bir Afgan çocuğunu öldürmekle suçlayan Çin’e sert tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, Twitter hesabından bir fotoğraf paylaşarak Avustralyalı askerlerin bir Afgan çocuğu öldürdüğünü öne sürdü.

Paylaşılan fotoğrafa sert tepki gösteren Avustralyalı yetkililer, Lijian Zhao’nun paylaştığı görüntülerle ilgili Çin’den özür beklediklerini belirtti . Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Pekin yönetiminin “tiksinti veren görseli paylaştığı için utanç duyması gerektiğini” ifade etti.

Çinli yetkilinin Twitter gönderisinde, Avustralyalı askerlerin 14 yaşındaki bir çocuğu bıçakla öldürdüğüne ilişkin sahte bir fotoğraf yer alıyor. Görsel, Avustralyalı askerlerin işlediği öne sürülen savaş suçlarına gönderme yapıyor. Avustralya ordusu, 2016’dan bu yana, Afganistan’daki askerlerinin görevi kötüye kullandığı iddialarına yönelik kapalı bir soruşturma yürütüyor. Kasım başında soruşturma kapsamında 2005 ve 2016 yılları arasında 55 vakanın incelendiği, 336 tanığın ifadesine başvurulduğu ortaya çıkmıştı.

ABD, İranlı dezenformasyon sitelerini tespit edip ele geçirdi

Çinli yetkilinin paylaştığı görselin “sahte” olduğunu bildiren Avustralya ordusu, öte yandan Afganistan’daki özel birlikler arasında “savaşçı kültürünün” yaygın olduğunu ve yasaya aykırı infazlara ilişkin ciddi göstergeler bulunduğunu da not etti.

“DEZENFORMASYON” KRİZİ NASIL YAŞANDI?

Sahte görseli paylaşan Çinli yetkili Zhao, “Avustralyalı askerlerin Afgan sivilleri ve mahkumları öldürmesi şoke edici.” olduğunu belirterek bu tür eylemleri güçlü şekilde kınadıklarını ifade etti.

Avustralya, söz konusu görseli “dezenformasyon” olarak tanımlayarak, sosyal medya platformu Twitter’dan bu gönderiyi kaldırmasını talep etti. Başbakan Morisson, ise gönderinin “iğrenç, saldırgan ve rezilce” olduğunu söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Çin hükümeti bu gönderiden utanç duymalıdır. Bu onları tüm dünyanın gözünde alçaltıyor. Bu sahte görsel, ordumuza yönelik korkunç bir iftira.”

Avustralya’nın “savaş suçları” konulu soruşturmasını şeffaf şekilde yürüttüğünü belirten Morisson, dünyanın gözünün Pekin’in Avustralya’ya yönelik adımlarını üzerinde olduğunu söyledi.

Avustralya ve Çin arasındaki ikili ilişkiler, Nisan ayında Avustralya’nın koronavirüsün nereden yayıldığıyla ilgili soruşturma çağrısında bulunmasıyla gerilmişti. Çin medyası Avustralya yönetimini “ABD’nin maşası” olmakla suçlamıştı. Pekin’in Avustralya’nın içişlerine karıştığına yönelik iddialar da ilişkilerde gerilime neden oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu