Uluslararası İlişkiler

Covid-19 siber çatışmanın merkezine oturdu: ABD Çin’i aşı için siber saldırıda bulunmakla suçluyor

A man is reflected in a monitor as he takes part in a training session at Cybergym, a cyber-warfare training facility backed by the Israel Electric Corporation, at their training center in Hadera, Israel July 8, 2019. Picture taken July 8, 2019. REUTERS/Ronen Zvulun

FBI ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Çinli bilgisayar korsanları ve casuslarının Amerika’da korona virüse karşı geliştirilen aşı ve tedavi yöntemlerine erişmeye çalıştığına dair bir uyarı hazırlığı içerisinde.

Uyarı, İsrailli yetkililerin iddiasını destekleyecek kanıt sunmamasına rağmen İran’ı nisan ayı sonlarında su rezervlerine yönelik siber saldırı iddiasıyla uyarmasıyla aynı dönemde gündeme geliyor. Birçok ülke askeri istihbarat servislerini ve bilgisayar korsanlarını, diğer ülkelerin virüsle mücadele bilgilerini toplamak için konuşlandırdı. Özel güvenlik şirketlerine göre, Güney Kore gibi Amerikan müttefiki ülkeler ve hatta siber casusluk konusunda öne çıkmayan Vietnam gibi ülkeler bile aniden devlet destekli bilgisayar korsanlarını virüsle ilgili bilgilere odaklanmaya yönlendirdiler.

Önümüzdeki günlerde yayınlanmak üzere hazırlanan ‘uyarı’ taslağı, Çin’in ‘yasadışı yollarla aşıya, tedavi ve testlere dair değerli fikri mülkiyet ve halk sağlığı verilerine erişmeye çalıştığını’ söylüyor. ‘Uyarı’ taslağı siber hırsızlık ve “geleneksel olmayan aktörlerin” eylemlerine odaklanıyor. Bu kavram Trump yönetiminin, akademik ve özel laboratuvarlardan başkaları tarafından harekete geçirilen ve veri çaldığını söylediği araştırmacı ve öğrencilere taktığı isim.

TRUMP’IN 2 YIL ÖNCE ÇIKARDIĞI BAŞKANLIK EMRİ DEVREDE

Eski ve mevcut yetkililerin söylediklerine göre, Çin devletince desteklenen hacker ekiplerine karşı özel bir suçlamada bulunma kararının, ABD Siber Komutanlığı ve Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) Trump’ın yaklaşık iki yıl önce verdiği yasal yetkiler nezdinde orantılı karşı saldırılarda bulunmaları için Çinli ve diğer bağlantılara baskıda bulunma gücüne sahipler. Bu durum 18 ay önce 2018 yarı dönem seçimlerine müdahale etmeye çalışan Rus istihbarat gruplarına darbe indirme çalışmalarına; Amerikan kamu kuruluşlarına yapılan saldırılara karşılık bir uyarı olarak Rus enerji nakil şebekesine kötü amaçlı yazılım yüklemelerine benziyor.

Cambridge Üniversitesi ve İngiliz istihbaratının arkasında olduğu şirket: Darktrace

İlerleyen günlerde yapılacak uyarı aynı zamanda Trump yönetiminin Çin hükümetini, salgının kaynağı olmakla ve ardından bu durumu kendi yararına kullanmakla suçlamaya yönelik çabalarının bir tekerrürü.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bu ay, virüsün Çin’deki bir laboratuvardan geldiğiyle alakalı ‘önemli kanıtlar’ olduğunu iddia etmişti. ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü ise salgının kaynağının ne olduğunu hâlen araştırdıklarını ancak virüsün insan eliyle üretilmiş gibi görünmediğini belirtmişti. Bilim insanları, koronavirüsün büyük ihtimalle, Vuhan’da egzotik hayvan etlerinin satıldığı bir pazardan yayıldığına inanıyor. Virüsün hayvandan insana geçişinin bu pazarda gerçekleştiği düşünülüyor.

Dışişleri Bakanlığı Cuma günü virüs hakkında yanlış içerikler paylaşan Çinli bir Twitter hesabını açıkladı. Twitter yöneticileri, Dışişleri Bakanlığı’nın bahsettiği bazı twitter hesaplarının aslında Çin hükümetinin açıklamalarını eleştirdiğini ifade ederek herhangi bir girişimde bulunmadı.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı yöneticisi Christopher Krebs ‘Çin’in siber alemdeki kötü davranışlarının uzun tarihinin halihazırda belgelendiğini, böylece Çin’in, ülkenin Covid-19 salgınına müdahalede bulunan kritik kurumlarını takip etmesinin kimseyi şaşırtmayacağını’ söyledi. Kurumun ‘agresif bir şekilde ülke çıkarlarını koruyacağını’ da ekledi.

Geçen hafta, ABD ve Britanya ‘sağlık kuruluşları, ilaç şirketleri, akademik çevreler, tıbbi araştırma kuruluşları ve yerel yönetimlerin’ hedef alınmış olduğuna dair ortak bir uyarı yayınladı. Hedef kelimesi genellikle Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi en aktif siber operatörleri tanımlamak için kullanılsa da belirli bir ülke ismi uyarıda geçmedi.

Cambridge Üniversitesi ve İngiliz istihbaratının arkasında olduğu şirket: Darktrace

YARIŞTAKİ TEK ÜLKE ÇİN DEĞİL

Güvenlik uzmanları Çinli bilgisayar korsanlarının, Covid-19 aşısı veya etkili bir tedavi bulma yarışında üstünlük kurmak için saldırılarını arttırdığını ancak Çinlilerin bu yarıştaki tek ülke olmadığını söylüyor.

İranlı bilgisayar korsanları da on gün önce klinik denemeler için Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan tedavisel ilacı ele geçirmek üzere ilaç araştırma şirketi ve aynı zamanda remdesivir üreticisi olan Gilead Sciences’a saldırmaya çalışırken yakalandı. Hükümet yetkilileri ve Gilead bu saldırının başarılı olup olmadığını açıklamayı reddetti.

İsrail güvenlik danışmanları 24-25 Nisan tarihlerinde İsrail’in su rezervlerine yönelik gerçekleştirilen siber saldırı hakkında geçen hafta gizli bir toplantı düzenledi. İsrail medyası bu saldırı için İran’ı suçlarken herhangi bir kanıt sunmadı. Yetkililer saldırının erkenden tespit edildiğini ve su rezervlerine zarar vermediğini bildirdi.

Nijeryalı siber suçlular da bu yarışa dahil oluyor. Son zamanlarda Nijeryalı siber suçlular, koronavirüs temalı e-posta saldırılarıyla beraber şirketleri hedeflemeye başladılar. Bu saldırılar aracılığıyla hedefleri para transfer etmekle veya karanlık ağdan gelir sağlayacak kişisel verileri çalmakla ikna etmeyi kapsıyor.

Google’daki güvenlik araştırmacıları, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti çalışanlarına gönderilenler de dahil olmak üzere kurumsal ağlara sızmak için virüsle alakalı e-postaları kullanan bir düzineden fazla ulus devlet hack grupları tanımladı. Google özel olarak ülke ismi vermedi. Ancak son sekiz haftada birçok devlet, aralarında siber saldırı konusunda tanınmış olan İran ve Çin gibi hatta bu alanda ön plana çıkmamış olan Vietnam ve Güney Kore gibi ülkelerin milyonlarca çalışanın aniden evden çalışmaya zorlanmasından kaynaklanan güvenlik boşluklarından faydalanmaya çalıştığı biliniyor.

Bir güvenlik firması olan Bugcrowd’un kurucusu Casey Ellis, ‘Saldırıların ve güvenlik açıklarının doğası, dışarıdan gelen tehditlere karşı oluşturulan güvenli alanı radikal bir biçimde değiştirdiğini’ söyledi. Ayrıca Casey Ellis bazı durumlarda ise bilgisayar korsanlarının zaten sıkışmış olan ve saldırıya uğraması kolay görünen hastaneleri hedef olarak seçmesinin ‘yalnızca bebek tekmelemek’ olduğunu söyledi.

KORONAVİRÜS SİBER ALANDA YENİ BİR ‘HEDEF SINIFI’ YARATTI

Koronavirüs bütünüyle yeni bir ‘hedef sınıfı’ yarattı. Son haftalarda siber güvenlik uzmanlarına göre, Vietnamlı bilgisayar korsanları odak noktalarını virüs konusunda çalışma yürüten Çinli hükümet yetkililerine yönlendirdi.

Güney Koreli bilgisayar korsanları Dünya Sağlık Örgütü, Kuzey Kore, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri resmi kurumlarını hedef almış durumda. Özel şirketler için çalışan iki güvenlik uzmanına göre saldırılar, büyük bir olasılıkla virüs önleme düzenlemeleri ve tedavileri hakkında istihbarat toplama amacıyla geniş çaplı bir çalışmanın parçası olarak e-posta hesaplarını kırmaya yönelik bir teşebbüs olarak görünüyor. *Durum böyleyse bu hareketler müttefiklerin bile, hükümet yetkililerinin dünya genelindeki ölüm ve vaka sayılarının yanlış verildiğine yönelik şüphelerinin olduğunu gösteriyor.

Bir siber güvenlik firması olan Darktrace’in siber istihbarat direktörü olan eski bir ulusal güvenlik istihbarat analisti olan Justin Fier ’Bu küresel bir salgın ancak ülkeler bunu global bir problem olarak ele almıyor’ dedi. Justin Fier sözlerini şöyle sürdürdü ‘ Herkes ilaç araştırmaları, kişisel koruyucu donanım siparişleri ve mücadele konularında kimin ilerleme kaydettiğini görmek için geniş çaplı istihbarat toplama faaliyetleri yürütüyor’. Son zamanlarda artan siber saldırılardaki sıklığın alışılmışın dışında olduğunu da ekliyor.

Cambridge Üniversitesi ve İngiliz istihbaratının arkasında olduğu şirket: Darktrace

Salgından önce bile Amerika Birleşik Devletleri, biyolojik araştırmalara ait fikri hakları çalmak için Çin’in şüpheli girişimlerini takip eden davalar hakkında daha da agresif hale geliyordu. Adalet Bakanlığı Ocak ayında yaptığı açıklamada, Harvard Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji bölümü başkanı Charles M. Lieber’in, Çin’e yabancı teknoloji transferi ve fikri mülkiyete sahip insanları çekmek için oluşturulan Çin’in ‘Bin Yetenek Planı’ndaki rolünü ve dahlini gizlemekle suçlandığını duyurdu. Profesöre yöneltilen suçlamalardan bir diğeri, bu işin karşılığında Pekin yönetiminden aldığı on binlerce dolarlık ödeneği saklamak.

Ancak halihazırda Harvard Üniversitesi ve bir Çin enstitüsü koronavirüs tedavileri ve aşıları hakkında birlikte bir çalışma yürütüyor ve araştırmacılar, küresel bir aşı için eğer umut varsa uluslararası iş birliğinin hayati önem taşıyacağını söylüyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu