ÇinUluslararası İlişkiler

Çin ABD için en büyük siber tehdit, peki ya Almanya için? 

Amerika Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne (DNI) göre Çin ABD için bir numaralı ulusal güvenlik tehdidi. Bu birçok başka platformda daha defalarca dile getirilen bir gerçek. Peki Avrupa ve Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya için durum ne?

Çin’in ‘Savaşçı Kurt’ olarak adlandırılan diplomasisi ve ekonomik casusluk faaliyetleri Almanya’nın ulusal güvenliği için de bir tehdit oluşturuyor mu? Bir süredir Almanya’da yaşayan Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Analisti Ajmal Sohail, moderndiplomacy.eu sitesinde konuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Sohail’e göre konuyla ilgili net bir kanıt bulunmasa da Çin’in Almanya için de tehdit olduğunu düşünüyor. 

DNI: ÇİN DÜNYA ÇAPINDA TEHLİKE

DNI’a göre Çin dünya çapında demokrasi ve özgürlüğe yönelik en büyük tehlike. Hatta ABD’nin gözünde Çin eşittir faşizm demek hiç yanlış olmaz. DNI, Pekin’in Amerika’yı ve dünyanın geri kalanını ekonomik, askeri ve teknolojik olarak ele geçirmeye çalıştığını öngörürken bir başka değerlendirme de Çin’in kilit konumundaki kamu teşebbüsleri ve şirketlerinin Komünist Partinin faaliyetlerini gizlemek için birer araç olduğu yönünde.

‘HUAWEI VE DİĞER TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİ KULLANIYORLAR’

DNI’ın açıklamasında Çin’in Amerikan şirketlerinin fikri mülkiyetini çalmak, teknolojilerini taklit etmek ve küresel pazarda bunları kullanmak için ekonomik casusluk faaliyetleri yürüttüğü, söz konusu şirketlerin değerini düşürdüğü ve istihdamları ile oynadığı belirtildi. İddialara göre Çin, üst düzey yabancı bilim adamlarına kendileri lehine bilgi çalmaları karşılığında ödeme yapıyor. FBI’ın AR&GE sırlarını çalan Çin vatandaşlarını sık sık tutukladığı bilinmekte. ABD hükümetinin tahminlerine göre Çin’in her yıl Amerikan fikri mülkiyetini çalmasının neden olduğu zarar yaklaşık yarım trilyon dolar. Çin, askeri alanda öncü ülke olabilmek adına savunma teknolojilerini çalıyor. Ülkenin istihbarat örgütleri, Huawei ve benzeri ticari firmaları kendi amaçları doğrultusunda kullanabiliyor. Bu nedenle, ABD müttefiklerini Çin teknolojilerini uygulama noktasında uyarıyor.

Trump’dan SolarWinds’la ilgili ilginç çıkış: Siber saldırıların arkasında Çin de olabilir

ALMANYA’DA ABD’DE OLDUĞU GİBİ RAHAT HAREKET EDEMEZ

Baştaki soruya geri dönecek olursak, Evet Çin’in ekonomik casusluğu ve teknolojik hırsızlığı Almanya’ya da milyarlarca dolara mal olabilir. Bununla birlikte, açık kaynaklarda bunu kanıtlayan somut bir veri henüz yok. Ancak verileri ifşa etmek, bilgileri ele geçirmek ve istihbarat toplamak adına Almanya ve Avrupa’da faaliyet gösteren çok sayıda Çinli gizli servis ve istihbarat elemanlarının olduğu birçok kuruluş ve önde gelen yetkili tarafından bilinen bir gerçek. Zira Çin’in savunma ve askeri teknolojiler, otomotiv endüstrisi, uçak mühendisliği ve denizcilik üretimi gibi birçok alanda casusluk yapma noktasında çıkarları bulunmakta. Ayrıca bazı Alman askeri ve savunma teknolojileri verimlilikten oldukça yoksun. Mevcut verilere göre Amerikan teknolojilerine kıyasla, Alman teknolojileri Afganistan, Irak ve Suriye’de daha az uygulanabilir durumda. 

Devlet ve karşı istihbarat ve siber güvenlik aygıtlarındaki tüm eksikliklerden bağımsız olarak, Almanya’nın durumu seçme ve seçilme hakkına sahip Çinli göçmenlerden oluşan bir topluluğu barındıran Amerika Birleşik Devletleri’nden farklı. Amerika’nın aksine lobicilik Almanya’da pek mümkün değil, hatta bir suç eylemi sayılıyor. Dahası, Çin’in Almanya’daki çıkarlarını desteklemek için, Pekin’in ekonomik avantajlarından faydalanma olasılığı daha düşük. Zira Amerika örneği oldukça farklı. Soğuk savaşın bitiminden hemen sonra Çin, gizli ve sessiz bir şekilde, ABD’ye istihbarat görevlileri gönderdi, kasıtlı olarak Çinli vatandaşları Amerikalılarla evlendirdi ve çocuk sahibi olmalarını ve bu çocukların Amerikan okullarında, kolejlerinde ve üniversitelerinde okumasını sağladı. Böyle bir Çin-Amerika neslinin Amerika’nın Çin ile ilgili politikasını etkilemesi bekleniyordu. Çin’in ABD’nin aksine, Almanya’da bu tür avantajlardan yararlanma ihtimali en azından şimdilik olası görülmüyor.  

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu