Siber Güvenlik

Apple – FBI kavgası Avrupa’yı da karıştırdı

Apple’ın Amerika güvenlik güçleri ile anlaşmazlığı ülke sınırlarını aştı. Bu durum Avrupa’daki verileri Amerika’nın erişimine karşı koruyan Trans-Atlantik anlaşmasını da tehlikeye atıyor.

2015 yılının Ekim ayında 15 yıldır yürürlükte olan “Safe Harbor” anlaşmasının AB yüksek mahkemesi tarafından yeterli teminat sağlamadığı karar verilmiş, bu sebeple AB ve Amerika yeni bir anlaşma için müzakere masasına oturmuştu.

İLGİLİ HABER >> FBI: APPLEIN YARDIMINA GEREK YOK, KİLİDİ KIRDIK

AB denetleyici kurumları yeni gizlilik kalkanı anlaşması hakkındaki kararlarını önümüzdeki ay açıklayacaklar. Bu anlaşma sayesinde Avrupalıların verileri Amerika’nın erişimine karşı daha sıkı korunacak. Bazı AB yetkilileri, Apple davası sonrasında karar verilmesi beklenen anlaşmanın yeterince geniş bir alanı kapsamadığını düşünüyor.

Brüksel’de faaliyet gösteren bir firmanın yetkilisi, Avrupa Birliği’nin anlaşma maddeleri hakkında kararına büyük ölçüde Apple davasının yön vereceğini belirtti.

Apple ile güvenlik güçleri arasında anlaşmazlık çıktığında AB zaten veri gizliliği anlaşması için müzakere sürecindeydi. Fakat yeni bir anlaşma için AB’nin temkinli davranmasının sebebi Edward Snowden tarafından sızdırılan belgelerin ortaya çıkardığı gerçekler. Bu belgeler Amerika’nın deniz aşırı ülkelerle yapılan iletişimleri gözetlediğini gözler önüne sermiş böylece Amerika hükümetinin kullanıcıların verilerine erişmek için ne kadar ileriye gidebileceğini göstermiş oldu.

İLGİLİ HABER >>FBI SAVAŞI BİTMEDEN APPLE NASIL ZAFERİNİ İLAN ETTİ?

Geçtiğimiz ay hazırlanan kalkan taslak anlaşması Avrupalı kullanıcıların verilerine Amerikan hükümetinin erişim sağlayamaması için hazırlandı. Avrupa Birliği’nin bu anlaşmaya yeşil ışık yakmasının sebebi Amerika hükümetinin verdiği taahhütlerdi. Bu taahhütlerin biri de Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda bireysel soru ve şikayetleri değerlendirmek üzere bir bölüm oluşturulması bulunuyor.

Avrupa Parlementosu üyesi Viviane Reding veri gizliliği anlaşmasının Avrupalı kullanıcılara belirli alanlarda daha sıkı koruma sağladığını fakat söz konusu istihbarat hizmetleri olunca 2014’te uygulanan kuralların geçerli olduğunu belirtti. Reding aynı zamanda Avrupalı vatandaşların veri gizliliği konusunda Amerika’ya karşı güven kaybı yaşamasının haklı sebepleri olduğunu ekledi.

Apple davasının tartışmalı olduğu çok açık, İngiltere ve Fransa’nın da dahil olduğu AB üye ülkeleri, vatandaşların temen haklarını ihlal etmeden nasıl terörist saldırılara karşı teknolojik yaptırımlar uygulayabileceklerine dair araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Apple; savcıların Yaklaşık 70 iPhone’un şifresini kırmasına yardım ettikten sonra geçen yıl, şirketin artık hükümetin yardımcısı olarak işbirliği yapmayacağını belirtti. Apple bu davanın ilerideki olaylar için emsal yaratacağını savunuyor.

Apple kararlı duruşu ile şimdiden Alphabet, Facebook ve Microsoft gibi sektörün büyük isimlerinin desteğini kazanmış durumda.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu