Efsane Hackerlar

Evsiz Hacker: Adrian Lamo

Adrian Lamo, nam-ı diğer evsiz hacker, mahallenin internet kafesinden dünyanın en seçkin bilişim şirketlerine kadar, sızılmadık sistem bırakmayan iflah olmaz bir hacker. Azılı bir suçludan ulusal kahramana dönüştüğü sıra dışı hayat hikayesiyle haklı bir üne kavuşan efsane hacker, yalnızca siber kabiliyetleriyle değil, ilginç politik duruşuyla da dikkat çekiyor.

Efsane hacker Lamo, 1981 yılında ABD’nin Boston kentinde dünyaya geldi. Dahi hackerların çocukluk hikayelerinden alışık olduğumuz gibi, sosyal hayatında sıkça sorunlar yaşayan Lamo, ilkokul eğitiminden sonra liseye devam etmedi. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan bir lisede birkaç ders alsa da, Lamo düzenli bir eğitimi almayı reddetmişti. Oldukça hareketli bir çocuk olan Lamo, vaktinin büyük bölümünü seyahat ederek, tehlikeli spor dallarını deneyerek geçiriyor ve evsiz olduğu için çoğu kez terk edilmiş binalarda yaşamaya çalışıyordu. Onu çevresindeki diğer aykırı gençlerden ayıran özelliği ise, sıkça ziyaret ettiği internet kafelerin, üniversitelerin ve kütüphanelerin ağlarındaki güvenlik açıklarını tespit edebilecek kadar yetenekli bir bilgisayar korsanı olmasıydı.

EFSANE HACKERLAR İLE İLGİLİ DİĞER YAZILARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

Lamo bir yandan siber kabiliyetlerini geliştiriyor, diğer yandan birçok politik kuruluşta gönüllü çalışmalar yürütüyordu. 90’lı yılların ortasında LGBTQ destekli Planet Out isimli medya şirketinde çalışmalar yürütmeye başlayan evsiz hacker, San Francisco’daki danışmanlar komitesinin önerisiyle Sorgulayan Gençlik Timi’nin üyeleri arasında yer almıştı. Lamo’nun aykırı yaşantısının karanlık noktalarından biri de uyarıcı hap kullanımıydı. 2001 yılında aşırı doz nedeniyle ciddi sağlık sıkıntıları yaşayan Lamo’ya hastanede yapılan tetkiklerde, Asperger Sendromu adlı sosyal etkileşim zorluğu teşhisi konmuştu.

İyileştikten sonra sokaklardaki yaşamına devam eden Lamo, 6 tuşu eksik olan 8 yıllık bir Toshiba bilgisayarla siber alandaki tehlikeli girişimlerine devam ediyordu. Fakat Lamo’nun bu kez hedefi üniversiteler ya da kafeler değil, dünyaca ünlü şirketlerin internet sistemleriydi. İşe ABD’nin AOL adlı küresel medya kuruluşunun internet sistemlerine sızarak başladı. AOL deneyimi sonrası fark ettiği açıkları New York Times gazetesinin web sisteminde de gözlemleyen Lamo, kısa zamanda gazetenin açıklarından yararlanmaya başladı ve sadece yüksek profilli kullanıcıların erişebileceği bilgilere ulaşmayı başardı. Dünyaca ünlü New York Times’ın bunu fark etmesi ise 2 yıl sürdü. Gazetenin şikayeti üzerine uzun bir soruşturma dönemiyle karşı karşıya kalan Lamo’nun, Microsoft’tan Yahoo’ya kadar sayısız siber devinin sistemlerine sızdığı ve kritik bilgilerini ele geçirdiği fark edildi. İsmini tüm ülkeye duyuran efsane hacker, 2004’te FBI tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi.

2 yıllık hapis cezasının ardından, Lamo 2006 yılında serbest bırakıldı. 2009 yılının Şubat ayında WikiLeaks olayı patlak vermiş ve Amerikan Hükümeti’nin gizli kalması gereken birçok belgesi WikiLeaks aracılığıyla dünyaya duyurulmaya başlamıştı. Lamo’nun isminin de WikiLeaks’in belge donörleri arasında geçmeye başlaması uzun sürmedi. Fakat durum tam tersine döndü ve Lamo, Bradley Manning adlı bir Amerikan askerinin WikiLeaks’e binlerce gizli belge sızdırdığını iddia etti. Yapılan soruşturma neticesinde Lamo haklı çıkarken, Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Günün sonunda Lamo kahraman olmayı başarmıştı.

Tüm bu yaşananlar Lamo’nun adını temizlemeye büyük ölçüde yetmişti. Yaşamını konu alan bir belgesele (Hackers Wanted) ve sayısız röportaja sahip olan Lamo, şu sıralar tehdit analizi uzmanı olarak hayatına devam ediyor.

NOT: Yazıya 17 Mart Güncellemesi: Amerikalı “evsiz hacker” ölü bulundu

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu