Siber Güvenlik

ABD sesten kimlik tanımlama için ‘Ses Google’u geliştirmiş!

ABD’nin dünyayı dinlediğine dair belgeleri sızdıran Edward Snowden yeni bir ifşaata daha imza attı.

Snowden’in sızdırdığı son belgelere göre, Amerikan Milli Güvenlik Ajansı (NSA), telefon konuşmalarını metne çeviren teknolojilerde üzerine kabiliyetlerini geliştirmiş ve bunları uzun süredir casusluk operasyonlarında kullanıyormuş.

Security Affairs adlı sitenin haberine göre, Snowden’in ifşaatları ile her türlü iletişimin NSA tarafından takip edildiği ortaya çıkarken telefon üzerinden yapılan konuşmaların bile metin haline getirilip saklandığı ortaya çıktı.

İLGİLİ HABER>>> CEBİMİZDE CASUS TAŞIYORUZ!

Aslında konuşmaların metine döndürülmesi çabaları ABD için yeni değil. ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 1970’lerde ses tanıma sistemleri üzerine çalışmaya başlamıştı. Ajansın üst düzey yetkililerinden Dan Kaufman, sesin metne dönüştürülmesinin “acayip zor” olduğunu belirtmiş ve iyi olmadıklarını ancak iyiye doğru gittiklerini de itiraf etmişti.

2001’den sonra casusluk yazılımlarına artan miktarda yatırım gelirken Snowden’in ifşa ettiği belgelerden birinde, NSA’daki uzmanların “Ses için Google”u ürettikleri için kutlama yaptıkları ortaya çıkmıştı.

Site, sesi metne dönüştürmede “mükemmel bir aygıt” üretilmediğini ancak varolanların da “anahtar kelime arama, görüşmeyi ayıklamak, ilgi çeken konuşmaların işaretlenmesinde” çok iyi işler çıkardıklarını belirtti.

İLGİLİ HABER>>> DÜNYA ŞOKTA: 30 ÜLKEDE SABİT SÜRÜCÜLERE CASUS YAZILIM YERLEŞTİRİLMİŞ

Snowden’in belgelerine göre, Amerikan yönetimi bu programları Irak, Afganistan ve Latin Amerika gibi yerlerde kullanmış ancak ABD vatandaşlarına karşı kullandığına dair henüz bir belge bulunmuyor. Site, kişilerin NSA’nın bu tür faaliyetlerine karşı uyanık olmalarını çünkü ABD Kongresi’nin böyle bir faaliyetten haberi olamayabileceğini söylüyor.

Sivil Özgürlük Platformu’ndan Jennifer Granick, “Sanırım insanlar, gözetleme ekonomisinin tamamen değişmiş durumda olduğunu bilmiyor. Ne kadar Amerikan vatandaşının bundan etkilendiğini bilmiyoruz” dedi.

Bu tür sistemlerin ilk örneği olan “Rhinehart” 2004 yılında kullanıma sokuldu. NSA’nın bir bilgi notunda, “Ses-metin arama teknolojisi ile uzmanlar, konuşmanın önemine göre bunlara öncelik verebiliyor” deniliyordu.

İLGİLİ HABER: İNGİLTERE VE ABD SİM KARTLARI HACKLEYEREK DİNLEME YAPMIŞ!

Bilgi notunda, Rhinehart ile anlık takiplerin yapılabildiği ve konuşma lisanına göre otomatik tarama yapılabildiği de belirtiliyordu.

2009 yılında VoiceRT adlı programlar, Irak’ta günde 1 milyon konuşmanın etkilendiği ifade ediliyordu.

2011 ve 2012 yılında da SpiritFire ile daha fazla bilginin hızlı şekilde depolandığı kaydediliyordu.

Bilgi notunda, Rhinehart’ın Farsça konuşan uzmanlarca kullanıldığı ve İspanyolcanın daha kolay bir şekilde metne dönüştürülebildiği belirtiliyordu.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

 

 

 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu