İsrailKüreselSektörel

Türkiye’nin de müşterisi olduğu İsrailli Cellebrite hacklendi

‘Hackleyeni hacklerler’ mevsimi 2017 için erken başladı.

Dijital adli bilişim ve mobil hacking gereçleri ve yazılımı satan  İsrailli Cellebrite firmasının hacklenmesi sonucu 900 GB’lık data kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından çalındı. Olay 2015’de yaşanan HackingTeam olayını hatırlattı. Ortak noktalardan biri ise Türkiye’den bazı devlet kurumlarının iki şirketin de müşterisi olması.

Dünyanın birçok ülkesindeki kolluk kuvvetlerine, mobil telefonlara uzaktan erişime yarayan yazılım geliştiren Cellebrite’den çalınan veriler henüz paylaşılmadı. Müşteri bilgilerinden, kullanıcı database’ine kadar kritik bilgilerin çalınan veriler arasında olduğu tahmin ediliyor.  Motherboard muhabiri Joseph Cox ile iletişime geçen siber saldırganlar ellerindeki veriyi kısıtlı sayıdaki IRC kanalında satmaya çalıştıklarını kaydetti. Cox çalınan verilerin bir kopyasının kendisine iletildiğini de söyledi.

Cellebrite firması da yakın zamanda sistemlerine dışardaki bir hizmet sunucudan izinsiz erişim olduğunu kabul etti. Şirket bilgi sızıntısının boyutunu anlamaya çalıştıklarını da ifade ederek, saldırıdan şirketin son kullanıcı lisans yönetim sisteminin de etkilendiğini açıkladı. Şirketin müşterileri arasında Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’nın da bulunduğu ve bu ülkelere mobil telefonlara sızmayı kolaylaştıran bazı yazılımlar satıldığı iddia edildi. Ele geçirilen telefonlara ait dosyaların ve Cellebrite cihazlarının log kaytılarının da çalındığı belirtiliyor.

Cellebrite Perşembe günü yaşanan olayı ‘illegal’ olarak değerlendirerek, müşterilerini olumsuz yönde etkileyecek bir data kaybının olduğuna inanmadığını açıkladı ama müşterilerinin ‘my.Cellebrite’ adresine giriş için kullandıkları parolaları değiştirmelerini tavsiye etti.

Universal Forensic Extraction Device (UFED) adı verilen Cellebrite ürünü şirketin başlıca ürünleri arasında yer alıyor. UFED ile kullanıcılar telefonların güvenlik mekanizmalarını bypass ederek SMS, e-posta, çağrı kayıtları ve kullanıcı parolalarını ele geçirebiliyor. UFED’in daha çok iPhone telefonlarda işe yaradığı ve geçen yıl FBI ile Apple arasındaki anlaşmazlık sonrasında FBI’ın Cellebrite’den yardım alarak bir teröristin iPhone’unu kırdığı biliniyor. Şirketin web sitesinde UFED’in dünya üzerinde 100 ülkede 40 binden fazla lisans sattığı ifade ediliyor. UFED ve 3 diğer Cellebrite ürünü satışı Türkiye’de 1974 yılında kurulan Ülkem Elektronik tarafından yapılıyor.

İlgili haber >> Apple-FBI arasındaki gerilimi bitiren sürpriz kilit kırıcı İsrail’den çıktı

1999 yılında kurulan şirketin CEO’su Yossi Carmil’in Almanya ile yakın ilişkileri dikkat çekiyor. Münih’teki Ludwig Maximilians Üniversite’sinde MBA yapan CEO, İsrail-Alman Ticaret ve Sanayi Odası üyesi.

Şirketin kendi web sitesinde yayınlanan bilgilere göre, ABD ve İngiliz polisi de Cellebrite müşterisi olarak gösteriliyor.

Hacking gereçleri satan şirketlerin hacklenmesi konusunda Cellebrite ilk örneği teşkil etmiyor. 2015 yılında aralarında yine Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin kolluk kuvvetine hacking konusunda yardımcı olan yazılımlar satan İtalyan firması HackingTeam’in sistemlerine yapılan siber saldırı sonucu müşteri bilgileri kamuoyu ile paylaşılmıştı.

İlgili haber >> Kuran’ı casusluğa alet eden karanlık şirket: HackinTeam

Siber Bülten Abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

[wysija_form id=”2″]

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu