SektörelTürkiye

Türkiye üyesi olduğu merkezin siber güvenlik tatbikatına katılmadı

Dünya çapındaki en büyük ve teknik olarak en gelişmiş siber tatbikatlardan biri olan Locked Shields 2017’nin “canlı” olarak gerçekleştirilen tatbikatı sona erdi. Toplam 3 bin sanal sistem ve 2 bin 500 saldırıyı barındıran etkinliğine yaklaşık 900 siber güvenlik uzmanı katıldı.

Türkiye’nin üyesi olduğu CCD COE düzenlediği siber güvenlik tatbikatına geçmiş senelerin aksine katılmaması dikkat çekti

ATSEC Bilgi Güvenliği CSO’su ve tatbikatın temel planlama ekibi olan Beyaz Takım’ın Başkan Yardımcısı Thomas Svensson, etkinliği “Mavi Takımlar, her yıl daha da gelişiyor ve tatbikatı temel planlama ekipleri için daha da zorlaştırıyor. Takımlara yeni zorluklar sunmak için bu yıl daha özel sistemleri de dâhil ettik.” dedi.

Svensson, “Locked Shields’da başarılı olabilmek için rakip takımların hem teknik hem de yumuşak becerilerde uzman olması, yani siber olayları çözerken medya ve yasal talepler gibi zorlukların da üstesinden gelmeleri gerekiyor.” diye ekledi.

İlgili haber >> Locked Shields 2016’nın galibi Slovakya oldu

Her yıl düzenlenen senaryo temelli ve gerçek zamanlı ağ savunma tatbikatı, ulusal BT sistemlerini günlük olarak koruyan güvenlik uzmanlarının eğitilmesine odaklanıyor. 2017’de Mavi Takımlar, tatbikat senaryosuna göre elektrik şebekesi sistemi, insansız uçaklar, askeri kumanda ve kontrol sistemleri ve bu alanlarda ciddi saldırılar yaşayacak olan kurgusal bir ülkenin bir askeri hava üssünün servis ve ağlarını veya diğer operasyonel altyapılarını korumakla görevlendirildi.

Olağan BT ortamlarına ek olarak, Locked Shields 2017’ye mevcut tehdit durumunu yansıtan çeşitli özel BT sistemleri de dâhil edildi.

Locked Shields tatbikatı 2010 yılından beri NATO Ortak Siber Savunma Mükemmellik Merkezi tarafından organize ediliyor. Her yıl, takımlar kurgusal bir ülkenin ağlarını ve hizmetlerini korumak için yoğun bir baskı altına alınıyor. Tatbikat; olayları çözme ve raporlama, adli zorlukları çözme ve yasal ve stratejik iletişimlere ve yerleştirme gibi senaryolara yanıt vermeyi içeriyor. Piyasadaki gelişmelere ayak uydurmak için Locked Shields, gerçekçi ve en yeni teknolojilere, ağlara ve saldırı yöntemlerine odaklanıyor.

Locked Shields 2017; Estonya Savunma Kuvvetleri, Finlandiya Savunma Kuvvetleri, İsveç Savunma Üniversitesi, İngiliz Müşterek Ordusu, ABD Avrupa Komutanlığı, Hava Operasyonları COE ve Tallinn Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği içinde organize edildi.

Tatbikatta yer alan endüstri ortakları arasında Siemens AG, Threod Systems, Cyber Test Systems, Clarified Security, Iptron, Bytelife, BHC Laboratuvarı, openvpn.net, GuardTime ve başka birçok kurum yer aldı.

NATO’nun Ortak Siber Savunma Mükemmellik Merkezi (NATO CCD COE), teknoloji, strateji, operasyonlar ve yasalar alanlarındaki uzmanlığı ile siber savunmayı 360 derecelik bir bakış açısı ile sunan bir uluslararası topluluk olma özelliği taşıyor. NATO Ortak Siber Savunma Mükemmellik Merkezi, askeri, devlet ve endüstri kökenli uluslararası uzmanların bir araya geldiği bir grup.

İlgili haber >> Ankara’dan kritik siber güvenlik adımı: Türkiye CCD COE üyesi oldu

Merkeze, sponsor ülkeler ve destek veren katılımcılar tarafından maddi destek veriliyor ve kadro sağlanıyor. Ekim 2016 tarihinden itibaren Ortak Siber Savunma Mükemmellik Merkezi’nde Belçika, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Slovakya, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık ve ABD gibi devletler bulunuyor. Avusturya ve Finlandiya ise destek veren katılımcı statüsü kazandı ve İsveç, NATO üyesi olmayan ülkelerin de dâhil olabildiği bu statüye sahip olmak için üyelik başvurusunda bulundu.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu