Siber SaldırılarUluslararası İlişkiler

İranlı hacktivist grup ABD’de su idaresine sızdı

İranlı hacktivist grup ABD'de su idaresine sızdıİranlı hacktivist grup, Pensilvanya’daki bir su idaresine siber saldırı düzenleyerek kontrolünü ele geçirdi.

Cyber Av3ngers olarak bilinen siber grup, Aliquippa, Pa Belediye Su İdaresi’nde basınç düzenleyen uzak bir su istasyonunu ele geçirdi.

Su idaresinin genel müdürü Robert Bible, su varlığına yönelik herhangi bir tehdidin asla söz konusu olmadığı ve hack olayının farkına vardıklarında manuel operasyonlara geçtiklerini ifade etti.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı’nın siber güvenlikten sorumlu genel müdür yardımcısı Eric Goldstein ise ajansın izinsiz girişin “farkında” olduğunu ve “gelişen bu durumu anlamak ve gerekli destek veya rehberliği sağlamak için sektör ve kurumlar arası ortaklarla yakından ilgilendiklerini” belirtti.

Aliquippa Belediye Su İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Matthew Mottes ise hackerların, “Sistemimizin yüksek alanlarındaki basıncı düzenleyen bir pompa dışında gerçek su arıtma tesisimizdeki ya da sistemimizin diğer bölümlerindeki herhangi bir şeye erişmedi.” açıklamasını yaptı.

Mottes, hidrofor istasyonunun operatörlere bir alarm gönderdiğini ve operatörlerin de istasyonu manuel olarak kontrol altına aldığını söyledi.

ETKİLİ OLMASA BİLE SALDIRININ BAŞARILI OLMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Söz konusu saldırı, operasyonları ya da hizmetleri etkilememiş olsa da İran bağlantılı bilgisayar korsanlarının bir saldırı nedeniyle bir ABD su idaresini manuel operasyonlara zorlayabilmesi, kritik altyapı kuruluşlarını dijital ihlallere karşı güvence altına almanın zorluklarını vurguluyor.

Bununla birlikte, uzmanlar olayın öneminin abartılmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Bunun sebebiyse Cyber Av3ngers’ın hem sofistike bir grup olmaması hem de sahte iddialar ortaya koyması.

Örneğin temmuz ayında hacktivist grup, İsrail’in en büyük petrol rafinerisine yapılan bir saldırının arkasında olduğunu iddia etmiş, ancak hedef alınan şirket iddiaların yanlış olduğunu söylemişti.

Eylül ayında aynı grup İsrail demiryolu altyapısına yeni saldırılar düzenlediğini iddia ederken geçtiğimiz ay da İsrail’in Dorad enerji tesisini hacklediğini iddia etmişti. Ancak gerçeklerin böyle olmadığı ortaya çıkmıştı.

GRUP İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU’YLA BAĞLANTILI

Grubu tanıyan bir siber tehdit analisti, Cyber Aveng3rs’ın İran Devrim Muhafızları Ordusu bağlantılı olduğunu söyledi.

Grubun İDMO ile bağlantıları hakkında özgürce konuşabilmek için isminin açıklanmasını istemeyen analist, grubun Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından faaliyet gösteren İDMO bağlantılı Süleyman’ın Askerleri’yle de bağlantılı olduğunu ifade etti.

İsrailli siber güvenlik firması Check Point’ten Gil Messing, grubun “İran’ın İsrail’e karşı yürüttüğü siber kampanyayla bağlantılı olduğunu” ve su sistemlerinde kullanılan yazılımları tedarik eden Unitronics adlı bir İsrail şirket de dâhil olmak üzere çeşitli saldırılar gerçekleştirdiğini söyledi.

HEDEFTE İSRAİLLİ ŞİRKETLER VAR

Söz konusu su sistemi saldırısında grubun bir Unitronics denetleyicisine eriştikleri ve üzerinde şu ifadelerin yer aldığı bir görüntü gösterdikleri ifade edildi: “Hacklendiniz. Kahrolsun İsrail. ‘İsrail malı’ her ekipman Cyber Av3ngers’ın yasal hedefidir.”

CISA tarafından yapılan bir uyarıdaysa bilgisayar korsanlarının Pennsylvania’daki su tesisindeki zayıf güvenlik uygulamalarından yararlandığını, operatörlerin Unitronics cihazını internete ve zayıf şifreye maruz bıraktığı dile getirilirken Unitonics gibi İsrailli şirketlere saldırıların artabileceğini belirti.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu