Yapay Zeka

Yapay zekada yeni bir dönüm noktası: Robotların ikna etme gücü seçimleri bile etkileyebilir

Robotların ikna etme gücü seçimleri bile etkileyebilirYapay zeka teknolojilerinde kaydedilen ilerlemeler  “Robotların istemediğimiz şeylere de ikna etme gücü var mı?” “Siyasi partiler seçmeni etkilemek için robotların ikna etme gücünü kullanabilir mi?” gibi soruları beraberinde getiriyor.

Son yapılan br deney yapay zekanın etkisi üzerinde büyük tartışmaları başlatacak nitelikte.  Geçen yıl İngiltere’de araştırmacıların gerçekleştirdiği ve sonuçlarını yeni paylaştığı deney “Robot zorla yaptırdı: İnsan – robot etkileşimi ve risk alma davranışları.” adını taşıyor.

Deneyde öğrencilere sanal bir balona sanal olarak üflemeleri istendi. Hedef, balonu patlatmadan maksimum miktarda şişirmekti. Öğrencilerin yarısı bu dijital deneyde kendi başlarınayken, diğer yarısına Pepper isimli bir robot eşlik etti.

RİSK ALMA DAVRANIŞLARINA ROBOTLARIN ETKİSİ OLDU

Öğrenciler, her sanal üfleme için küçük bir parça para ödülü kazanıyordu. Balonu patlatan öğrenciler ödülü kaybediyor, patlatmadan “Bu kadar yeter” diyenler ise ödülü cebe atıyordu.
Pepper’ın “Neden bir kez daha üflemiyorsun”, “Bence daha patlamasına çok var” gibi teşvik edici cümleleri işe yarıyor. Robot eşliğinde deneye katılanların balon patlatma miktarı, yalnız başına katılanlara göre yüzde kırk daha fazla çıktı. Yani Pepper’ın teşvik edici cümleleri, öğrencilerin risk alma davranışları üzerinde etkili oldu.
Pepper’ın balon patladığında “Sorun değil, başka balonlarımız var.” demesi veya “Zaten bu balon da iyi bir balon değilmiş.” şeklinde suçu balona atması, aynı öğrencinin ikinci deneyişte de fazla risk almasını kolaylaştırdı.
Robotların ikna etme gücü seçimleri bile etkileyebilirROBOTLARIN İKNA ETME GÜCÜ REHABİLİTASYONDA İŞE YARAYABİLİR
Çalışmanın lideri Yaniv Hanoch, bu araştırmadan olumlu dersler çıkarmanın mümkün olduğunu söylüyor. Örneğin robotlar, cesaretlendirici sözleri ile rehabilitasyon gruplarında insanları problemlerinden kurtulmaya teşvik edebilir. Hatta daha güncel bir örnek, kapalı bir alanda maske takma oranlarını artırabilir.
İşin bir de negatif tarafı var tabii. Örneğin yapay zeka, kolayca etkilenen insanları kendi yargı ve değerlendirme becerilerini görmezden gelmeye zorlayabilir; tehlike içeren riskleri alma davranışlarını etkileyebilir.
Hanoch, “Mahalle baskısının daha yüksek risk alma davranışına yol açabileceğini biliyoruz. İnsanlar ve teknoloji arasında hem internet üzerinden hem de fiziksel olarak etkileşimin iyice arttığı günümüzde, makinelerin de mahalle baskısı yapıp yapamayacağı konusunda daha fazla bilgi sahibi olmamız çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu

İKNA ETME GÜCÜ İLE ROBOTLARIN SEÇİMLERİ DE MANİPÜLE ETMESİ MÜMKÜN

Robotların seçimlerde insanların oy verme kararlarını etkilenmesi de başka bir endişe kaynağını oluşturuyor.
Birçok ülkede ortaya çıkan dezenformasyon çalışmaları, siyasi partilerin robotların ikna etme gücünü de kullanarak seçmen davranışını etkileyebilecek potansiyelde olduğunu gösteriyor.
Şimdilik yapabileceğimiz tek şey, kulağımıza ikna edici sözler fısıldayan robotlara karşı uyanık olmak.
Kaynak: Redbull Blog

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu