Yapay Zeka

ChatGPT’nin arkasındaki kadın: Mira Murati kimdir?

ChatGPT’nin arkasındaki kadın: Mira Murati kimdir?OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT herkesin dilinde. Peki dillerden düşmeyen ChatGPT’nin geliştirilmesinin arkasındaki kadın kim?

Mira Murati, yapay zeka (AI) dünyasında tanınmaya başlayan bir isim. Arnavutluk’ta doğup büyüyen Murati, yapay zeka teknolojisinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş bir kadın. 

Hâlihazırda dünyanın önde gelen yapay zeka araştırma enstitülerinden biri olan OpenAI’de Baş Teknoloji Sorumlusu (CTO) olarak görev yapıyor. 

Murati, makinelerle etkileşim kurma şeklimizde devrim yaratan bir yapay zeka dil modeli olan ChatGPT’nin geliştirilmesinin arkasındaki beyin olarak biliniyor.

BİLİM VE TEKNOLOJİYE HEP HAYRANLIK DUYDU

1986 yılında Arnavutluk’ta doğan Murati, küçük bir kasabada büyüdü ve her zaman bilim ve teknolojiye hayranlık duydu. 

Murati, eğitimini bilgisayar bilimleri alanında Tiran Üniversitesi’nde tamamladı ve onur derecesiyle mezun oldu. 

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Dartmouth College’da Bilgisayar Bilimleri alanında yüksek lisans yapmak üzere ABD’ye taşındı.

EN ÖNEMLİ KATKISI YAPAY ZEKAYI İNSANA BENZETMESİ

Murati, yüksek lisansını tamamladıktan sonra yapay zeka alanında çalışmaya başladı. OpenAI’ye 2016 yılında katıldı ve kısa sürede yetenekli ve yenilikçi bir mühendis olarak adından söz ettirdi. 2019 yılında OpenAI’nin Baş Teknoloji Sorumlusu olarak atandı ve bu görevi hâlen sürdürüyor.

OpenAI’nin CTO’su olarak Murati, enstitüdeki yapay zeka teknolojisinin araştırma ve geliştirmesini denetleme görevini üstleniyor. 

Google, yapay zekada insan seviyesine yaklaştığını iddia etti

Son teknoloji yapay zeka modelleri ve uygulamaları geliştirmek için mühendisler ve araştırmacılardan oluşan bir ekiple birlikte çalışıyor.

En önemli katkılarından biriyse, kullanıcılarla insan benzeri konuşmalar yapabilen bir yapay zeka dil modeli olan ChatGPT’nin geliştirilmesi.

MURATİ’NİN ESERİ: ChatGPT

ChatGPT, Murati ve ekibi tarafından OpenAI’de geliştirilen bir yapay zeka dil modeli olarak biliniyor. Model, doğal dil metni oluşturmak için derin öğrenme tekniklerini kullanan GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) mimarisine dayanıyor. 

ChatGPT, kullanıcı girdilerine insan benzeri yanıtlar üretmesini sağlayan devasa bir metin veri kümesi üzerinde eğitiliyor. ChatGPT doğal, insan benzeri konuşmalar yapabilme becerisiyle geniş kesimler tarafından da övgüler almaya devam ediyor.

Müşteri hizmetleri sohbet robotları, dil çeviri hizmetleri ve hatta sanal terapi seansları da dâhil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılan ChatGPT’nin geliştirilmesi, yapay zekanın iletişimde kullanımı için yeni olanaklar yarattı ve yapay zeka teknolojisinin daha geniş bir kitle için daha erişilebilir olmasına yardımcı oldu.

Yeteneği ve yenilikçi düşüncesiyle Murati, önümüzdeki yıllarda da yapay zekâ alanına önemli katkılarda bulunmaya devam devam edeceğini ifade ediyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu