ABDUluslararası İlişkiler

Trump’ın ZTE antlaşmasına Kongre engeli

Haziran ayında Trump yönetimi ve Çinli teknoloji firması ZTE arasında yapılan antlaşma Kongre engeline takıldı. Antlaşmaya Kongre’nin yeni şartlar ekleme teklifiyle, çözüldü denilen kriz yeniden masaya yatırıldı.

Kongre’deki iki partinin üyelerinin de destek verdiği ve Milli Savunma Yetkilendirme Yasasına (National Defence Authoritization Act) göre eklenmesi önerilen yeni şartlar ZTE’ye uygulanan cezalar aynen kalmasını öngörüyor. Üstelik bu cezaların kaldırılması yürütmenin (başkanın) yetkisinde olmayacak.

Mayıs ayında, ABD’nin ZTE’ye yedi yıl boyunca geçerli olacak ihraç yasağı koymasının ardından şirket bu ülkedeki operasyonlarını durdurmuştu. Amerikan Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan ve tam ismi ‘ihraç ayrıcalığının kaldırılması’ olan yasakla ZTE’nin cihaz üretimi için hayati önem sahip mobil gereçleri ABD’den almasının önüne geçilmişti.

İlgili haber>> Huawei ve ZTE telefonları kişisel bilgileri Çin’e gönderiyor

Bakanlığın kararı Şubat ayında FBI, NSA ve CIA’in ortak bir açıklama yaparak Huawei ve ZTE’nin ürettiği akıllı telefonların güvenilmez olduğunu iddia etmesiyle Çinli teknoloji firmalarına açılan savaşın devamı olarak görülüyordu. (NSA’e çalışan şirketin ZTE telefonlarında bulduğu güvenlik sorunları ile ilgili haberimiz) Ticaret Bakanlığının yasağına gerekçe olarak ise, Çinli şirketin İran ve Kuzey Kore’ye uygulanan ambargoları delmesi gösteriliyordu. Fakat araya Başkan Trump girdi ve bir tweet atarak, Ticaret Bakanlığı’ndan ZTE’nin ABD’de yeniden çalışmasını sağlayacak bir formül bulmasını istediğini açıkladı.

Haziran ayının başında Ticaret Bakanı Wilbur Ross şirketle uzlaşma sağlandığını duyurmuş ancak bu hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörler arasında kızgınlık ve tepkiye neden olmuştu.

Kongre’ye yeni sunulan ve ZTE antlaşmasını baltalayan yeni kanun tasarısı ile Savunma Bakanlığının güvenlik nedeniyle Huawei ve ZTE ile iş yapmasını da yasaklıyor. Milli Savunma Yetkilendirme Yasasının ilgili bölümleri Temsilciler Meclisi’nden geçmiş olsa da, kanun teklifi veren siyasiler ZTE ile ilgili değişikliğin de yasaya eklenmesini ve o şekilde Trump’a imzaya gitmesini istiyorlar.

Trump’ın yasa teklifini veto etmesi ise yeni bir tartışmaya yol açacak. ZTE konusunda Trump ağırlığını koyup bakanlığa emir verdiğini ilan etmesinden 3 gün sonra Trump ailesinin yönettiği şirketlerden biri Endonezya’da Çinli bir şirket ile ortak iş yapmaya başladığı açıklandı. Trump’ın olası bir veto kararının kişisel çıkarları milli güvenlik çıkarlarının üstünde tuttuğuna dair ciddi tepkiye neden olacağı düşünülüyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu