ABD

ABD’nin Afrika Boynuzu’ndaki gizli üssü: Aslan Gururu

Son dönemde ulusal güvenlik, siyaset ve sivil özgürlüklerle ilgili cesur haberleriyle dikkat çeken online haber sitesi Intercept, ABD’nin Batı Afrika’daki istihbarat faaliyetlerini ifşa etti.

Intercept, ABD’nin görünürde sağlık, eğitim, insan hakları ve ekonomi gibi alanlarda uzun süredir işbirliği yaptığı Etiyopya ile perde arkasında derin bir istihbarat ve terörle mücadele ittifakı içinde olduğunu yazdı.

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’in eski çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan yeni belgeleri yayınlayan site, ABD’nin, Somali ve Yemen başta olmak üzere bölge ülkelerini dinlemek üzere Etiyopya’da istihbarat merkezleri kurduğunu yazdı. Teknolojik dinleme teçhizatlarıyla donatılan bu merkezlerden ilkinin 15 yıl önce Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da kurulduğunu kaydeden Intercept, yıllar içerisinde birçok yeni üssün açıldığını bildirdi.

Snowden’ın verdiği gizli istihbarat belgelerine göre ABD, ilk dinleme merkezini 11 Eylül saldırılarından hemen sonra  ‘terörle mücadele’ adına kuruyor. İlerleyen yıllarda ise Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti’yi kapsayan ve Arap Yarımadası’nı çevreleyen Afrika Boynuzu bölgesini dinlemek üzere birçok merkez dinleme istasyonu inşa ediliyor.

TEKNOLOJİ ABD’DEN, DEŞİFRELER ETİYOPYA’DAN

NSA belgelerine göre Şubat 2002’de kurulan ilk merkezin kod adı ‘Lion’s Pride’ (Aslan Gururu). Burası 2005’te genişletilerek sekiz Amerikan askeri personeli ile 103 Etiyopyalı personelin bulunduğu, 46 istasyon ile çalışan merkeze evriliyor. Somali, Sudan, Yemen buradan dinleniyor. Daha sonra ise başkentteki bu merkeze ek olarak üç istihbarat karakolu daha ekleniyor.

İlgili haber>> ABD, 20 bin mil yukarıdan dünyayı dinliyor

Taraflar arasındaki işbirliği çerçevesinde ABD, Etiyopya’nın avantajlı coğrafi konumu, yerel dillere hakimiyeti ve bölgesel istihbaratından istifade ederken, Etiyopya hükümetine elektronik dinleme konusunda teknoloji ve eğitim veriyor. Ancak Intercept, Etiyopya hükümetinin bu dinlemeleri sadece terörle ve suçla mücadele için değil muhalifleri bastırmak için de kullanıdığı iddia ediyor.

Siteye konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kıdemli uzmanlarından Felix Horne, Etiyopya hükümetinin verilen teknolojik desteği suistimal ettiğini ifade ederek, “Kim hükümete karşı muhalef ediyor ya da rahatsızlığını ifade ediyor ise ‘barış karşıtı unsur’ veya ‘terörist’ olarak değelendiriliyor.” dedi.

ETİYOPYA’YA SOMALİ İŞGALİ ÖNCESİ ASKERİ YARDIM

Belgelere göre ABD, 2002 yılında başlayan istihbarat işbirliği kapsamında Hıristiyan Etiyopya’nın Müslüman Somali’yi işgal ettiiği Aralık 2006’ya kadar Addis Ababa hükümetine yaklaşık 20 milyon dolarlık askeri yardımda bulunuyor. İşgal, yıllardır iç savaşın hüküm sürdüğü Somali’de belli ölçüde istikrar sağlayan İslam Mahkemesi Birliği yönetimine son verirken, El Kaide destekli El Şebab örgütünün palazlanmasına yol açmıştı.

İlgili haber>> Makedonya ve Etiyopya da siber casusluğa karışırsa?

Intercep’in yayınladığı NSA belgesinde ABD’ye göre, işgalin yol açtığı kaos, “terörle mücadelede ilerleme kaydetmek için fırsatlar üretti.” Haberde o dönemde  dinlemelere takılan İslam Mahkemesi Birliği üst düzey üyeleri ve El Kaide müttefikleri verilen istihbarat sonucu Etiyopya tarafından öldürüldü. Ancak bugün terörün kol gezdiği Somali’de el Şabab’ın güç kaybettiğine dair bir belirti yok.

NSA,  ‘Aslan Gururu’nun faaliyetlerini devam edip etmediğine dair herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak Etiyopya’daki istihbarat merkezlerinin kapandığına dair herhangi bir delil de yok.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu