ABD

ABD, 20 bin mil yukarıdan dünyayı dinliyor

ABD’nin Doğu Yarımküre’de en önemli gizli dinleme-gözetleme faaliyetlerini yaptığı merkez ifşa oldu.  ABD’nin Avustralya’nın Kuzey Toprakları eyaletindeki Alice Springs şehrinde bulunan  Pine Gap Müşterek Savunma Üssü’nden Avrasya ile Afrika’daki iletişimi kontrol edip dinlediği ortaya çıktı.

İfşaat, ABD’nin küresel gözetleme programlarını deşifre eden Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerden geldi. The Intercept adlı haber sitesinin ifşa ettiği belgeye göre ABD, kod adı “Rainfall” (yağmur) olan Pine Gap Üssü’nden kontrol ettiği casus uydularla hem askerî operasyonlarını izliyor hem de kablosuz iletişimi dinliyor.

‘AVUSTRALYA’NIN KALBİNDE CASUSLUK MERKEZİ’

Intercept’e sızdırılan gizli belgeye göre 1960’larda Rusya, Çin, Pakistan, Japonya, Kore ve Hindistan’daki füze denemelerini ve askerî faaliyetleri izlemek üzere kurulan üs, daha sonraları ileri uydu teknolojileriyle donatıldı. Üs, Pakistan Afganistan, Yemen, Suriye ve Somali’deki drone saldırılarında detaylı konum ve hedef belirlenmesinde rol oynuyor. Ancak üssün görevi sadece bu değil.

İlgili haber >> Casus yazılım dünyasının kirli çamaşırları ortaya döküldü

Kamuoyuna hedefi, ABD ve Avustralya’nın ‘ulusal güvenliğini desteklemek, silah kontrolü ve silahsızlanma anlaşmalarını teyit etmek ve asker gelişmeleri izlemek’ olarak açıklanan üssün, aslında daha geniş bir misyon ifa ettiği belirtiliyor. Intercept’in “Avustralya’nın kalbinde ABD casusluk merkezi” başlığıyla verdiği habere göre ABD, ‘Rainfall’u üç kıtayı dinlemek için kullanıyor. 2013 yılına ait gizli bir belgede, Pine Gap’ın ‘hem istihbarat toplama hem de askerî operasyonlarda önemli bir rol oynadığı’ ifade ediliyor.

20 BİN MİL YUKARIDAN GÖZETLEME

Pine Gap Üssü’nden kontrol edilen sabit konumlu güçlü gözetleme teknolojileriyle donatılmış casus uydular, dünya yüzeyinden 20 bin mil yukarıdan kablosuz iletişimleri takip ediyor. Yani tüm mobil cihazlar üzerinden yapılan iletişim, radyolar ve uydu bağlantılar izleniyor.

Rusya, Çin gibi ABD’ye rakip ülkeler ile Doğu Asya, Güney Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Atlantik Okyanusu’nda yapılan iletişim buradan gözetleniyor. Belgeye göre bu uydular, “stratejik ve taktiksel askerî, bilimsel, siyasî ve ekonomik sinyalleri topluyor”, füze ve silah denemelerini takip ediyor, yabancı ülkelerin askerî sistemlerinden veri çalıyor. Toplanan belgeler aynı zamanda bu üste analiz ediliyor.
PASİFİK’TEN AFRİKA’NIN KÖŞELERİNE KADAR

Yıllarca Pine Gap Üssü üzerinde çalışan Melbourne Üniversitesi profesörü Richard Tanter, Intercept’e yaptığı açıklamada, “Bu dokümanlar, Pine Gap’ın Pasifik’ten Afrika’nın ucuna kadar insanların cep telefonlarının konumlarının belirlenmesine dahil olduğunu teyit ediyor. Bu, Pine Gap’in konumları bildiğini gösteriyor. Telefon numaralarını çıkarıyor, herhangi bir iletişimin içeriğini sağlıyor. ” dedi.

‘FIVE EYES’ İTTİFAKI

Pine Gap’ın yüzlerce sivilin öldüğü drone saldırılarında kullanılmasına Avustralya’daki sivil toplum kuruluşları tepki gösterse de Canberra yönetiminin iki ülke arasındaki derin ve tarihi askeri işbirliğine zarar verecek bir adım atması beklenmiyor. Avustralya, 100 yılı aşkın bir süredir ABD’nin en yakın müttefiklerinden biri. Avustralya, 1900’lü yılların başından bu yana tüm büyük savaşlarda Amerikan ordusunu destekledi.

İki ülke, 1951 yılında imzalanan savunma mutabakatı ANZUS Anlaşması ile bu ilişkiye resmiyet kazandırdı. İki ülke aynı zamanda birbirleriyle açık olarak istihbarat paylaşımında bulunan Five Eyes (Beş Göz) ittifakının üyesi. (Five Eyes’a üye diğer üç ülke İngiltere, Kanada ve Yeni Zellanda). Dolayısıyla Avustralya’nın küresel gözetleme faaliyetlerinde Washington’a yardımcı olması kimseyi şaşırtmıyor.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu