Dünya, Almanya’da Nazi yanlısı aşırı sağcı AfD’nin meclise girmesinin şokunu henüz atlatamamışken, Washington Post’ta konuya farklı bir açıdan bakan oldukça ilginç bir makale yayınlandı.
Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan makalede, aşırı sağcı partiyi meclise taşıyan başarılı seçim kampanyasının ardında Rusya’nın parmağı olduğu ileri sürüldü. Rusya’nın bir soğuk savaş taktiği olarak şimdilerde sosyal medyayı kullandığı ve ABD’deki seçimlerin sonucunu etkileyecek düzeyde Facebook reklamları satın aldığı tartışmaları hala sıcaklığını korurken ortaya çıkan bu yeni iddia kafa karıştıran türden.
İlgili haber>> 100 bin dolar verin, Facebook ile seçim sonucu değişsin!
Washington Post’un haberine göre Rus kaynaklı sahte sosyal medya hesapları, AfD’nin seçim kampanyalarına destek verdi.
Gazete makalesinde, “Almanya için Alternatif Partisi, diğer adıyla AfD, açık bir şekilde göç ve Yunanistan gibi borcu yüksek Avrupa Birliği üyelerine ekonomik yardım yapılmasına karşıtlığıyla biliniyor. Aynı zamanda çok kısa bir süre önce dördüncü dönem için yeniden seçilen Angela Merkel karşıtı bir parti. Yunanistan’a yapılan mali yardımı protesto amaçlı 4 yıl önce kurulan kurulan ve Almanya’ya mülteci akınına karşı çıkan parti geçtiğimiz pazar günü yapılan seçimlerde yüzde 12,6 oranında oy alarak ilk kez Alman meclisinde sandalye sahibi olmayı başardı.
Parti, Rusya’nın daha önce başka ülkelerde kullandığı türden sosyal medya kampanyaları ile desteklendi. ‘Bot’ hesaplar olarak tabir edilen, kimliği belirsiz hesaplar tarafından sürekli destek mesajları atıldı. Bir kez daha Kremlin’in demokrasiye zarar verme, Batı’yı bölme ve kurallara dayalı liberal uluslararası düzeni erezyona uğratma arayışı, bu kez Almanya’da zemin bulmuş olabilir.
İlgili haber>> Kremlin’in tuzağına Twitter da düştü
Almanya’daki seçim gözlemcilerine göre, Rusya geçen yılki ABD’deki seçimlerde gerçekleştirdiği türden bariz bir müdahaleden kaçındı fakat AfD’yi desteklemek için elinden geleni yaptı. Atlantik Adli Bilişim Araştırmaları Laboratuvarı Konseyi’ne göre (Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab) kampanyanın son saatlerinde AfD’nin online destekçileri üstlerini olası bir seçim yolsuzluğuna yönelik uyarmaya başladı ve online alarmların, kimliği belirsiz troll hesaplar tarafından verildi ve Rusça kaynaklı botnet’ler (bir siber saldırı türü) tarafından desteklendi. Daha önceden de Rusya ile bağlantılı troller AfD’ye destek niteliğinde göç karşıtı mesajlar atıyorlardı. Rusya devlet medyası da sık sık partinin liderlerine yer veriyordu.
AfD’nin başarısı Merkel’i koalisyon kurmak için iki küçük parti ile müzakere etmeye zorlayacak. Merkel’in pozisyonunun zayıflamasında, mülteciler konusundaki tutumunun etkili olduğu biliniyor. Bu aynı zamanda Avrupa’da parçalı bir siyasi ortamı yansıtıyor. Bu da AfD ve diğer bağnaz partilere zemin hazırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bundan istifade etmek için hiç zaman kaybetmedi. Putin, Merkel’in Rusya’nın Ukrayna’yı ilhakına ve Kırım’ı işgaline karşılık olarak uygulanan yaptırımları kararlılıkla savunması karşısındaki tahammülsüzlüğünü gizlemedi. Almanya’nın Avrupa’nın temel direği olduğu konusunda belirsizlik, şüphe yaratmak ise Putin’in en iyi bildiği şey. Açık toplumlarda kaos oluşturmak ve topluma zarar vermekten zevk alan bir yapısı var. Son olayda ise aşırı sağcı AfD’yi desteklemeleri, Nazileri yenmek uğruna milyonlarca Rus’un öldüğü düşünüldüğünde oldukça gülünç kaçıyor” dedi.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun