ABD’de bir mühendis grubu siber saldırganlara hedef şaşırtacak bir buluşa imza atarak transistörler için kamuflaj teknolojisi geliştirdi.
Hackerlar, bir devrede hangi tür transistörlerin çalıştığını keşfetmek suretiyle bir çip üzerinde yeniden bir elektrik devresi oluşturabiliyor. Yani çipi kopyalayabiliyor. Bunun tek istisnası ise transistör tipinin belirlenememesi durumu.
Purdue Üniversitesi mühendisleri bunu yapmayı başararak hackerlara çelme taktı. Mühendisler hangi transistörün hangisi olduğunu gizlemenin bir yolunu buldu. Uzmanlar bunu transistörü ‘siyah fosfor’ adı verilen tabaka benzeri bir malzemeden yapmak suretiyle mümkün kıldı. Bu dahili güvenlik önleminin hackerların tersine mühendislik yapabilmek adına devre hakkında yeterli bilgi almasının önüne geçeceği düşünülüyor.
Bir çip üzerinde tersine mühendislik yapmak, hem hackerların hem de fikri mülkiyet ihlallerini araştıran şirketlerin yaygın olarak kullandığı bir uygulama. Araştırmacılar ayrıca, tersine mühendislik yapmak için bir çipe dokunmayı gerektirmeyen x-ray görüntüleme teknikleri geliştiriyorlar.
Purdue araştırmacılarının imza attığı gelişme, güvenliği daha çok, temel düzeyde artıracaktır. Çip üreticilerinin söz konusu transistör tasarımını kendi üretim süreçleriyle uyumlu hale getirme noktasında nasıl bir yöntem izleyecekleri, bu güvenlik düzeyinin uygun olup olmadığını belirleyecek.
Dört yılda fiyatı 8 milyar dolar artan çip tasarım şirketi ARM’yi ABD’li Nvidia aldı
BİRBİRİNE BEZEYEN TRANSİSTÖRLER TAKİBİ İMKANSIZLAŞTIRIYOR
Bir çip, bir devrede milyonlarca transistör kullanarak hesaplama yapar. Bir voltaj uygulandığında, iki farklı transistör türü (N tipi ve P tipi) hesaplama yapar. Çipin kopyalanması, bu transistörlerin türünü belirlemekle başlar.
Purdue Üniversitesi’nden mühendisler, “Bu iki transistör türü, bir devrede farklı şeyler yaptıkları için çok önemli bir konumdadır. Tüm çiplerimizde olan biten her şeyin merkezinde onlar var.” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Bu iki tür belirgin bir şekilde farklı oldukları için, doğru araçlarla onları tanımlamak mümkün oluyor ve bu da izleri takip edip geriye doğru gitmek suretiyle her bir devre bileşeninin ne yaptığının bulunmasına ve ardından çipin yeniden üretilmesine olanak tanır.”
Bakıldığında bu iki transistör tipi tıpa tıp aynı göründüğünde, bir hackerın devre üzerinde tersine mühendislik yaparak bir çipi yeniden üretmesi mümkün olmaz. Purdue Üniversitesi’nin mühendislik ekibi, yaptıkları çalışmada transistörleri siyah fosfor gibi bir malzemeden imal ederek kamufle etmenin hangi transistörün hangisi olduğunu bilmeyi imkansız hale getirdiğini ortaya koydu.