Kritik Altyapı Güvenliği

Amerikan limanları siber tehdit altında

Kritik altyapıların, dünya genelinde siber saldırılara maruz kalması yeni bir durum değil, ancak kaç tanesinin bu saldırılara açık olduğunu bulmak ilgi çekici gelebilir.

ABD limanları da “zararlı ve tehlikeli kimyasalların salınmasına izin veren” siber saldırılara dayanıksızlığıyla bu listeye dâhil oluyor. Bu uyarı geçtiğimiz Perşembe günü Michigan kongre üyesi tarafından yapıldı.

Temsilci Candice Miller’ın açıklamasına göre limanlara yapılabilecek bu saldırılar, Anayurt Güvenliği Bakanlığının (DHS) belirlenmemiş bıraktığı güvenlik boşluklarından dolayı yerleşik alanlara önemli zararlar verebilir. Miller, güvenlik meselesinin daha önceden Sayıştay’a (GAO) rapor edildiğini ancak DHS’ nin bunu çözmek için gerekli adımı atmadığını belirti.

İLGİLİ HABER >> KRİTİK ALTYAPILARDA SİBER PEARL HARBOR KAVGASI

GAO Bilgi Güvenliği Müdürü Gregory C. Wilshusen’e göre limanların siber güvenlik gediklerini önlemek çok önemli, çünkü bu altyapılar geniş metropollerin yakınında yer almakta. Wilshusen: “ ABD limanları, her sene yüklerle 1,3 trilyon dolardan fazla bir miktarı idare etmekte. Deniz taşımacılığı sistemindeki temel bir aksama; kamu güvenliği riskiyle birlikte küresel sevkiyat, uluslararası ticaret ve küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sebep olabilir.

Uzmanlar, limanlardaki ticari faaliyetleri denetleyen endüstriyel kontrol sistemlerine yapılabilecek muhtemel siber saldırılar hakkında uyarıyor. İç Güvenlik Komitesi’nin Sınır ve Deniz Güvenliği Alt komisyonunun panelinde Miller da bu uyarıyı tekrar edip şunları ekledi: “DHS ve Sahil Güvenlik genel olarak, ülkenin 360 limanında siber güvenliği tam olarak sağlamak için yavaş davrandılar. Sahil Güvenlik, henüz siber risk değerlendirmesini yürütmüş değilse de bazı şahsi limanlarda inisiyatif ele alınmış durumda.”

ABD’deki limanlar üzerindeki tehdit, teorik değil: adı verilmeyen yabancı bir devletin desteklediği hackerların Ulaştırma Komutanlığı tarafından, ticari bir gemideki çoklu sistemleri hacklemekten “şüpheli” bulunduğunu ortaya çıkaran Miller’ın doğruladığı üzere hackerlar ve limanlar yeni bir kombinasyon değil. Miller ek olarak Avrupa’da uyuşturucu kaçakçılarının, konteynerleri yeniden sıralayıp taşıdıkları malları saklamak için yük takip sistemlerini hacklemeye teşebbüs ettiklerini de açıkladı.

İLGİLİ HABER >> TÜRKİYE’DEKİ PATRIOTLAR SİBER SALDIRIYA MI UĞRADI?

2013 yılında yapılan “Antwerp Limanı’na (Belçika) Yapılan Siber Saldırılar” soruşturması, konteynerlerin yer ve hareketlerini kontrol eden IT sistemlerine sızan hackerları ve birlikte hareket ettikleri uyuşturucu kaçakçılarını ortaya çıkarmak için hukuki yaptırıma izin verdi. Bu yılın başlarında Belçika ve Hollanda’da yapılan polis baskınlarında ele geçirilen çok miktarda uyuşturucu ve bolca nakit paranın yanında bilgisayar korsanlığı ekipmanları da vardı. Bu durum internetin nasıl “serbest Pazar” olarak kullanıldığıyla beraber organize suç örgütlerinin özellikle çevrimiçi ortamda daha girişimci olmaya başladığının göstergesi olarak yorumlandı.

Modern limanlar, çok miktarda veriyi değiştirebilecek karmaşık sistemlerden oluşan yüksek teknolojideki alanlardır. Bilgisayar sistemleri; faaliyetleri düzenlemek, deniz trafiğini denetlemek ve gemilerin yük alması-boşaltmasını yönetmekte kullanılırlar.

Wilshusen’a göre bu sistemler, çeşitli aktörlerin kötü amaçlarla yaptığı siber tehditlere de açıktır. Miller ise fiziksel güvenliği artırdığımız gibi sanal alanlarda kötü niyetli aktörlere karşı deniz ulaştırma sistemlerini korumak için de aynısını yapmamız gerektiğini savunuyor.

SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu