disinformation

Dezenformasyon siteleri yılda 2,6 milyar dolar reklam geliri elde ediyor 

Dezenformasyon siteleri yılda 2,6 milyar dolar reklam geliri elde ediyor NewsGuard ve Comscore tarafından yürütülen yapay zekâ reklamcılık verilerinin analizi, yanlış bilginin yayılmasına sebep olan yayıncılarının en iyi markalardan her yıl milyarlarca dolarlık reklam geliri elde ettiğini ortaya koyuyor.

Yanlış bilgileri izlemek için eğitimli gazetecileri görevlendiren bir kuruluş olan NewsGuard ve on binlerce web sitesi için izleyici, trafik ve reklamcılık verilerini ölçen Comscore tarafından açıklanan yeni bir analiz, otomasyona dayalı reklam verenlerce gerçek dışı haberlerle kamuoyunu aldatan kaynaklara bir yılda tahminen 2,6 milyar dolarlık reklam geliri aktarıldığını ortaya koydu. Dezenformasyon kaynakları arasında aşı karşıtı bilgi yayanlar, umut tacirleri, seçim manipülasyonu yapanlar da yer alıyor.

Analiz kapsamında açıklanan veriler, reklam için büyük bütçeler ayıran önemli firmaların bilinçli bir şekilde olmasa da otomatik karar verilmesini sağlayan algoritmalar aracılığıyla yanlış bilgi ve dezenformasyon kaynaklarını reklamlarıyla fonlamış olduklarını ortaya koyuyor.

Söz konusu analiz kapsamında 7.500 site ve 6.500’den fazla haber ve bilgi web sitesinden oluşan bir veri kümesi kullanıldı. Sonuçları açıklanan çalışmada görüntülü reklam harcamalarının %1,68’inin sürekli olarak yanlış bilgi ya da yalan haber yayan kaynaklara gittiği bulgusuna ulaşıldı. Bu veri dünya genelinde 155 milyar dolarlık bir hacmi olan reklamcılık endüstrisinin tamamına uyarlandığında, toplamda 2,6 milyar dolarlık bir kaynağın dezenformasyon sitelerine gittiği tahmini yapıldı. 

Sosyal medyanın popülarite algoritması mezenformasyona yol açıyor

DEZENFORMASYON SİTELERİNDE PRESTİJLİ MARKALARIN REKLAMLARI YER ALIYOR

Rapor, Kovid-19 konusunda yanlış bilgi yayan web sitelerinde 4 binden fazla prestijli firmanın reklamının yer aldığını ortaya koydu. NewsGuard tarafından açıklanan bir diğer rapora göre ise, 6 Ocak 2021’de ABD’nin başkentinde çıkan ayaklanmanın sebeplerinden biri olarak gösterilen seçim dezenformasyonlarını içeren sitelere bin 668 prestijli markanın reklamı yerleştirildi.

Her ne kadar yapay zekâ kullanılarak pornografik, şiddet içeren ve nefret uyandıran içerikteki reklamları tespit etmek ve engellemek mümkün olsa da, yanlış bilgi ve dezenformasyonun tespit edilmesinde aynı başarının henüz elde edilememiş olduğu görülüyor.

NewsGuard, doğru bilgi üretmenin maliyetine ve zorluğuna katlanmadan sistemden gelir elde edilmesinin önüne geçmek için iki strateji öneriyor. Birincisi, reklam verilecek sitelerin seçiminde yapay zekâ algoritmaları yerine eğitimli gazetecileri, yani insan zekâsını kullanmak. İkincisi ise markaların reklam verecekleri ve güvenilir olarak addettikleri sitelerin sıralandığı listeleri genişletmesi.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu