Dijital Güvenlik

İşsiz öğrencilerin ekmek kapısı siber dolandırıcılık oldu!

COVID-19 salgının başlangıcından bu yana Nijerya’da siber suçlara bulaşan insan sayısında artış yaşanırken uygulanan yöntemler de gittikçe karmaşıklaşıyor. Ülkede siber dolandırıcılık kendine has müzik tarzına varana kadar apayrı bir yaşam biçimi olarak öne çıkıyor.

COVID-19, ekonomiden eğitime birçok alanda ciddi sarsıntılar meydana getirdi. Bu iki alan başta olmak üzere hayatın her alanında internetin etkisi arttı. Ekonomide yaşanan durgunluk eğitimdeki kesintilerle bir araya gelince gençler için umutsuzluk ve alternatif çare arayışı hat safhaya çıktı. 

Afrika’nın en büyük ekonomilerinden biri olan Nijerya, dünyada sıralamasında da önemli ülkeler arasında yer alıyor. Son beş yılda dörde katlanan işsizlik oranları pandeminin de yıkıcı etkisiyle 33,3’e kadar tırmanmış. Enflasyon yüzde 17. Diğer yandan genç nüfusuyla bilinen Nijerya, teknolojinin en büyük ivme yakaladığı ülkelerden biri konumunda. Ancak eğitim ve ekonomi aynı anda darbe yiyince çok sayıda üniversite öğrencisi siber suçlar başta olmak üzere çeşitli illegal alanlara yöneliyor.

Siber suçlular korsan mahkeme kurdu: Kuralları ihlal eden cezalandırılıyor

Nijerya Ekonomik ve Mali Suçlar Komisyonu EFCC, pandemi sürecinde siber suçlarla ilgili verileri paylaşmayı reddediyor. Ancak, Ocak 2019’dan Haziran 2021 arasında kurumun Twitter hesabı tarafından paylaşılan siber suç verileri, pandemi boyunca tutuklamalarda ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. 2019’da EFCC, toplam 117 siber suçlara bağlı tutuklama tweeti attı. Ocak 2021 ile Haziran 2021 ise bu rakamın 300’ü aştığı görülüyor.

2020 YILINDA 110 MİLYON DOLAR HAKSIZ KAZANÇ

ABD Federal Soruşturma Bürosu tarafından Bilgi Edinme Özgürlüğü Taleplerine cevap olarak yayınlanan verilere göre, Nijeryalı siber tehdit aktörleri 2020 yılında sahte sosyal yardım ve kredi gibi yollarla 110 milyon dolardan fazla kaynak elde etti. Bu 2019 yılı için bildirilmiş olan 33,9 milyon dolarlık rakamın neredeyse üç katı. ABD yönetiminin sosyal yardımları artırması ve başvuru yöntemlerini kolaylaştırmış olması da siber suçluların sistemi kandırmalarını kolaylaştırıyor.

Nijerya’da siber dolandırıcılık, 1980’ler ve 1990’larda ABD’de uyuşturucu çeteleriyle birlikte patlama yapan ‘gangster rap’e benzer şekilde, kendine has müzik tarzına varana kadar apayrı bir yaşam tarzı olarak öne çıkıyor. Ve bu kültür git gide daha yaygın hâle geliyor.

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu