İngiltere ve ABD, çeşitli kurum ve kuruluşların bulut bilişim sistemlerine sızmak için Rus askeri istihbaratına bağlı siber aktörlerin kullandığı saldırı tekniklerini açıklamak için bir araya geldi.
ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Dairesi (CISA) ve İngiliz Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) bir araya geldiği açıklamada, ABD ve Avrupa’da yaşanan saldırıların Rus imzası taşıdığı belirtilirken, Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU’ya bağlı siber aktörlerin, hükümet daireleri, enerji firmaları ve pek çok kurum ve kuruluşun bulut bilişim sistemlerine sızmak için kullandığı “brute-force” teknikleri de paylaşıldı.
Kolay Erişim
SALDIRILAR 2019’DA BAŞLADI
Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı siber aktörlerin, Kubernetes adlı açık kaynaklı aygıt kullanılarak operasyonlarını 2019’un ortalarından 2021’in başına kadar sürdürdüğü kaydedilirken, NSA’in öncülüğünde yapılan açıklamada, “Saldırılar öncelikle ABD ve Avrupa’ya odaklandı. Özellikle hükümetler, ordular, savunma yüklenicileri, enerji şirketleri, yüksek öğrenim, lojistik şirketleri, hukuk firmaları, medya şirketleri, siyasi danışmanlar, siyasi partiler ve düşünce kuruluşları hedef alındı.” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere’nin siber patronu açık konuştu: En büyük tehdit Rusya
TEHDİT AKTÖRLERİ “BRUTE-FORCE” TEKNİĞİNİ KULLANIYOR
Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı kötü niyetli siber aktörlerin, hedefledikleri kurum ve kuruluşlara sızmak için “brute-force” denilen “kaba kuvvet” tekniği kullandıkları belirtildi. Brute-force saldırıları, bir sisteme erişmek için kötü niyetli aktörlerin, olası şifre varyasyonlarını otomatik olarak deneyerek hedefledikleri sistemleri adeta bombardımana tutması olarak biliniyor.
Söz konusu “brute-force” saldırılarıyla e-posta, hesap kimlik bilgileri gibi çeşitli korunaklı verilere erişim sağlanabililiyor. Bunun yanı sıra güvenlik zafiyetlerini istismar eden aktörler bu yolla; sisteme erişim, kalıcılık, ayrıcalık yükseltme, uzaktan kod yürütme gibi çeşitli saldılar gerçekleştiriyor.
Brute-force saldırılarının yanı sıra Microsoft Office 365 bulut bilişim sistemlerinde bulunan güvenlik zafiyetlerini istismar ederek de hedefledikleri sistemlere erişmeye çalışan aktörlerin kendilerini gizlemek amacıyla çeşitli VPN hizmetlerini kullandıkları açıklandı.