Japonya Hava Kuvvetleri, Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan Iruma askeri üssünde düzenlediği törenle elektronik istihbarat toplama görevleri (Electronic Intelligence-ELINT) için uygun hale getirilen RC-2 uçağını tanıttı.
Japonya hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Kawasaki C-2 nakliye uçaklarından biri (202 seri numaralı) özel elektronik keşif/gözetleme (ELINT ) sistemleri ile donatıldı ve test uçuşu gerçekleştirildi. Japonya 2011 yılında da 002 numaralı C-2’yi ELINT görevi için modifiye etmişti. Önceden nakliye görevleri amacı ile kullanılan 202 numaralı C-2, 2018 yılında çeşitli ekipmanlar ile donatılarak ELINT görevleri için kullanıma uygun hale getirildi. 2 yıl boyunca test edilen uçak görevine başlayacak.
Kolay Erişim
“BÜYÜK ÖNEME SAHİP”
JASDF’den yapılan açıklamada, “RC-2’nin hizmete alınması geleneksel hava, kara, deniz sahalarının yanı sıra uzay, siber alanları kapsamlı harp açıları çerçevesinde, elektromanyetik dalgalar sahasının emniyet altına alınmasında ve bölgesel operasyonların gerçekleştirilmesinde büyük öneme sahip” ifadeleri kullanıldı.
TURBOPROP UÇAKLARIN YERİNİ ALACAK
Elektronik emisyonları tespit eden, anlayabilen ve sınıflandıran antenlere sahip RC-2’nin, turbo pervane motorlu ELINT uçağı YS-11EB’nin yerine alarak, elektronik istihbarat (ELINT) toplaması, uzun menzilli ve uzun havada kalış süreli gözlem operasyonlarında kullanılması bekleniyor.
RC-2 elektronik istihbarat uçağı halihazırdı hava filosunda görev yapan dört NAMC YS-11 turboprop uçağın yerini alacak. Ancak RC-2’nin tam olarak NAMC YS-11 turboprob uçakları ile bire bir değişip değişmeyeceği bilinmiyor.
Savunma Bakanlığı’nın, RC-2’nin tanıtımıyla aynı günde açıkladığı bütçe taslağına göre, ELINT görevler için özelleştirilmiş RC-2’lerin sayısının arttırılması için 67,2 milyon dolarlık bütçe ayrılması planlanıyor.
BÜTÇE YENİDEN YAPILANDIRILACAK
Japonya hava platformlarında uzaktan elektronik karıştırma kabiliyetini bütçesel olarak yeniden yapılandırmak istiyor. En son açıklanan bütçe taslağında, yeni bir uzaktan elektronik karıştırma/sinyal bozucu uçak (stand-off jammer) projesi için 144,9 milyon dolar bütçe ayrılması planlanıyor.
ELEKTRONİK HARP FİLOSU’NDA HİZMET VERECEK
Bu uçak muhtemelen iki YS-11EA’nın yerini alacak, yüksek olasılıkla da Kawasaki EC-1 ile birlikte Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri’nin Iruma hava üssünde yer alan Elektronik Harp Filosu’nda hizmet verecek.
Kawasaki EC-1’lerin temeli Japonya’nın şu an yerlerini C-2lerle değiştirdiği eski Kawasaki C-1’lere dayanıyor. En son bütçe talebi önümüzdeki mali yıl içerisinde 2 tane daha uçak elde etmek için 487,5 milyon dolara ihtiyaç duyuyor. Japonya 2014 mali yılı ile 2018 mali yılı için finanse edilen yedi uçakla C-2’yi görece düşük bir orandan satın almıştı. Ancak 2019 mali yılı içinde bu çaba herhangi bir finansman bulamadı.
Japonya’ya yönelik bir siber saldırı ABD’yi savaşa sokabilir
DENİZ KUVVETLERİ DE GÜÇLENDİRİLECEK
Son yıllarda Japonya daha ucuz bir seçenek olarak gördüğü ABD’den ‘Lockheed Martin C-130J Super Hercules’ uçaklarını satın alma fikrine de yakındı. Şu anda ise Japonya ek olarak Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri tarafından konuşlandırılan dört Lockheed EP-3C Orion uçağının yerini alacak yeni bir elektronik istihbarat (ELINT) sistemi geliştirmek için 47,4 milyon dolar daha arıyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz