İsrail

2017 ve İsrail’in siber güvenlik pazarı

Equifax sızıntısı, WannaCry, NotPetya, NSA sızıntıları gibi önemli olayların gerçekleştiği 2017, hackerlar için hareketli bir yıl oldu. Bu gelişmeler, yenilikçi siber güvenlik çözümlerinin siber saldırıyla mücadele konusunda ne kadar hayati olduğunu da kanıtladı.

Tech Crunch, bu alanda iyi bir performans sergileyen ülkelerden İsrail’in siber güvenlik ekosistemini mercek altına aldı. Ülkede, 2017 yılında da birçok yeni siber güvenlik girişiminin kurulmasının yanı sıra, yatırım artışı ve sektörün olgunlaşması gibi olumlu gelişmeler yaşandı.

Daha az start-up, daha fazla sermaye

2016 yılında İsrail’de siber güvenlik üzerine çalışan 83 tane yeni start-up kuruldu. Bu sayı 2017’de 60 start-up ile 2016’nın gerisinde kalsa da bu şirketlerin toplam başlangıç sermayesi bir önceki sene 2,85 milyon dolarken 2017’de 3,3 milyon dolara yükseldi.

İlgili haber>> İsrail siber askerlerine Pokemon temalı eğitim

Yeni kurulan girişimlerin sayısındaki düşüş birçok kişi tarafından sektörle ilgili olumsuz bir gelişme olarak yorumlansa da haberin yazarı Iren Reznikov’a göre bu düşüş, sektörün olgunlaştığını gösteriyor.

Binlerce şirketin çalıştığı, her gün onlarca çözümün arandığı ve oldukça dinamik olan siber güvenlik alanında, şirketler için finansman bulmak zorlaşıyor. Çünkü yatırımcılar müşterilerin giderek karmaşıklaşan ihtiyaçları için daha geniş çözümler sunan şirketlere odaklanmak istiyor. Sonuç olarak yeterli yatırıma ulaşan şirketler, daha kapsamlı bir vizyon edinme ve daha fazla sermaye gerektiren güçlü ürünlere odaklanma eğiliminde oluyor. Bu da daha fazla sermaye ve daha az sayıda yeni girişimi beraberinde getiriyor. Reznikov, bu anlamda bu gelişmenin hem daha sürdürülebilir şirket kurmak isteyen girişimciler, hem güçlü ürün arayışında olan yatırımcılar hem de karmaşık çözümlere ihtiyaç duyan müşteriler için olumlu bir gelişme olduğunu savunuyor.

Daha genç ekipler, daha fazla kadın kurucu

2017’de kurucusu kadın olan siber güvenlik şirketlerinin oranı, 2016’da %5 iken 2017’de %15’e yükseldi. Bunun yanı sıra, 2016’da olduğu gibi 2017’de de az deneyimli kişilerin kurduğu start-up sayısı ile en az 10 yıllık girişim ya da yönetim deneyimi olan kişilerin kurduğu start-up sayısı birbirine oldukça yakındı. İsrail Savunma Kuvvetleri’nden terhis olup askeri deneyimlerini siber güvenlik alanında kullanmak isteyen girişimcilerin sayısında bir artış gözlendi. Bunun en büyük örneklerinden biri, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin istihbarat biriminde çalışmış olan üç kişi tarafından kurulan Axonius.

Daha fazla finansman, daha az yatırım turu

Geçtiğimiz yıl içinde İsrail’deki siber güvenlik ekosisteminde daha az şirketin daha yüksek miktarlarda finansman sağladığı görülüyor. İsrailli siber güvenlik şirketleri geçtiğimiz yıl 847 milyon dolar finansman sağladı, bu miktar 2016’da 689 milyon dolardı.

İlgili haber>> İsrail yönetimi onay verdi casus yazılım Araplara satıldı

Sermaye toplama aşamalarına bakıldığında, çekirdek aşamasında %14’lük; A serisi (birinci tur) aşamasındaysa %46’lık bir düşüş görüldü. Öte yandan, bir sonraki aşama olan B serisinde (ikinci tur) %218; sermaye büyümesi aşamasındaysa %165’lik bir artış görüldü. 2017 yılında ayrıca siber güvenlik şirketlerine yapılan yatırımın tur sayısı 63’e düştü. Bu sayı, 2016’da 72’ydi.

Bu durum, girişim sermayesi yatırım fonu alanında gözlemlenen küresel trendle uyum içinde. Tech Crunch’a göre, girişim sermayesi yatırım fonu anlaşmalarının hacmi birkaç yıldır azalıyor. Bu düşüş, yatırımın ilk aşamalarında gözlemlenen düşüşle açıklanıyor. Nitekim sonraki aşamalarda, işlem hacmi önemli oranda yüksek kalmaya devam ediyor.

Bunun da muhtemel sebebi, şirketlerin özellikle son aşamadaki fırsatlara yoğunlaşması ve kendi pazarlarında yükselmesi muhtemel olan diğer şirketlere karşı daha agresif bir tutum sergilemesi. Tech Crunch’a göre, bu eğilim İsrail’in siber güvenlik ekosisteminde de görülen bir eğilim.

2017 Siber Güvenlik Trendleri

2017’nin en çok yatırım alan alanları, ağ güvenliği, mobil güvenlik ve zafiyet ve risk yönetimi gibi geleneksel bilgi teknolojileri alanları oldu. Bu konuda öne çıkan diğer bir alansa IoT (Nesnelerin İnterneti) güvenliği. Bu alanda birçok yeni şirket kuruldu ve var olanlar gelişimini sürdürdü.

Akıllı cihazların günlük hayata iyice girmesiyle, IoT güvenliği üzerine çalışan şirketlerin sayısının arttığı düşünülüyor. Hatta bu alanda, akıllı ev koruması, otonom araçların güvenliği ya da medikal cihaz çözümleri gibi birçok alt kategori ortaya çıktı. Özellikle medikal cihaz koruması bu sene kendini en çok gösteren alanlardan oldu. Yeni kurulan girişimler, sağlık kuruluşlarını siber saldırılara karşı koruma üzerine çalışıyor.

Siber güvenlik şirketleri yazılım şirketlerinden daha iyi

İsrailli siber güvenlik şirketleri, 2017 yılında toplamda 1,3 milyar dolarlık şirket çıkış değerine ulaştı. Bunun içine ilk halka arzlar dahil değil. Her bir çıkışın ortalama değeri 130 milyon dolar oldu ve siber güvenlik şirketlerinin çıkışıyla yaklaşık 17 milyon dolarlık bir sermaye elde edildi. Bu rakamlar, İsrail’deki siber güvenlik şirketlerinin, daha yüksek değerlere ulaşıp daha hızlı çıkış yaparak ülkedeki yazılım şirketlerine göre çok daha iyi performans sergilediğini gösteriyor. Bu sene öne çıkan şirket çıkışları arasında Symantec tarafından satın alınan Fireglass ve Skycure; Microsoft’un aldığı Hexadite, Palo Alto Networks tarafından satın alınan LightCyber ve Continental’in aldığı Argus Cyber Security var.

Gelişmeye devam eden siber güvenlik ekosistemi

2017 yılında yeniliğin bilgi güvenliği ve savunma alanlarında oynadığı rolün önemini görüldü. 2018’de İsrail’in siber güvenlik alanında yetenekli insan kaynağına yoğunlaşacağı ve küresel pazarları hedef alan kapsamlı çözümlere odaklanacağı bekleniyor. Yukarıda bahsedilen eğilimlerin 2018’de de devam edeceği düşünülüyor. Yani daha az start-up ve daha fazla sermaye ile sektörde büyüme yaşanacağı tahmin ediliyor.

İsrail’in sürekli olgunlaşan ve gelişen start-up ekosistemi, bu ayın sonunda Tel Aviv’de gerçekleşecek Cybertech Israel adlı yıllık konferansta bir kere daha masaya yatırılacak.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu