Uluslararası İlişkiler

Avrupa’nın hacker cenneti Romanya

Siber güvenlik sektörünün en önemli problemlerinin başında eğitimli insan kaynağına sahip olma ve uzman istihdam etme konuları geliyor. ABD başta olmak üzere bir çok ülke yetişmiş insan gücü bulmakta zorlanıyor. Dünyada artan siber güvenlik uzmanı ihtiyacı ekonomik anlamda geri kalmış bazı ülkelerde işsizliği düşürmek için yeni bir fırsat olarak doğuyor.

Doğu Bloku ülkelerinden Romanya ise siber güvenlik istihdamı açısından Avrupa’nın önemli merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Uzun yıllar sosyalizmle yönetildikten sonra liberal ekonomiyle tanışan, Romanya’da siber kabiliyetlere sahip bireylerin çok sayıda bulunması, ülke için bir ekonomik fırsat olarak görülüyor.

Romanya’nın elinde bulundurduğu bu insan gücünü iş gücüne dönüştürmesi kolay gözükmüyor. Bunun başlıca nedeni ülkenin siber yeteneklerinin çoğunun underground camiada bulunması. Yani Romanya beyaz şapkalı siber güvenlik uzmanı değil bir hacker cenneti.

Forter güvenlik şirketinin, siber alanda en fazla online dolandırıcılığın yapıldığı ülkeler üzerinde yaptığı araştırmada ilk 5’te sadece bir Avrupa ülkesi öne çıkıyor. Endonezya’nın 1. olduğu listede, Venezüela, Brezilya, Güney Afrika’nın ardından Romanya geliyor.

Bir milyarın üzerinde e-ticaret işleminin incelendiği araştırmada, siber alanı en güvenli şekilde muhafaza eden ülkeler sıralaması ise şöyle: Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsviçre.

Raporda siber suçluların aslında yetenekli ve ‘kazanılması gereken’ insanlar olmasına dikkat çekiliyor. Dünyanın 9. en hızlı internet bağlantısını kullanan Romanya’nın ülkesi içerisinde bulunan hackerlerı eğitmek için yeterli altyapısı bulunuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle başlayan Rusya-Ukrayna siber savaşında Ukrayna’ya en büyük destek Romanyalı hackerlardan geldi. NATO’nun kurduğu ve Moskova’nın Ukrayna’yı hedef alan siber operasyonlarına karşı koymayı amaçlayan Ukrayna Siber Savunma Ekibi’ne gönüllü olarak liderlik yapan Romanya’da devletle ilişkisi bulunan hackerlar, Rus devlet şirketi Rasirom’un internet ve telefon trafiğini dinlemeyi başarmıştı.

Devletin NATO bünyesinde aldığı rol ve hackerların siber suçlarda kazandığı ‘başarıların’ yanı sıra Romanya, siber güvenlik politikası üretme konusunda da ön plana çıkıyor. EUROPOL’ün siber güvenlik uzmanlarının %20’si Romanya vatandaşı. Romencenin Microsoft ofislerinde İngilizceden sonra en fazla konuşulan dil olduğunu da eklemek gerek.

Bu bilgi birikimi ve uzmanlık, kendisini Romanya’dan çıkan ürünlerin kalitesinde de gösteriyor. Bitdefender adlı Romen şirketin ürettiği ve ev ağlarında bulunabilecek potansiyel güvenlik açıklarını bulan ‘Bitdefender Box’ küresel bir popülerliğe kavuştu. Öyle ki ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Bruce Andrews bir basın toplantısında bu ürünü övdü.

Uzmanlar yer altında çalışan hackerların doğru yönlendirme ve eğitim verildiği takdirde Romanya’nın siber güvenlikte ciddi bir atılım içerisine gireceğini ön görüyor.

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu