Küresel

Facebook’tan deep fake videolarına tartışmalı yasak

ABD’de başkanlık seçimleri yaklaşırken adaylar kadar sosyal medya şirketleri de seçim süreci için ter dökmeye başladılar. 2016’da yapılan başkanlık seçimlerine siber operasyonlar ile yabancı müdahalesinde ismi en sık geçen şirketlerin başında gelen Facebook  seçimler öncesi önlemlerini sıkılaştırıyor.

Facebook yaptığı açıklamada “deep fake” (yapay zeka sahteciliği) olarak adlandırılan yapay zekayla oluşturulmuş kurmaca video ve fotoğrafların yayınlanmasına yasak getirdiğini duyurdu. Küresel İlke Yönetimi Başkan Yardımcısı Monika Bickert’in yazdığı blog yazısında toplum için ileride bir tehdit oluşturabileceği için yasak kararını aldıklarını söyledi.

TARTIŞMALI YASAK

Deep fake yasağı, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin konuşmasının yavaşlatılarak alkollüymüş gibi gösterildiği videosunun geçen yaz sosyal medya platformlarında viral olmasından sonra gündeme gelmişti. Video Facebook’ta hızla yayılmış ve o sırada Facebook, bu videonun şirket ilkelerinden herhangi birini ihlal etmediğini açıklamıştı. Hafta başında açıklanan yasağın, bu tür videoları  kapsamadığı ifade ediliyor. Pelosi’nin videosunun yapay zeka tarafından oluşturulmamasının bu yasağın kapsamına girmediği belirtiliyor.

Öte yandan Kasım ayında, Twitter kendi deep fake politikasını hazırlamaya başlamış ve platformun gelecekteki kuralları ile ilgili kullanıcılardan geri bildirim göndermelerini istemişti.

 

REUTERS İLE İŞ BİRLİĞİNE GİDİYOR

Manipülatif ve sahte içeriklerin önüne geçmek isteyen Facebook dünyanın önde gelen medya kuruluşlarıyla da iş birliği geliştiriyor.  Bu kapsamda Reuters ile gazetecilere değiştirilmiş görsellerin ayırt edilmesinde yardımcı olması amacıyla ücretsiz bir eğitim hazırladı.

Şirket eylül ayında da dep fake videolarını tespit etmek edecek projeleri fonlamak için 10 milyon dolar ayırdığını duyurmuştu.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu