Siber Güvenlik

Sanal dünyada bıraktığınız izlere dikkat!

Sosyal medyadaki her yorumumuz, haber sitelerinde okuduğumuz her yazı, baktığımız her fotoğraf, oynadığımız her oyun, izlediğimiz her dizi sanal dünyaya bizden izler bırakıyor. Dijital gölgelerimizin ne zaman ne şekilde karşımıza çıkacağı belli değil. KPMG Türkiye BT Danışmanlığı, ‘sadece kişilerin değil devletlerin de en büyük açmazı’ diye tanımladığı siber güvenlikle ilgili alınması gereken temel önlemleri belirledi.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan KPMG Türkiye Bilgi Teknolojileri Danışmanlığı Şirket Ortağı Tanıl Durkaya, internetin ‘derin internet’ ya da ‘deep web’ diye ifade edilen görünmeyen bir yüzü olduğunu kaydetti.  Bilgisayarı açıp, Google’da arama yaparak internetin tüm verilerine erişebildiğimizi düşünmenin, kendimizi küçücük bir kutuya kapatmak olacağını kaydeden Durkaya, “Buzdağının öteki yüzü ‘deep web’ içerik olarak bildiğimiz erişilebilir internetten çok daha fazlasını taşıyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABER >> POKEMON SİZİ İZLİYOR OLABİLİR!

Durkaya, sözlerine devam etti:

“Savaşların bile siber dönüşümü tartışılırken herkesin en büyük yanılgısı, verimsiz yöntemlerle siber saldırılardan korunmaya çalışmak. Kimin ne tür bir teknolojiye sahip olduğunu ve bu teknolojinin sizi zedeleyip zedelemeyeceğini bilmeniz mümkün değildir. Asıl tehlike; belki de çoktan yaşanmış ancak henüz farkına varmadığınız olayla yaşanmış olabilir. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen siber saldırıların sonuçlarını bugün yaşamaya devam ediyoruz. Yakın zamanda ifşa edildiği iddia edilen internet bilgilerinin kim tarafından ne zaman ve hangi yöntemlerle ele geçirildiği kanıtlanmadı. Hem bu gibi saldırıları önleyecek teknikleri hem de sorumluları tespit edecek altyapı ve farkındalığı oluşturmak önemli.”

Şirketlere dijital güvenlik önerileri

Kurum ve kuruluşların, “Dijital dönüşüm yolunda ilerlerken, bu rüzgârı arkamıza almak için neler yapmalıyız?” sorusundan hareket etmeleri gerektiğini belirten Durkaya, “Internetin görünmeyen yüzü olduğu unutulmamalı. Markaları, rakipleri ve sektörü sürekli olarak sosyal medya üzerinde izlemenin yanında ‘deep web’ üzerinde oluşan içerikleri de anlık olarak tespit etmek gerekli. Bunun için eş zamanlı, kapsamlı ve gereksiz içeriklerden arındırılmış çözümler seçilmeli. Güvenlik, uygun teknoloji ile uzmanlığın güçbirliği yapmasıyla sağlanabilir” dedi.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu