haberRusya

Bankaya gitmeden, bankayı soyuyorlar

Uluslararası para transfer sistemi SWIFT’i hedef alan siber hırsızlar, son olarak Rusya ve Hindistan’daki iki bankadan 8 milyon dolar çaldılar.

Rus Merkez Bankası, geçen yıl bir Rus bankasının SWIFT adı verilen uluslararası ödeme sistemine yapılan saldırı sonucunda bilgisayar korsanlarının 6 milyon Amerikan doları çaldığını duyurdu. Reuters Haber Ajansı’nın haberine göre, kimliği belirlenemeyen bilgisayar korsanlarının, fonları kendi hesaplarına aktarmak için SWIFT’i kullanmadan önce bir çalışanın iş bilgisayarını ele geçirdikleri düşünülüyor.

İlgili haber>> SWIFT sistem siber saldırılar karşısında yetersiz

Hindistan’daki haber kanalları ise, bilgisayar korsanlarının ülkedeki Şehir Birliği Bankası’nın (City Union Bank) sistemlerini ihlal ettiğini ve paranın yönlendirilmesi için SWIFT kullanarak yaklaşık 2 milyon doları çalmaya çalıştığı haberlerini verdi. Hasarın kapsamı bu noktada tamamen net değil, ancak yasa dışı olarak yurt dışına gönderilmeye çalışılan üç transferden en az ikisinin bazı aşamalarda engellendiği görülüyor.

Farklı bir banka soygun işi

İki soygun, her gün bankalar arasında trilyonlarca dolarlık transfer gerçekleştirilmesine aracılık eden SWIFT’i kullanan bir dizi hırsızlığın en sonuncusu. Ayrıca, son birkaç yıldır Rusya ve Hindistan’daki siber soygun listesine eklemeler de var.

Aralık 2017’de, korsanların sahte SWIFT işlemleri yoluyla Rus Devlet Bankası Globex’ten 1 milyon dolar hortumlama girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Ancak soygun büyük oranda engellendi ve yalnızca 100 bin doların çalındığına inanılıyor. Bu arada 2016 yılında Rus Merkez Bankası ve ticari bankalardaki hesaplarda toplam 31 milyon dolarlık hırsızlık meydana geldi.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurun

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu