Siber Güvenlik

Teröristler neden hala kriptolama kullanabiliyor?

Apple ve diğer Amerikan şirketleri üzerinde, kriptolu cihazlar ve mesaj servislerini yetkililerin erişimine sunmaları konusunda baskı sürüyor, Pensilvanya Üniversitesi profesörü ve kriptografi araştırmacısı Matt Blaze’e göre de şifreleme yazılımı üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmak oldukça ümitsiz bir durum. Şirketler üzerindeki mevcut baskıya rağmen, teröristlerin ve suçluların kullandığı çok sayıda kriptolu ürün, sesli arama ve mesajlaşma hizmeti sunan Silent Phone ve şifreli sesli arama uygulaması Signal gibi başka ülkelerde yer alan açık kaynak projelerinin bir parçası olarak devlet yetkisinin dışında üretildiği için  teröristler de bu teknolojik imkanlardan hala yararlanabiliyor.

İLGİLİ HABER >> ABD BACKDOOR İSTEDİ, APPLE REDDETTİ. ŞİMDİ NE OLACAK?

Başkan Obama bu hususta hukuki yaptırımın yanında duruyor. Daha önce San Bernardino soruşturmasında Apple’dan katillerden birinin kullandığı iPhone’un şifresini kırmasını istediği gibi, akıllı telefonlardaki mutlak mahremiyetin, soruşturmalarda bir engel oluşturmaması gerektiğini belirtiyor. New York Times’a göre de Adalet Bakanlığı, WhatsApp’ın şifreli bir ses kaydını paylaşmadığı davaya ağırlık veriyor. Her iki şirket de verilerin şifrelerini kırmak için gerekli dijital anahtarı saklamadığı için, soruşturma yetkilileri zorluklarla karşılaşıyor.

Geçtiğimiz yıl, Amerikan menşeili veya açık kaynaklı proje kapsamındaki 16 farklı şifreli iletişim uygulaması New America’nın listesine girdi. Açık kaynaklı projeler, daha çok gönüllülük esasına dayanır, yani Amerikan hükümetinin şifreli verileri talep edebileceği kimse yoktur. Amerikan hükümeti kendi sınırları dışında faaliyet gösteren uzmanlara müdahale edemezken, şifreleme koruması sunan yerli teknoloji şirketlerine de göz açtırmaması ise bazı kullanıcıları yabancı rakip şirketlere yönlendirebilir. En iyi ihtimalle, devletin Amerikan şirketlerini teknolojiden uzaklaştırma çabası en azından normal kullanıcılar arasındaki yaygınlaşma hızını yavaşlatabilir.

İLGİLİ HABER >> CEP TELEFONUNUZ GERÇEKTEN GÜVENDE Mİ?

Devletin de bildiği üzere şifrelemenin önüne geçilemiyor. Çoğu teknoloji şirketi şifrelemeyi artık otomatik bir özellik haline getirdiği için, kullanıcılar eskiye kıyasla daha güçlü yöntemler kullanıyor. Yeni iPhonelar şifre belirlendiği an, veriyi default olarak cihaz üzerinde şifreliyor; WhatsApp kullanıcıları da otomatik korumadaki mesajlarını şifrelemeyi dert etmek zorunda değiller artık. Amerikan şirketlerini bu güçlü tekniklerden uzaklaştırmak, kullanıcıları suçlulara ve yabancı istihbarat servislerine karşı savunmasız bırakacağı için teknolojiyi suçluların ve teröristlerin önüne altın tepside sunmak olurdu.

HAFTALIK SİBER BÜLTEN RAPORUNA ABONE OLMAK İÇİN FORMU DOLDURUNUZ

[wysija_form id=”2″]

 

 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu