Siber tehditlerin milli güvenliği tehlike altına almaya başladığı günümüzde ülkeler bu yeni tehditlerle baş edebilmek için yeni birimler kurmak zorunda kalıyor. Bu durum yeni istihdam politikalarını da gündeme getiriyor. ABD’de marijuana kullanan hackerların FBI’ta çalışma izni getirilmesiyle ilgili tartışmalar yeniden başladı.
Dünyanın en büyük ordusuna sahip ABD’de askeri harcamalar, dünyanın en büyük 10 ordusuna sahip ülkelerin savunma bütçelerinin toplamından daha fazla. Yıllık 650 milyor dolar savunma harcamasına rağmen Amerikan vatandaşları hala kendilerini güvende hissetmiyorlar. Geçtiğimiz günlerde Sony saldırısında görüldüğü gibi, Amerikalılar oturup bundan sonra hangi hackerın milli menfaatlere zarar vermesini bekliyorlar.
ABD Başkanı Barack Obama Ulusa Sesleniş konuşmasında siber tehditlere dikkat çekerek “Hiç bir yabancı devleti veya hiç bir hacker sistemlerimizi kapatamaz. Ticari sırlarımızı çalamaz veya Amerikalı ailelerin mahremiyetini işgal edemezler.” ifadelerini kullanmıştı. Aynı konuşmada ABD Başkanı değişik kurumlardan sağlanan istihbaratın siber tehditler ile mücadelede entegrasyonunun sağlanması için ‘tıpkı terörizmle mücadelede olduğu gibi’ daha fazla gayret gösterme vaadinde bulunmuştu.
Fakat siber güvenlik uzmanlarından onlineathens.com yazarlarından Tina Dupuy FBI’ın bilgisayar yetenekleri olan insanlara ihtiyacı olduğunu fakat bu kabiliyete sahip insanların bir kısmının FBI’da çalışma koşullarına aykırı özellikleri olduğuna dikkat çekti.
FBI’ın başında bulunna James Comey White Collar Suç Enstitüsünde geçen sene yaptığı bir konuşmada kurumunun ‘marijuana kullanmayan bilgisayar suçları uzmanı’ bulmakta zorlandığını ifade etmişti. Comey “ Siber suçlular ile mücadele etmek için ciddi bir iş gücüne ihtiyacımız var. Hacking konusunda uzmanlığa sahip insanları iş görüşmesine çağırıyoruz. Bu insanlardan bazıları o kadar müptela ki, iş görüşmesi sırasında bile ot çekmek istiyorlar.” demişti.
Tecrübeli ajan işe alam şartlarını gevşetmek için ‘çırpındığını’ da ifade etmişti. FBI’da çalışma şartları arasında başvurudan önceki 3 yıl boyunca herhangi bir uyuşturucu kullanmama bulunuyor.
Bu konuşmadan sonra uyuşturucu madde kullanımına karşıtlığı ile bilinen Senatör Jeff Sessions bu öneriye şiddetle karşı çıktığını ifade etmişti. İşe alınma kuralı ise tartışmaların ardından değişmemişti.
ABD ordusu 11 Eylül saldırısının ardından Arapça bilen eleman arayışına girmiş fakat benzer kısıtlamalardan dolayı bu konudaki iş gücünü geliştirememişti. Arapça için ABD Ordusuna iş başvurusunda bulunanlardan ciddi bir kısmı gey olduğu için bu göreve alınmamıştı. Tina Dupuy benzer bir hatanın siber güvenlik uzmanı istihdamında yaşanığı fikrini savunuyor.
Ot kullanımına karşı verilen savaşın kaybedildiğini öne süren Dupuy, vatanına hizmet etmek insanların çeşitli tercihlerinden dolayı bu işlere alınmamasının güvenlik zaafiyetini büyüteceğini ifade etti. İnsanların sadece eğlenmek amacıyla marijuanayı alkol tüketir gibi kullandığı bir dünyada, bu özgürlükten FBI için vazgeçmelerinin anlamlı olmadığı kaydetti.