Geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) Twitter ve Youtube hesaplarının hacklenerek ele geçirilmesinin ardından, saldırının ardında kimin bulunduğu konusunda çalışmalar devam ediyor.
Merkez Komutanlığı’nın hesapları hacklenmiş ve bu hesaplarda “Amerikan askerleri, biz geliyoruz, kendinizi kollayın.” mesajı bırakılmıştı. Mesajlar IŞİD imzasıyla yayınlanmış ve örgüt bu siber saldırıları üstlenmişti. Ayrıca hesapların profil fotoğrafları da “I love you ISIS.” yazısıyla değiştirilmişti. Sonraki tweetlerde, emekli ABD generallerinin ve ailelerinin ev adreslerini yayınlamaya başlayan hacklenmiş hesaplar, ayrıca Pentagon’un kimi askeri planlarını da ortaya döktüklerini iddia etmeye başlamıştı.
NBC News’e konuşan hükümet yetkilileri, hackerlarca yayınlanan bilgilerin hiçbirinin zaten “gizli bilgi olmadığını, “resmi kullanıma özel” sınıfında bulunduğunu belirttiler. Çin ve Kuzey Kore hakkında yayınlanan resim dosyalarının ise zaten askeriyeye ait olmadığı belirtildi. Saldırının arkasındaki CyberCaliphate, daha önce çeşitli Amerikan medya organlarını da hacklemişti. Bu kurumlar arasında The Albuquerque Journal ve WBOC 16 bulunuyor.
Geçtiğimiz haftadan bu yana Amerikan Savunma Bakanlığı ile ortak çalışan FBI, saldırının arkasındaki isimleri bulmaya çalışıyor. ABD’li yetkililere göre, bu saldırı sadece Amerikan güvenlik çıkarlarını etkileyen bir saldırı olmanın ötesinde, siber saldırıların dünya istikrarına tehdit oluşturduğuna dair en bariz kanıtlarından biri.
CENTCOM hackleme hadisesinin arkasındaki isimler araştırılırken, İngiliz bir haber sitesi, bu saldırının arkasında İngiltere’den bir hacker olduğunu öne sürdü. Habere göre, Tony Blair’ın internet hesaplarını hacklediği için hapis cezasına çarptırılan ve iki yıl önce Suriye’de savaşmak için IŞİD’e katılan Junaid Hussain adındaki hacker, tüm CENTCOM saldırılarından sorumlu.
Junaid Hussain 21 yaşında ve örgütün en yetenekli bilgisayar uzmanı olarak biliniyor. 2012 yılında Tony Blair’ın kişisel bilgilerini çalmak ve yayınlamak suçundan hapse sevkedilen Hussain, Suriye’ye kaçtığı sıralarda polis gözetiminde bulunuyordu. Abu Hussain al Britanî lakabını kullanan Hussain, çeşitli ekstremist tweetlerle ABD’yi hedef almıştı.
CENTCOM, olayı siber saldırı veya hackleme olarak değil, siber vandalizm örneği olarak nitelendirdi. Sony’e yapılan saldırının ardından da Amerikan resmi kurumları siber vandalizm olarak olayı tarif etmeyi tercih etmişlerdi.
CENTCOM son olarak bir kaç ay önce Suriye Elektronik Ordusu’nun da hedefindeydi. IŞİD’e göre daha gelişmiş siber kabiliyetleri bulunan SEO, CENTCOM’un gizli olmayan mail hesaplarının olduğu networke girdiğini iddia etmişti.