NATO’nun düzenlediği en geniş katılımlı siber savunma tatbikatı olan Siber Koalisyon 2014 (Cyber Coalition 2014) geçtiğimiz hafta sona erdi.
3 gün süren tatbikatın amacı, İttifak’ın ağlarını farklı siber krizlere karşı koruma kabiliyetini test etmek. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Sorin Ducaru tatbikat öncesinde yaptığı açıklamada “NATO’nun değişen tehditlere ayak uydurabildiğinden ve sahip olduğu yeteneklerin ve uzmanlıklarının görevlerini yapmada tamamen yeterli olduğundan emin olmak adına bu tatbikatla sistemlerimizi test edeceğiz. Galler Zirvesinde onaylandığı üzere eğitim ve tatbikatlar, NATO Genişletilmiş Siber Güvenlik Politikasında altı çizilmiş öncelikli konular arasındadır” dedi.
Bir çok partner ülke ve uluslararası kurumdan 600’ün üzerinde siber güvenlik uzmanın ve devlet yetkilisinin katıldığı tatbikata ilk kez, akademi dünyasından ve sektörden temsilciler de gözlemci olarak katıldılar.
Siber Koalisyon tatbikatında yaşanan başka bir ilk ise Siber Bilgi ve Olay Koordinasyon Sisteminin (Cyber Information and Incident Coordination System-CIICS) kullanılmasıydı. Bu sistem, NATO’nun İletişim ve Bilgi Ajansı için çalışan Kanada şirketi ADGA-RHEA tarafından ittifak üyelerine kritik siber verilerinin iletimine yardımcı olmak ve siber güvenlik alanında kollektif savunma yaklaşımını desteklemek amacıyla geliştirildi.
Konvansiyonel saldırılara göre oldukça kısa sürede gerçekleşen siber saldırılarda, kurumların önündeki en büyük engellerden birinin ‘raporlama’ olduğu ifade ediliyor. Tatbikatta bu konuda yeteneklerini test eden NATO sistemlerine gerçekleştirilebilecek bir dizi hedefli siber saldırıya karşı koymak için gerekli olan ülkeler arası koordinasyon yeteneğini denedi. Büyükelçi Ducaru, “siber tehdit sadece bir potansiyel tehdit değildir, her gün yaşadığımız bir gerçekliktir. Siber çatışmalar sanal olabilir ama sonuçları itibari ile gerçek ve yıkıcıdır”. ifadelerini kullandı.
Geçtiğimi yaz düzenlenen Galler Zirvesinde İttifak üyeleri, siber saldırıların ülkelerin ve Avrupa-Atlantik bölgesinin huzurunu, güvenliğini ve istikrarını tehdit edecek boyuta ulaşabileceği konusunda görüş birliğini bir kez daha teyit ettiler. Zirvede saldırıların, modern toplumlar için konvansiyonel bir saldırı kadar zarar verici etki oluşturabileceği ifade edildi. NATO liderleri, siber saldırılara karşılık verilmesinde 5. Maddenin işletilip işletilmemesi konusunda tek tek olayların incelenmesi gerektiği sonucuna varmıştı.