Siber Güvenlik

Hamza Bendelladj: Modern Robin Hood mu yoksa bir gangster mi?

Başlıkta benzetmelerin yanı sıra Cezayirli siber korsan Hamza Bendelladj için “mutlu siber korsan” yakıştırması da var.

FBI’ın en çok aranan listesinde yer almış bir isim olan Bendelladj, 2013 yılında Tayland’da yakalanmasının ardından gülüsemeyerek gazetecilere poz vermesi ona bu yakıştırmayı getirmişti.

Robin Hood benzetmesinin nedeni ise Bendelladj’in SpyEye programı ile Amerikalı banka ve mali kurumlardan ele geçirdiği paraları, Filistin’deki bazı derneklere aktarması.

İLGİLİ YAZI DİZİSİ >> EFSANE HACKERLER

ABD adalet sistemi 27 yaşındaki Bendelladj’in paraları ne yaptığından daha çok şimdilik banka hesaplarının içini boşaltması ve SpyEye isimli Trojan programını yazanlardan biri olmasıyla ilgileniyor.

Cezayirli siber korsan, 2013’te ABD’ye teslim edilmesinin ardından yürüyen süreçte hakkında suçlamaları kabul etmişti zaten. Suçlamaları kabul etmesi onu

65 yıldan fazla hapis cezası ve 14 milyon dolarlık bir ceza ile karşı karşıya bırakmış durumda.

İLGİLİ HABER >> FBI – HACKER İŞBİRLİĞİ: HECTOR MENSEGUR OPERASYONU

Siber korsan Bendelladj’in yakayı ele vermesi de Amerikalı bir sivil polise SpyEye programının bir kopyasını satması ile başlıyor zaten.

İddianameye göre, Bendelladj ve diğer bazı kişiler 2009-2011 arasında SpyEye programını geliştirip bazı siber suçlulara satmışlar. Program sayesinde geniş bir “zombi bilgisayar ağını” da kurduğu suçlamasıyla karşı karşıya olan Bendelladj, ele geçirdiği bilgilerle banka hesaplarını boşaltmakla da suçlanıyor.

Program yüzünden 1.4 milyon kişinin bilgisayarının etkilendiği kaydediliyor.

Cezayirli siber korsanın yakalanmasının ardından karaborsa satışlarının yapıldığı DarKode adlı forum çökertilirken siteyle ilişkili olan onlarca isim de suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

iLGİLİ HABER >> Darkode operasyonu: Uluslararası işbirliğinde örnek girişim

FBI Başkan Yardımcısı Mark Giuliano, forumun çökertilmesinin suçlularla mücadelede “bir dönüm noktası” olarak tanımlıyor. Ancak uzman Martin Libicki, siber korsanlıkla mücadelenin “uzun soluklu” olduğuna dikkat çekiyor.

 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu