ABD Adalet Bakanlığı ve Microsoft arasında bir süredir devam eden ve savcıların şirketin ülke dışındaki sunucularında saklanan e-postalara erişimiyle ilgili devam eden tartışmalara ABD Yüksek Mahkemesi son noktayı koyacak.
New York’taki alt mahkemelerden biri geçtiğimiz sene bir uyuşturucu ticareti soruşturması kapsamında konuyla ilgili karar vermiş ve federal savcıların Microsoft’un Dublin’deki sunucularında saklanan e-postalara erişimini engellemişti. Trump yönetimi ise mahkeme kararını temyize götürmüştü.
Reuters’ın haberine göre alt mahkemenin verdiği bu karar gizlilik savunucularını ve verilerin uzakta saklandığı bulut hizmetini son yıllarda sıkça kullanan teknoloji şirketlerini mutlu etmişti. Öte yandan, savcılar Microsoft’un lehine bir kararın, cezai soruşturmaları kötü yönde etkileyeceğini düşünüyor.
Toplam 40 ülkede 100 tane veri merkezi bulunan Microsoft’un hukuk bölümü yöneticisi Brad Smith konuyla ilgili açıklamada bulundu: “ABD’deki yasal düzenlemelerle, savcılar yabancıların ABD dışında saklanan e-postalarına erişebiliyorsa, başka bir ülkenin ABD’de saklanan e-postalara erişimini nasıl durduracaksınız?”
İlgili haber>> Maillerinize göz diken ABD hükümetinden ‘Virtru’ ile korunun
Adalet Bakanlığı sözcüleri konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Hükümetin avukatları, alt mahkemenin kararını hükümetin ulusal güvenliği tehdit eden unsurlara karşı hamle yapma ve cezai soruşturma yürütme yetkisini sınırladığı için bir tehdit olarak görüyor.
Söz konusu dava birçok teknoloji şirketinin de dikkatini çekti. Bu şirketler, hükümet lehine bir kararın müşteri gizliliğini tehlikeye atacağını ve bulut hizmetlerinin kullanımını azaltacağını düşünüyor.
Microsoft, Seattle merkezli bir şirket olsa da alt mahkeme, 1986’da uygulanmaya başlayan yasaya işaret ederek e-postaların ülke dışında olması sebebiyle arama kararını geçersiz saymıştı. Söz konusu yasaya göre suç delili bulunma ihtimali olsa bile ABD’li savcılar ülke dışında saklanan verilere erişemiyor. Nitekim davada adı geçen Microsoft müşterisi, hesabı açtığında İrlanda’da olduğunu dile getirmişti.
İlgili haber>> Microsoft – ABD – İrlanda üçgeninde veri mahremiyeti davası
Amazon, Apple, CNN, Verizon, Amerikan Sivil Haklar Birliği ve ABD Ticaret Odası gibi birçok şirket ve kuruluş davada Microsoft’u destekliyor.
Davada Microsoft’u savunan gruplardan biri olan Center for Democracy and Technology, sınır ötesi veri erişimini mümkün kılan bir kararın internet kullanıcılarının temel haklarını ihlal edeceğini savunuyor.
Öte yandan ülkedeki onlarca eyaletin bir araya gelerek oluşturduğu bir koalisyon Adalet Bakanlığı’nın temyiz kararını destekliyor. Koalisyona göre mahkemelerin teknoloji şirketlerinin verilerine erişimi birçok cezai soruşturmanın gidişatı açısından hayati önem taşıyor.
Microsoft davası ülkede gizlilik haklarıyla ilgili ilk dava değil. Şu sıralar gündemde olan başka bir dava da polis memurlarının cep telefonu kullanıcılarının geçmiş konumlarıyla ilgili bilgilere erişim için izne ihtiyaçları olup olmadığıyla ilgili. Ayrıca, 2013 yılında hükümet bir narkotik soruşturması kapsamında Microsoft’a bağlı e-postalara erişim izni istemiş; fakat soruşturmayla ilgili herhangi bir bilgi verilmemişti.
Yüksek Mahkeme, daha önce ceza hukukun yeni teknolojilere uygulandığı iki davaya müdahil olmuştu. 2012 yılındaki davada bir araca GPS cihazı takmak için iznin gerekli olduğuna; 2014 yılında da bir tutuklama sırasında ele geçirilen cep telefonunu incelemek için polisin izne ihtiyacı olduğuna karar vermişti.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz!