Almanya, diğer ülkelerin kendisine yönelik gerçekleştirdiği siber saldırılara karşı ‘hack back’ yapmak istiyor. Cyberdb’nin haberine göre iç istihbarat servisi yetkilileri geçtiğimiz ekim ayında kanun yapıcılardan, ülkeye yönelik gerçekleştirilen siber saldırılara ‘karşı saldırı’ yapmasına izin verecek yetkinin çıkartılmasını istiyor.
İç istihbarat birimi yönetimi, özellikle Alman server’larından çalınarak yurtdışında konuşlu olan serverlara taşınan bilginin silinmesini mümkün kılacak yetkiye sahip olmak istiyor. Almanya’nın dış istihbarat birimlerinin buna yetkin olduğu halde böyle operasyonları yürütme hakkı bulunmuyor.
İlgili haber>> Almanya, WhatsApp mesajlarını hacklemeye hazır
Diğer bir çok ülke gibi Almanya da uzun süredir APT olarak adlandırılan ve yabancı hükümetler tarafından yürütüldüğünden şüphelenilen ‘gelişmiş kalıcı tehditler’in kurbanı durumunda. APT genel olarak saldırganların sistemlere yetkisiz erişim sağlayarak orada uzun süre kalması anlamına geliyor.
2017 yılına ait hükümet tarafından yayınlanan bir iç istihbarat raporu, Almanya’nın Çin, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerin hükümetleri tarafından yürütüldüğünden şüphelenilen siber casusluk operasyonlarında ana hedef olduğunu ortaya koydu. Rapora göre sanayi casusluğu Almanya’ya her yıl milyarlarca Euro’ya mal oluyor ve en büyük zararı küçük ve orta ölçekli firmalar görüyor.
İlgili haber>> Rusya bu kez de Almanya seçimlerine mı sızdı?
Ülkelerin savunmaya dayalı siber kabiliyetler kazanma mücadelesi verdiği bir dönemde sanal gerçeklik ortamında savunma eylemleri başlatmak büyük bir ihtiyaç olarak görülüyor. Gelişmekte olan ülkeler dahi bu tür bir siber savunma kabiliyetinin uzun vadede maliyetleri azaltan bir tarafı olduğunun farkında. Rus ulusalcı hackerların saldırısı altında olduğundan şüphelenilen Ukrayna’nın bile siber yeteneklerini geliştirmeye yönelik yatırımlar yapıyor.
Siber Bülten abone listesine kaydolmak için doldurunuz