Uluslararası İlişkiler

ABD Ordusunun istihbarat raporu: Kuzey Kore’nin 6 bin hackerı var, 5 ülkeden operasyonlarını yönetiyor

ABD Ordusunun uzun süren takip ve araştırmalarının ardından yayınladığı rapor Kuzey Kore’nin siber kabiliyetleri ile ilgili bugüne kadar kamuoyunun bilgisi dışında kalmış unsurları gözler önünü sunuyor.

Özellikle fidye yazılım saldırıları ile hukuksuz maddi kazanç sağlayan Kuzey Kore, BM başta olmak üzere kendisine düzenlenen uluslararası yaptırımları da bu sayede bypass ediyor. Kim Jonh Un’un liderliğindeki ülkenin bir internet altyapısı olmamasına rağmen hedefine ulaşan siber alan operasyonlarının arkasında ülke dışında konuşlanmış bir hacker ağının olduğu değerlendirmesi yapılıyordu.

Kuzey Koreli hackerlar işi büyüttü, hedeflerinde Türkiye de var

RAPORDAKİ 5 ÜLKE DİKKAT ÇEKİYOR

Noth Korean Tactics başlıklı rapora göre Kuzey Kore’nin emriyle çalışan yaklaşık 6 bin hacker bulunuyor. Çoğunluğu yurt dışında bulunan ‘siber ordu’ Rusya, Malezya, Belarus, Çin ve Hindistan’da konuşlu bulunuyor. Daha önceki raporlarda, çalışmak ya da eğitim amacıyla yurt dışına çıktığı görüntüsü verilen Kuzey Koreli hackerların Avruıpa ülkelerinde de bulunduğu iddia edilmişti.

Kuzey Koreli hackerlar işi büyüttü, hedeflerinde Türkiye de var

Birleşmiş Millletler’in Kuzey Kore’nin siber suçlarına dair hazırladığı rapora göre, Pyongyang rejimine bağlı hackerlar 2017 ocak ile 2018 eylül arasında 5 kripto para borsasından toplam 571 milyon dolar çaldı. Aynı dönem içerisinde hacking faaliyetlerinden Kuzey Kore’nin kasasına 2 milyardan fazla para girdiği tahmin ediliyor.

ABD Adalet Bakanlığının daha önce Kuzey Koreli hackerlar ile ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda yurt dışındaki hackerların başvurduğu yollar arasında sahte şirketler kurmak olduğu da belirlenmişti. Lazarus, Andariel ve Bluenoroff adlı grupların başını çektiği Kuzey Koreli hackerların Büro 121 adlı bir askeri grup tarafından yönetiliyor.

Kuzey Koreli hackerlar işi büyüttü, hedeflerinde Türkiye de var

SADECE 1700 HACKER FİNANSAL SUÇ OPERASYONLARINDA

Klasik bir askeri birim olarak organize edilen Büro 121’in farklı sorumluluklara sahip çeşitli alt birimleri bulunuyor. Bu birimler arasında elektronik savaş ve sinyal istihbaratına kadar farklı görevleri olanlar da bulunuyor. Sadece finansal kazanç amacıyla düzenlenen hacking operasyonlarından sorumlu olan Bluenroff grubu 1700 kişiden oluşuyor.

Raporda dikkat çeken bir başka bulgu ise, Kuzey Kore’nin Büro 121’e insan yetiştirmek için Mirim Kolej adından bir eğitim kurumu kurduğu ve her sene siber alan operasyonların için Birim 121 için 100 mezun verdiği.

Siber Bülten abone listesine kaydolmak için formu doldurunuz

 

 

Hiçbir haberi kaçırmayın!

E-Bültenimiz ile gelişmelerden haberdar olun!

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu